Beure un brou d’ossos d’animals ajuda les articulacions?

No. L’organisme és incapaç d’absorbir el col·lagen ingerit en la forma original, per la qual cosa no té efecte en la salut articular.
1 Maig de 2021

Beure un brou d’ossos d’animals ajuda les articulacions?

Hi ha la creença que el col·lagen té un efecte beneficiós sobre les articulacions, ja que aquesta proteïna és un component fonamental del teixit connectiu que forma els tendons, els cartílags i els lligaments. Aquesta suposició no té base científica. El col·lagen, com totes les proteïnes, és una estructura complexa que està formada per diferents aminoàcids units entre si com les baules d’una cadena.

Els seus dos aminoàcids més abundants, la glicina i la prolina, es poden sintetitzar en el nostre cos i no cal que els aportem amb els aliments.

El col·lagen ingerit no es pot absorbir en la forma original, i la digestió el trenca en trossos més petits per poder aprofitar-ne els aminoàcids, igual que passa amb altres proteïnes. L’organisme fa servir els aminoàcids, indiferentment de l’aliment de procedència, per a l’ús que necessiti en cada moment, des de formar hormones fins a reparar teixits. El cos no pot utilitzar el col·lagen a voluntat per a formar més col·lagen i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) no permet fer cap al·legació sobre l’efecte que té sobre la salut articular.