Si un bistec és de color porpra...

No està en mal estat. El color de la carn es deu a la presència de mioglobina, una proteïna que conté ferro i que es pot unir a diferents gasos que hi ha a l’atmosfera
1 Maig de 2021

Si un bistec és de color porpra...

No està en mal estat. El color de la carn es deu a la presència de mioglobina, una proteïna que conté ferro i que es pot unir a diferents gasos que hi ha a l’atmosfera, i això fa que tingui colors diferents. En una safata de carn que comprem al supermercat, la part interna del bistec que està en contacte amb la base té un color porpra; si el tallem i l’exposem a l’oxigen de l’aire passarà a tenir un color vermell molt desitjable, i si el mantenim massa temps a l’aire, s’oxidarà i agafarà un color marró. En aquestes safates de carn s’injecta una barreja controlada d’oxigen, nitrogen i CO 2 (a l’envàs apareix amb el missatge d’“atmosfera modificada”) per obtenir el color vermell més acceptat pel consumidor, però les parts de la carn que no estan en contacte amb l’atmosfera de la safata poden presentar altres colors i no estar en mal estat. En el moment de treure’ls de l’envàs, tots els bistecs aniran agafant un color uniforme al contacte amb l’aire.

Saps què signifiquen les estrelles del congelador?

Les estrelles estan regulades per llei i ens indiquen la capacitat de refredar que té un electrodomèstic. Cadascuna equival a -6 °C; és a dir, un congelador d’una estrella arriba als -6 °C; el de dues, a -12 °C; un de tres baixarà fins als -18 °C, i el de quatre estrelles pot arribar als -24 °C.

La temperatura de congelació recomanada per als aliments és de -18 °C o inferior, per tant hem de triar els de tres estrelles, que serveixen per a emmagatzemar els aliments ja congelats o, preferiblement, els de quatre estrelles, que no només serveixen per a mantenir-los en aquest estat, sinó que també tenen capacitat per a congelar-los.

Així s’eviten les taques negres en l’alvocat

Aquestes taques apareixen perquè quan pelem la fruita o la tallem trenquem els teixits i facilitem el contacte dels polifenols oxidases –uns enzims presents en els vegetals– amb els compostos fenòlics i l’oxigen, en una reacció que s’anomena “enfosquiment enzimàtic”. És segur menjar-ne, però aquesta coloració es pot reduir si emboliquem l’alvocat amb paper de plàstic transparent i el mantenim a la nevera o afegim unes gotes de suc de llimona a la polpa.

L’all negre és saludable?

L’all negre s’elabora fent fermentar un all fresc amb una humitat elevada a una temperatura d’entre 60-90 °C. El procés el fa més digestible, transforma les aromes fortes en dolces i li dona una textura suau. A més, incrementa la concentració de fitonutrients amb activitat antioxidant, però també en redueix d’altres amb acció antiinflamatòria. És saludable, però no és superior a l’all fresc. La tria dependrà de les preferències culinàries.

Les llavors, millor moltes o senceres?

Les llavors són interessants pel contingut en minerals i àcids grassos omega-3, però moltes tenen una coberta dura que fa que no es digereixin bé, i s’expulsen íntegres. Aquest efecte és positiu perquè incrementa el volum de la femta, ajudant a la defecació, però per a assimilar els nutrients que tenen és recomanable picar-les o moldre-les.