Sensació de fred constant

Causes diferents i variades poden explicar la sensació de fred en mans i peus o en tot el cos, malgrat que el dia sigui assolellat i hi hagi una temperatura agradable
1 Desembre de 2015
Img salud 2 listado 289

Sensació de fred constant

/imgs/20151201/EstufaPies.jpg

La sensació de fred puntual a la tardor i a l’hivern s’associa sovint amb els primers símptomes de desenvolupament de processos infecciosos aguts, com el refredat o la pneumònia. Tot i això, hi ha persones que, amb independència de la temperatura ambiental, tenen fred a tota hora, ja sigui només en les extremitats o de manera generalitzada, en tot el cos. Els qui pateixen aquesta sensació no han de patir necessàriament una malaltia. Hi ha causes diferents i variades que la poden explicar. Per exemple, seguir una dieta inadequada o tenir un estil de vida poc actiu.

Segons Enric Zamorano Bayarri, de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN), “la intolerància al fred pot ser un símptoma d’un problema del metabolisme. Algunes persones, sovint dones molt primes, no toleren els ambients freds, perquè tenen poc de greix corporal i són incapaces de mantenir la temperatura”. De fet, se sap que ser dona ja condiciona a ser més sensible a les temperatures baixes, per la menor quantitat de massa muscular que té el seu organisme, si es compara amb la dels homes. També la quantitat d’estrògens, en concret, el seu desequilibri, determina fluctuacions en aquesta sensació, com passa en determinades etapes vitals, com ara durant l’embaràs o en la menopausa.

Dietes i pressió arterial

La dieta habitual i el pes corporal també influeixen a sentir més o menys fred. Si se segueix una dieta poc saludable i pobra en determinats nutrients o una dieta hipocalòrica sense control -com algunes de les denominades “dietes miracle”-, no és estrany estar febrosenc i cansat. De la mateixa manera, si s’han perdut molts quilos de manera ràpida, com passa amb l’anorèxia nerviosa, és fàcil que es tingui aquesta sensació de fred.

La pressió arterial també és un factor que intervé en la sensació de tenir més fred. Així, tenir els nivells massa baixos o massa alts provoquen que arribi poca quantitat de sang a les parts més distals de l’organisme i facilita tenir els peus i les mans fredes, fet que pot repercutir en una sensació de fred generalitzat.

Glàndula tiroide i altres causes

Altres cops, també intervenen els trastorns en la glàndula tiroide. Un dels símptomes que acompanyen l’hipotiroïdisme és -a més de tristesa, cansament, tendència a augmentar de pes, dolors musculars, somnolència, caiguda del cabell, pèrdua de memòria i restrenyiment- la intolerància al fred. Això es deu al fet que quan la tiroide disminueix la seva activitat, s’alenteix el metabolisme, es produeix menys calor corporal i es redueix la temperatura corporal.

Així mateix, determinats fàrmacs poden provocar sensació de fred, sobretot, en mans i peus, com els betabloquejants, que s’administren per a relaxar el múscul cardíac i reduir la tensió arterial. També les benzodiazepines, que són medicaments per a tractar l’ansietat, les contractures musculars i l’insomni, entre d’altres, que produeixen un alentiment de les funcions nervioses.

Per al doctor Zamorano Bayarri, unes altres de les causes que poden provocar fred poden ser: anèmia, especialment, la ferropènica; alteracions en l’hipotàlem, la part del cervell que controla la temperatura, entre altres funcions; malalties greus i cròniques que comportin pèrdua de pes i caquèxia (desnutrició extrema, atròfia muscular, feblesa, fatiga i anorèxia en persones que no tracten de perdre pes); patologies infeccioses, com la grip i el refredat; i, per descomptat, una mala salut general.

Síndrome i malaltia vascular

Una altra de les causes que pot provocar la sensació de fred en mans i peus és la síndrome de Raynaud. Es contreuen els vasos arterials més distals o separats, cosa que provoca una tonalitat blanquinosa dels teixits, fredor i sensació de formigueig (s’anomena la fase blanca). Després, es tornen blavosos per la falta d’oxigen (és la fase blava) i, més tard, la zona experimenta l’arribada massiva de sang i adopta un color vermellós (la fase vermella), juntament amb una sensació de dolor intens.

Darrere de la sensació de tenir sempre els peus, fins i tot les cames, freds pot amagar-se més que el que es coneix popularment com “mala circulació”. L’acumulació de plaques d’ateroma (lesions en la capa interna de l’artèria) provoca una restricció tan gran de la circulació en les extremitats inferiors que la sang arterial -rica en oxigen- no pot arribar a la seva destinació i, per això, produeix, a més de fredor, rampes o sensació d’entumiment. Es tracta d’una malaltia vascular perifèrica. No és un problema trivial: pot ser un senyal d’una malaltia vascular important que pot afectar el cervell i el cor, amb el risc d’accident vascular, com ictus o infart de miocardi.

Consells bàsics

/imgs/20151201/ManosCafe.jpg

Per a mantenir a ratlla la sensació de fred, pot ajudar seguir unes recomanacions senzilles:

  • Consumir una dieta sana i equilibrada, en la qual s’incloguin els nutrients necessaris (greix, hidrats de carboni, proteïnes, vitamines i minerals en la seva justa proporció), i no saltar-se cap àpat.
  • Seguir un règim d’activitat física moderada adequada a l’edat i la condició de salut. La pràctica d’exercici físic millora la circulació sanguínia general, així com els marcadors cardiovasculars, i ajuda a mantenir una temperatura corporal adequada.
  • Si es pateix de fred en peus i mans, cal abrigar-se amb unes bones sabatilles a casa i sabates de sola aïllant al carrer, mitjons i guants de llana. Convé evitar anar descalç, sobretot si el terra és de rajoles.
  • Si s’està assegut, cal tenir a mà una manta, encara que el millor és no romandre massa quiet.
  • En vista dels primers senyals de refredament de peus i mans, un massatge a la zona ajuda a entrar en calor.