Sota la lupa: Salsa lleugera “Ligeresa”

Es presenta com la versió baixa en calories de la maionesa de sempre i al·ludeix a conceptes com “0% pressió” o “0% complexos”. És cert que redueix el contingut calòric, però ho fa disminuint la qualitat dels ingredients.
1 Maig de 2021

Sota la lupa: Salsa lleugera “Ligeresa”

Què és realment aquest producte?

Al supermercat podem trobar dues categories per a aquest tipus de productes segons la legislació: “maionesa i salsa fina” i “un altre tipus de salsa”. La primera és una categoria comercial superior i segueix uns criteris de qualitat més estrictes, ja que estableix un contingut mínim en greix i ou. Aquest producte pertany a la segona, “altres tipus de salses”, perquè no compleix les especificacions per a ser una salsa fina: no conté llimona i no té el mínim de greix requerit (establert en un 30%). És, per tant, un producte de categoria comercial inferior a les maioneses.

Aspectes no nutricionals que ens poden confondre

“0% pressió, estrès, complexos”. Aquest missatge destacat en gran a l’envàs és simplement una idea de màrqueting relacionada amb aspiracions que vol evocar. És a dir, crida l’atenció sobre aspectes no nutricionals, però que el consumidor pot interpretar com a tals: es destaca una xifra en gran (0%), sobre fons taronja, per posar al costat, en una tipografia més petita, a què es refereix (pressió, estrès, complexos), aspectes no nutricionals i no quantificables. El consumidor, si no s’hi fixa bé, pot pensar que aquest 0% fa al·lusió a algun nutrient, com ara matèria grassa.

Ingredients: el que no diu en lletres grans

  • Aigua. N’és el component principal perquè apareix en primer lloc a la llista d’ingredients, encara que no en sabem la proporció.
  • Els substituts del greix. Té una quantitat baixa de greix, només un 27% enfront del mínim del 65% establert per a les maioneses. La major part, el 25%, procedeix de l’oli de soia refinada, un greix de pitjor qualitat que els olis verges. El 2% restant té l’origen en el rovell d’ou. És a dir, sí que té menys greix que altres maioneses, però el fabricant fa servir ingredients de baixa qualitat que no s’hi troben habitualment.
  • Hidrats sense interès nutricional. També compta amb la presència de dues fonts de sucres simples: sucre i xarop de glucosa deshidratat. I dos tipus de midons: de blat i modificat de blat de moro. Aquests quatre ingredients eleven a 9 g la quantitat d’hidrats de carboni sense gens d’interès nutricional. Suposen el 13% del valor energètic del producte. En una maionesa convencional, els ingredients majoritaris (ou i olis vegetals) no contenen hidrats de carboni, encara que poden aparèixer en proporcions petites (entre 0,1 g i 3 g) procedents del vinagre i del suc de llimona o, si és una maionesa industrial, del sucre afegit.
  • Sal. Conté una quantitat elevada de sal (0,99 g per 100 ml). El Ministeri de Sanitat considera que un aliment té “poca sal” si conté fins a 0,25 g per cada 100 ml, i “molta sal”, a partir d’1,25 g.

Presumeix de tenir “menys calories”, però això no vol dir que sigui més saludable

A l’envàs es pot llegir “55% menys de calories que la maionesa per la reducció d’oli”. Aquesta frase, al costat del nom comercial “Ligeresa”, implica una declaració nutricional que és legal perquè té un valor energètic reduït en més del 30%. La maionesa original del mateix fabricant conté 552 kcal per 100 ml.

Les maioneses que s’elaboren amb olis de bona qualitat (com el d’oliva verge extra) aporten més quilocalories, però són més saludables. No ens hem de fixar tant en el contingut energètic sinó en l’origen, d’on venen aquestes quilocalories. Si són d’ingredients saludables i de qualitat, l’aliment en conjunt és saludable. I, al contrari, si obtenim l’energia d’aliments fets amb matèries primeres d’escassa qualitat, amb baixa densitat nutricional (ens aporten pocs nutrients per cada quilocaloria), seran una elecció pitjor, tot i aportar poca energia.

És font d’omega-3, i què?

A l’envàs es destaca que aquest producte és font d’omega-3. Ho pot indicar, ja que compleix els requisits per a fer aquesta declaració: conté, almenys, 0,3 g d’àcid alfa-linolènic per 100 g i per 100 kcal. Aquest producte aporta 1,4 g per cada 100 ml i en 277 kcal gràcies a l’oli de soia, per la qual cosa és legal.

Però el fet que tingui omega-3 no el converteix en un producte saludable. Una ració de 15 ml de Ligeresa conté la mateixa quantitat d’aquest compost que els aliments següents que sí que són recomanables:

  • 3 g de nous (poc més de mitja nou).
  • 1 g de llavors de lli (s’han de consumir picades).
  • 25 ml d’oli d’oliva (2,5 cullerades soperes).

Puntuació Nutri-Score

Està penalitzada pel contingut en energia, greixos saturats i sal. Tot i que Nutri-Score valora positivament la presència d’alguns oli vegetals (colza, oliva i nou), el producte porta oli de soia, per tant no es beneficia en la qualificació. L’etiquetatge no declara la quantitat de fibra, per això no es pot valorar la possible contribució positiva. No obstant això, és poc probable que la nota es veiés modificada, ja que cap dels ingredients d’aquest aliment aporta fibra en quantitat significativa.

Conclusió

És un producte alternatiu a la maionesa elaborat amb ingredients de baixa qualitat. Malgrat que té un contingut energètic reduït, la quantitat de quilocalories no pot ser l’únic factor determinant a l’hora de fer eleccions alimentàries: la qualitat de les matèries primeres i la densitat nutricional (quantitat de nutrients que obtenim per cada quilocaloria) també s’han de valorar. Una maionesa elaborada amb oli d’oliva verge és una opció més saludable.