Etiqueta en Internet

Vostè primer

Al sentit comú i les normes socials de conducta, en la xarxa cal afegir un poc de coneixement informàtic
1 Octubre de 2003
Img nntt listado

Vostè primer

/imgs/20031001/nntt.01.jpg
Cedir el pas a qui va darrere en arribar a una porta, respectar les normes de circulació o no interrompre el discurs de l’interlocutor són normes de conducta apreses quasi des de la infància. En internet ocorre el mateix. Convé saber unes quantes normes bàsiques de ‘ciberetiqueta’ per a moure-s’hi amb bon peu. La bona conducta utilitzada en societat o en la comunicació tradicional (en les cartes, per exemple) pot ser útil en el nou mitjà, però a més cal conèixer algunes regles noves.

Internet és un territori impersonal on cada u és la imatge que dóna de si mateix. Es pot anar amb una identitat vertadera o falsa, però sigui la que sigui aquesta sempre serà bo que sigui acceptada i respectada per la comunitat. La norma bàsica consisteix a no molestar ni fer perdre el temps a l’interlocutor, cosa en la qual és fàcil caure si es manca d’uns quants coneixements essencials. Cal preveure algunes formes (no imposades però establertes per l’experiència i el costum) per a no patinar i ‘caure malament’ en llistes de correu electrònic, fòrums o xats.

Correu electrònic

El correu electrònic, el mitjà de comunicació més utilitzat en internet, és un exemple evident de la necessitat de respectar algunes regles perquè no perdi la seva utilitat. La velocitat de les comunicacions electròniques, on a vegades l’intercanvi de correus electrònics és instantani, no ajuda a la comprensió del text i la reflexió necessària en la resposta.

Com que el receptor no veurà la cara de l’emissor ni podrà endevinar el seu estat d’ànim, és freqüent fer servir les emoticones (smileys o petites caretes), que expressen alegria :-), tristesa :-(, complicitat ;-), etc., per a donar pistes sobre la vertadera intenció del missatge. S’han de mirar amb el cap inclinat cap a l’esquerra per a interpretar el gest que representen.

Si calgués resumir les normes elementals que l’usuari de correu electrònic ha de gravar en marbre, se n’haurien de destacar tres: evitar el text en majúscules (perquè equival a CRIDAR), no adjuntar arxius pesats (més d’un megabyte) llevat que sapiguem que el destinatari els tolera sense problemes, i no enviar spam (correu comercial no sol·licitat) ni missatges en cadena.

Es podrien afegir moltes més que el sentit comú pot endevinar, com ara respondre sempre als missatges encara que sigui amb un breu OK, escriure un “assumpte” adequat i modificar-lo si es canvia el tema en un reenviament, rellegir el missatge abans d’enviar-lo, incloure una part (només una part) del missatge original en respondre o identificar-se al final.

Una altra norma de protocol electrònic menys coneguda obliga, a l’hora d’enviar un missatge a un grup de destinataris que poden no conèixer-se entre ells o no voler compartir els seus correus, a col·locar les adreces en l’apartat CCO o BC (“Blind Copy”, ‘Amb còpia oculta’). També és fonamental no obrir mai arxius adjunts de remitents desconeguts, ja que la majoria dels virus no només infectaran el nostre sistema, sinó que s’enviaran als contactes de la llibreta d’adreces.

Finalment, la màxima de Baltasar Gracián “El que és bo, si és breu, és dues vegades bo” adquireix un gran valor en les comunicacions electròniques. L’usuari ha de respectar el temps de l’interlocutor, per la qual cosa és habitual trobar-se amb abreviatures que solen procedir de l’anglès, com BTW (a propòsit), FYI (per a la seva informació) o IMHO (en la meva humil opinió). Ara bé, ni se n’ha d’abusar, ni cal descuidar el llenguatge amb l’excusa d’utilitzar un mitjà “veloç”.

