Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Vehicles elèctrics, híbrids i convencionals: mobilitat verda?

EN CIRCULACIÓ, UN COTXE ELÈCTRIC GENERA ZERO EMISSIONS, GASTA MENYS I ÉS SILENCIÓS. PERÒ, QUAN ANALITZEM TOT EL CICLE DE VIDA D’AQUESTS VEHICLES, DES DE L’EXTRACCIÓ DELS MATERIALS, FINS A LES EMISSIONS GENERADES EN LA SEVA PRODUCCIÓ, L’ENERGIA DE LA RECÀRREGA O EL RECICLATGE DE LA BATERIA, TAMBÉ APAREIXEN DESAVANTATGES. MALGRAT AIXÒ, CONTINUEN SENT MÉS SOSTENIBLES QUE ELS CONVENCIONALS. T’EXPLIQUEM PER QUÈ.

La fabricació dels elèctrics i híbrids és més contaminant // Veritat

Un informe elaborat per l’Institut d’Investigació Mediambiental suec va calcular que un cotxe elèctric amb una bateria de 100 kwh emet entre 15 i 20 tones de CO2 abans de posar-se en circulació.

Un cotxe tipus Ford Mondeo de gasolina o dièsel n’emet unes 17 tones. En la fabricació dels elèctrics es necessiten unes matèries primeres que, a més de ser cares, es troben principalment en països menys desenvolupats, on l’extracció suposa grans moviments de terra i l’ús d’una maquinària pesant que dispara les emissions de CO2

A l’hora de comparar-ho amb la fabricació d’un cotxe dièsel o de gasolina, l’impacte més important el trobem en la bateria i el motor, ja que s’hi fan materials com el cobalt i el liti per a la primera i les terres rares (un tipus de compostos químics) per al segon. Materials que, a més de ser limitats, presenten grans riscos ambientals (toxicitat) i humanitaris (condicions laborals).

L’híbrid encara és més contaminant, perquè necessita també els sistemes tradicionals, és a dir, porta motor i també bateria.

Tant fa el país de fabricació // Fals

L’impacte contaminant real depèn molt d’on es fabriquin les bateries i de l’energia que es faci servir a la planta de producció del vehicle. La majoria d’aquests cotxes o components (bateries) es produeixen a la Xina, que encara utilitza fonts d’energia contaminants. A Alemanya i Polònia, on es fabrica un alt percentatge d’aquests cotxes, entre un 50 i un 90% de l’electricitat que es fa servir prové de la crema de combustibles fòssils, i això fa que la fase de fabricació arribi a suposar fins a un terç de totes les emissions relacionades amb el vehicle durant la seva vida útil. És cert que hi ha altres països i marques que aposten per energies renovables. Als EUA, per exemple, Telsa fa servir energia solar a la seva planta de bateries, un gest que redueix les emissions de CO2 atribuïdes als elèctrics fins a un 50%.

En circulació, un elèctric emet menys gasos // Veritat

Un cop a la carretera no hi ha discussió: el cotxe elèctric no emet cap gas amb efecte d’hivernacle, però es poden donar emissions lligades a la producció de l’energia que l’alimenta. Després de tots els càlculs (i encara que inicialment l’elèctric produeixi més gasos d’efecte d’hivernacle en la seva fase de producció i extracció de materials que el cotxe convencional), els valors s’igualen després de tres anys del vehicle al carrer. Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, els cotxes elèctrics emeten menys gasos contaminants durant el seu cicle de vida complet (entre un 17% i un 30% menys) que els vehicles de dièsel i gasolina.

La sostenibilitat d’un elèctric depèn de la seva font d’energia // Veritat

Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, el tipus d’energia que s’utilitza per a la recàrrega d’un vehicle elèctric és fonamental per a reduir les emissions contaminants i, per a aconseguir-ho, la descarbonització del sector energètic és la clau. “Espanya compta amb més del 43% de producció d’energies netes a partir de renovables; és a dir, que no emeten CO2. Però no passa el mateix amb tots els països europeus”, relata Pablo Frías, coordinador de l’Observatori del Vehicle Elèctric i Mobilitat Sostenible de la Universitat Pontifícia Comillas. No és el mateix que l’energia que s’utilitza per a recarregar el cotxe sigui solar, eòlica o hidroelèctrica o que es faci servir carbó. Un informe europeu estima que, si Europa augmenta l’ús d’energies renovables, les emissions vinculades a un vehicle elèctric baixarien dels 60 g de CO2 per km a 40 g el 2030 i a 16 g el 2050.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions