Epidural en el part?

Set de cada deu mares recorren a l'anestèsia epidural per combatre el temut dolor al part
1 Maig de 2013
Img bebe listado

Epidural en el part?

/imgs/20130501/bebe1.jpg
El part és un dels moments més bonics per a una parella i més dolorosos per a la dona. Per sort, hi ha formes de combatre aquestes molèsties naturals i, sovint, molt agudes. L’anestèsia epidural és el mètode més eficaç i, per tant, el més triat per les dones parteres a Espanya.

És una tècnica invasiva: obliga a atènyer des de l’exterior una zona específica de la medul.la espinal per alliberar-hi un fàrmac. Exigeix perícia per part de qui practica la punció i un coneixement exquisit de les dosis i del tipus de principi actiu que s’ha d’administrar. Malgrat el risc que comporta, inherent a tota pràctica invasiva d’aquesta naturalesa, els avantatges que aporta enfront d’altres mètodes són més que notables. El principal, i més valorat, és que proporciona un alleujament segur del dolor amb unes dosis mínimes de medicament.

Cal sofrir el dolor propi d’un part?

El dolor del part és real i per això és un de les grans pors a què s’enfronten les dones embarassades. Més de la meitat de les gestants, el 53%, temen el moment del part, segons l’estudi “Por al part” elaborat per un equip de matrones de diferents centres hospitalaris espanyols el 2011. L’epidural és una anestèsia que s’aplica en el moment de donar a llum, amb la finalitat d’alleujar aquest dolor. A Espanya, s’utilitza habitualment als hospitals públics des de fa uns 15 anys. Tot i que en aquest curt temps ha esdevingut una ajuda imprescindible per a la majoria de les parteres: el 72% de les embarassades la sol.liciten durant el part, segons dades del Ministeri de Sanitat.

A més, hi ha altres mètodes per a combatre -o almenys reduir-lo- el dolor del part: triar una posició confortable, rebre un massatge perineal, caminar o tenir un acompanyant a prop. Per tant, tolerar o no el dolor del part és una opció de la mare. Aquesta decisió s’ha de prendre en funció de la capacitat que tingui per suportar-lo i de la seva idea prèvia sobre com vol que sigui aquest moment.

En què consisteix l’epidural?

L’anestèsia epidural és un procediment que consisteix en una punció des de l’exterior en una zona específica de la medul.la espinal i l’administració d’un fàrmac, sigui anestèsic, analgèsic o esteroide. La medicació s’administra a l’espai epidural mitjançant una injecció o catèter de petit calibre i es difon per les diferents capes fins a arribar a la medul.la espinal, on bloqueja els estímuls dolorosos abans que arribin al cervell. Aquesta medicació circula per la duramàter, que és la membrana externa més gruixuda de la medul.la espinal, l’aracnoide i la piamàter. Segons a quin nivell vertebral s’introdueixi la medicació, mitjançant injecció o catèter, afectarà unes zones o d’altres. Per exemple, des del nivell de la setena vèrtebra cervical fins a la primera dorsal per tractar el dolor o practicar una intervenció a les extremitats superiors, i per controlar el dolor al part serà entre la segona i la tercera vèrtebres lumbars. L’anestèsia se sol aplicar quan la dona ja té contraccions intenses, de llarga durada. I quan el coll de l’úter s’ha dilatat més de dos o tres centímetres.

El procés per col.locar l’epidural és el següent:

  • La dona es col.loca asseguda o de costat, amb les cames flexionades, i es manté immòbil en aquesta postura.
  • La zona lumbar es desinfecta amb una solució antisèptica, amb la finalitat d’evitar possibles filtracions.
  • Es col.loca una mica d’anestèsic local en la pell per mitigar el dolor de la injecció.
  • L’anestesista injecta l’epidural i, després de retirar-la, hi posa una sonda (catèter). Aquesta via servirà per a administrar medicaments que combatin el dolor, en cas que el part s’allargui.
  • La dona notarà els efectes de l’anestèsia, que s’amplifiquen. En uns 15 o 20 minuts el dolor remet de forma notable.

Quan es pot sol.licitar l’anestèsia epidural?

L’epidural alleuja el dolor del part més que qualsevol altra anestèsia o analgèsic, i és de gran seguretat. Així ho afirma la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia. En absència de contraindicacions, n’hi ha prou que l’embarassada sol.liciti l’epidural perquè el metge la col.loqui durant el part. De vegades, aquesta anestèsia està recomanada, com en els parts prematurs i naixements de més d’un nadó.

Quan no és recomanable?

L’epidural no sempre es pot aplicar en la dona embarassada, per suposar un perill tant per a la futura mare com per al nadó. Llavors, quan no s’aconsella recórrer a l’epidural?

  • Quan la mare pateix una infecció a la zona lumbar, on s’hauria d’injectar l’anestèsia.
  • Si la dona és al.lèrgica als opiacis o als anestèsics locals.
  • En cas de problemes de cor greus en la mare.
  • La presència de tatuatges en la zona lumbar també fa desaconsellable l’epidural: part de la tinta podria ser arrossegada fins a la medul.la.
Perjudica l'epidural al part?

/imgs/20130501/bebe2.jpg
L’epidural és un mitjà eficaç i segur de combatre el dolor del part. Malgrat això, també té alguns efectes durant el naixement del nadó.

D’una banda, l’epidural pot dificultar i allargar el procés de dilatació. La postura horitzontal de la dona després de l’epidural tampoc no beneficia l’expulsió, ja que augmenta la resistència al lliscament del nadó. Per això, és recomanable que la dona s’estigui asseguda.

L’epidural també influeix d’una altra manera en la sortida del nen: bloqueja les ganes d’empènyer de la mare. Aquesta circumstància obliga, en molts casos, a utilitzar instruments per a extreure el nadó, com ara fòrceps, ventoses i espàtules.