Cerca de feina al món 2.0

Les xarxes socials poden ajudar a trobar feina, però cal ser cauts amb la informació que s'hi mostra
1 Desembre de 2015
Img internet listado 883

Cerca de feina al món 2.0

/imgs/20151201/cv.jpg

Un 78% dels enquestats per a un estudi d’Infoempleo sobre xarxes socials i mercat de treball es connecta diàriament a les xarxes socials. El 68% estan aturats, però només un 28% hi comunicaria que està buscant feina. Aquestes tres dades posen en relleu una necessitat mal satisfeta que té solució en xarxes socials com LinkedIn.

Però aquestes xifres també reflecteixen la inseguretat dels internautes a l’hora de buscar feina a Internet o la falta de coneixement de les possibilitats que ofereixen les xarxes socials i altres portals. Per això, és important conèixer què s’hi ofereix per a saber com cal mostrar-se a Facebook, Twitter i WhatsApp a l’hora de buscar feina a la xarxa.

Buscar i participar

Les xarxes socials són un reflex de nosaltres mateixos, per la qual cosa és molt recomanable ser conscient de la informació que s’hi vessa i de qui hi pot accedir, especialment si s’està involucrat en algun procés de selecció laboral. A més, és molt important estar alerta als grups de les xarxes socials en què es publiquen ofertes de treball.

En cap d’aquestes xarxes s’ha de demanar una feina. En comptes d’això, el més aconsellable és respondre i participar de forma activa en les ofertes laborals que publiquen professionals, empreses i organitzacions. Descarregar les aplicacions de les xarxes socials on som presents afavorirà millor l’optimització del procés de cerca.

Amb precaució

Ser acurats amb la presència en línia i amb el llenguatge utilitzat és fonamental en aquest tipus de processos. La manera d’expressar-se és un factor determinant per a trobar feina. Les construccions gramaticals han de tenir sentit i estar construïdes de forma correcta, s’ha d’evitar l’ús de paraules molt complicades o simples i adaptar-se al registre lingüístic i al to. És preferible no fer servir majúscules a Internet, tret de les gramaticalment necessàries, ja que és equivalent a expressar-se mitjançant crits.

Quant a la imatge i la informació personal oferta, cal ser molt cautelosos i no permetre que els estats d’ànim passatgers puguin oferir una imatge errònia als usuaris que puguin tenir-ne accés. Tot el que escrivim, compartim o pugem al nostre perfil pot ser vist per un futur entrevistador o actual superior en funció de les condicions sobre privacitat de les nostres xarxes socials.

Aquestes recomanacions no només són importants en la cerca de feina, sinó també per a mantenir-la. Poden marcar un punt d’inflexió en la percepció de superiors directes dins d’una companyia, en el moment de mostrar-se davant ells com un professional actiu, motivat i responsable. La imatge i la manera d’expressar-se que s’utilitza té una relació directa amb l’empresa en la qual es treballa. Per tant, és de gran importància trobar un equilibri entre com som i com ens volem mostrar.

Compartir publicacions de la companyia, intervenir en debats i converses del sector i seguir empreses i professionals que ens interessin i que tinguin una relació amb la nostra activitat laboral són accions que sumen punts i reflecteixen la nostra motivació i interès per formar part de l’empresa i seguir treballant.

Perfils en xarxes socials

Twitter
/imgs/20151201/twitter.jpg

Twitter és la xarxa social de microblogs per excel·lència, per la qual cosa no ofereix moltes eines per a optimitzar la cerca de feina. En canvi, la immediatesa amb què es publiquen tuits permet conèixer en el moment qualsevol nova oferta laboral.

El cercador és l’opció més útil per a buscar feina tenint sempre present etiquetes com #ocupació, #treball, #ofertafeina, etc. L’opció de l’etiqueta possibilita donar o buscar informació més personalitzada en funció dels nostres interessos. És a dir, si utilitzem les etiquetes #cv #barcelona #feina, estarem fent els passos correctes en la cerca d’una oferta de treball a Barcelona per a adjuntar-hi el nostre currículum vitae.

D’altra banda, un bon mètode és seguir els perfils professionals del departament de Recursos Humans de l’empresa que ens interessa, així com el de la companyia i el de pàgines d’ocupació. Els esments i missatges directes són una forma idònia de dirigir-te a aquestes persones, empreses o pàgines per a fer-los arribar el currículum.

Facebook
/imgs/20151201/facebook.jpg

Igual que en el cas de Twitter, el cercador és la millor eina per a trobar feina mitjançant Facebook. Utilitzant els criteris de cerca adequats, es poden trobar nombrosos grups on es comparteixen una gran quantitat d’ofertes laborals.

Com que la gran quantitat de continguts que es publiquen en Facebook diàriament dificulten la possibilitat de trobar ofertes concretes de treball, el millor és buscar per grups i accedir a l’opció de “veure més resultats”. Els millors grups són els que tenen almenys una publicació nova per dia i un nombre superior als 1.000 seguidors. Introduir paraules relacionades amb la professió i amb la cerca de treball és també un bon mètode a l’hora de trobar una oferta laboral.

WhatsApp
/imgs/20151201/whatsapp.jpg

WhatsApp no és la millor eina per a buscar feina, però pot ser un factor determinant per a aconseguir o no el lloc a què s’aspira. Si imaginem la hipotètica situació en què enviem el nostre currículum (en el qual consta el nostre número de telèfon) a l’empresa que ens interessa, la persona que el rep pot afegir-nos als seus contactes i visualitzar el nostre perfil, per la qual cosa és recomanable ser acurats amb la informació que hi facilitem.

Per poca informació que hi pugui aparèixer, la foto de perfil i l’estat solen ser més informals i poden reflectir certs valors que es contradiuen amb els de la companyia. Són petits detalls que convé cuidar per a maximitzar les nostres oportunitats de ser seleccionats.