Llistes de distribució i grups de notícies

Si en l’intercanvi de missatges entre dues persones cal anar alerta per a no ficar la pota, més atenció cal posar si es pertany a una llista de distribució (grup d’internautes que comparteixen correus sobre un tema determinat) o un grup de notícies (newsgroup) o fòrum de discussió. En aquests casos, a més de les normes referides al correu electrònic, cal tenir en compte unes altres que si s’incompleixen, aquesta vegada sí que en pot comportar l’expulsió. Sempre cal tenir present que el correu electrònic no és privat i que el missatge pot rebotar a moltes persones. En llistes de distribució i grups de notícies és una bona tàctica ser un ‘tafaner’ durant algun temps, fins que es coneix la forma de fer les coses.

Són normes comunament acceptades presentar-se en el primer correu, no sortir-se del tema o llegir tots els correus nous d’una llista abans de respondre a un en particular, per a no repetir-se. És especialment reprovable enviar publicitat o reenviar un missatge privat a una llista. Perquè els fòrums mantinguin la utilitat (compartir informació i coneixements) cal evitar caure en el que es coneix com flaming, crítiques no constructives que degeneren en sarcasmes, comentaris inapropiats i intercanvi d’insults. Mai no condueix a res i la resta del grup contempla amb menyspreu les baralles entre alguns dels seus membres. Una bona solució és respondre al contingut del missatge ignorant el to.

Polítiques d’Ús Acceptable

A més d’unes quantes ‘maneres’ generalment utilitzades, hi ha normes específiques per a cada comunitat, llista de distribució, fòrum de notícies, etc., que ha d’assumir tothom qui aspiri a ser membre d’un grup en particular. Les Polítiques d’Ús Acceptable (PUA) solen basar-se en estàndards als quals s’afegeix alguna peculiaritat. Per a conèixer-les cal llegir les preguntes més freqüents (FAQ), on solen estar explicitades.

En definitiva, tot es resumeix que cada usuari de la xarxa reconegui la seva responsabilitat derivada de l’accés a infinitat de serveis, llocs, sistemes i persones, que moltes vegades estan deixant el seu temps, diners i esforços per amor a l’art. No obstant això, el principiant no ha d’acovardir-se davant del protocol desconegut, ja que una altra màxima inqüestionable en la xarxa és tenir paciència i ajudar el nouvingut.

Navegar a la carta

Educació en el xat
/imgs/20031001/nntt.02.jpgwww.ayuda-irc.net/netiqueta.shtml
A més d’aplicar el sentit comú no va malament alguna orientació per a conèixer la filosofia de les conversacions textuals en temps real (xats) i mantindre-hi un bon ambient.

Emoticones animades
/imgs/20031001/nntt.03.jpgwww.emoticones.com
Els smileys o les caretes somrients també es poden trobar en forma de petits gifs (arxius d’imatges) animats. Aquesta pàgina conté més d’un centenar d’emoticones alegres, serioses, guerreres, motoritzades, brutes, musicals, etc. per a decorar una pàgina web o un correu electrònic.

Protocol & Etiqueta
/imgs/20031001/nntt.04.jpgwww.protocolo.org
No només en la xarxa: en societat, en família, en les cerimònies, en la taula… Inclou tauler d’anuncis, ofertes de treball, formació i assessoria relacionats amb el protocol. Imprescindible registre gratuït.

Las emociones en la Red

Per a ajudar que l’interlocutor conegui l’estat d’ànim o el vertader sentit del missatge en les comunicacions electrònics, sovint s’utilitzen els smileys o emoticones. Es tracta de dibuixar cares (mirades de costat) amb uns pocs caràcters de text que afegeixen expressivitat a la comunicació escrita, substituint o matisant una frase. No és el mateix escriure “Ets un trampós” que “Ets un trampós ;-)”.

 • 🙂 Feliç
 • 🙁 Trist
 • 😮 Sorprès
 • :-@ Cridant
 • 😐 Seriós, indiferent
 • 😕 Pensatiu, preocupat
 • :-e Decebut
 • :-< Enutjat
 • 😀 Rient
 • 😉 Fer l’ullet, complicitat
 • :-/ Escèptic