Organitzar el rebost i la nevera

On i com es guarden millor els aliments?

1 Octubre de 2003
Img alimentacion listado 229

On i com es guarden millor els aliments?

/imgs/20031001/alimentacion.01.jpg
Sabia que les anxoves en oli són semiconserves i que s’han de guardar en el frigorífic? O que no és convenient embolicar el formatge en film transparent perquè això afavoreix que suï i, per tant, que hi aparegui floridura? No sempre guardem els aliments de la manera més apropiada. Fer-ho correctament n’allarga la vida útil, impedeix que els microorganismes es multipliquin i evita que perdin les propietats nutritives i que se’n deteriori l’aspecte.

En el rebost i a temperatura ambient

Algunes zones del rebost són més càlides que d’altres, i això influeix en el temps de conservació i en l’aparença d’alguns productes. Així doncs, l’ordre i la disposició dels aliments no serà casual: els articles de primera necessitat i d’ús més freqüent s’han de col·locar més prop i a la vista, preferiblement ordenats per grups.

 • Envasos tancats de llet esterilitzada o UHT: es conserven perfectament en el rebost, resguardats de la llum, igual que la nata, la llet concentrada, la llet en pols i la condensada.
 • Olis: s’han de guardar en un lloc fosc, en el propi recipient o en un altre que tanqui bé per a evitar que s’oxidi el greix i es faci ranci.
 • Pa: es conserva bé un o dos dies en una panera o en una bossa de tela. Es pot ficar en la nevera dins d’una bossa de plàstic; no es floreix, però s’endureix més de pressa, i es pot congelar. Quant als productes de pastisseria, és aconsellable mantenir-los en un lloc fresc i refrigerar els que continguin nata o crema.
 • Aliments deshidratats i productes secs com l’arròs, la pasta i els fruits secs: es guarden a temperatura ambient en llocs frescs i completament secs, ja que si hi ha humitat es floreixen. Una vegada obert l’envàs, aquests aliments es conserven millor en recipients hermètics.
 • Patates i altres tubercles (iuca, moniato): s’han de guardar en un lloc ben ventilat i fosc. Poden conservar-se més temps cobertes d’arena o de terra.
 • Sempre que l’envàs estigui tancat, es conserven perfectament en el rebost, sense necessitat d’ocupar un espai en la nevera: els iogurts esterilitzats que no necessiten fred; els confitats (ceballots, cogombrets…); les conserves de peix, de carn o de vegetals; les salses comercials; els pots de melmelada; algunes verdures; els ous… No obstant això, una vegada oberts, cal tractar-los tots com a aliments peribles i conservar-los refrigerats.

En la nevera o el congelador

Els aliments peribles s’han de guardar a menys de 10ºC, és a dir, en un rebost refrigerat, en la nevera o el congelador.

 • /imgs/20031001/alimentacion.02.jpgCarn: el seu període màxim de conservació depèn de la forma de tall de la peça. En les peces senceres la superfície en contacte amb l’aire és menor que en els filets o la carn picada i la conservació és més fàcil. Fresca, es conserva en la part més freda del refrigerador, entre 3 i 5 dies; neta i seca, en recipients proveïts d’una reixeta per a aïllar-la del suc que se’n desprèn, o coberta amb un plàstic adhesiu o paper d’alumini sense estrènyer.
 • Carns fredes i embotits adobats i cuits, o tallats en llenques: es guarden en recipients tancats en la nevera. Els embotits sencers com el xoriço o la salsitxa i el pernil (sencer o tallat en trossos grans) es poden mantenir a temperatura ambient.
 • Peix fresc i marisc: són els aliments més peribles que hi ha. Si el peix s’ha de consumir en dos dies (un dia per al marisc), es col·loca, perfectament net, en el frigorífic, aïllat de la resta d’aliments per a evitar que els transmeti l’olor; en cas contrari, s’ha de conservar en el congelador.
 • Ous: no necessiten unes condicions especials de conservació, encara que el fred n’augmenta la vida útil. En l’estiu les altes temperatures afavoreixen el creixement de microorganismes, entre ells, les salmonel·les, per la qual cosa s’aconsella conservar-los en la nevera. La resta de l’any es poden mantenir en el rebost, sempre que estiguin allunyats de fonts de calor i comprovant que no hi hagi cap ou brut, amb restes d’excrements, plomes o esquerdes, que poden ser focus de contaminació. En qualsevol cas, s’han de guardar amb la punta cap avall.
 • Llet: una vegada oberta, s’ha de consumir en 2 o 3 dies i s’ha de conservar en el mateix recipient o en una gerra ben tapada. La llet pasteuritzada, coneguda com a llet fresca del dia, els iogurts i la majoria de derivats lactis (flams, crema, arròs amb llet, etc.), han d’estar refrigerats permanentment.
 • Formatges: s’han d’embolicar en paper a prova de greix o guardar-los en un recipient de plàstic no hermètic, per a evitar que es ressequin massa o es deteriorin per floridura. El paper de plàstic transparent per a embolicar aliments fa que el formatge suï i afavoreix l’aparició de floridura. És convenient guardar separats els diferents formatges perquè no es produeixi contaminació encreuada d’aquests per floridura i olors. Els més delicats són els frescs: s’han de comprar-se el més prop possible de la data d’elaboració, requereixen sempre refrigeració i s’han de consumir en 4 o 5 dies. Els formatges curats són més resistents: duren dies i fins i tot setmanes.
 • Verdures, hortalisses i fruites fresques:an de col·locar en llocs frescs i secs, protegides de la llum, o en la part menys freda del frigorífic. És recomanable guardar-les en envasos o bosses de plàstic foradades o embolicades lleugerament en diaris.

Semiconserves

Hi ha productes denominats semiconserves, com el pernil dolç, les carns fredes, les anxoves en oli, el surimi, la gula, els patés, els fumats, etc., que sempre s’han de conservar en refrigeració, ja que a diferència de les conserves, aquests productes no estan esterilitzats (sotmesos a un tractament tèrmic que en destrueix tots els microorganismes). Ocorre el mateix amb nombrosos productes envasats al buit , procés per mitjà del qual s’impedeix el creixement bacterià. Alguns d’aquests productes s’han de conservar en fred, com els fumats, els embotits, els formatges, els salaons, etc. Uns altres es poden col·locar en prestatgeries a temperatura ambient, com els fruits secs, el cafè, etc. L’última novetat en el mercat són els aliments de cinquena gamma, una alternativa saludable al menjar ràpid. Són productes cuinats, de caducitat curta, preparats per a consumir-los i es comercialitzen refrigerats. S’han de consumir en un termini breu i s’han de conservar en fred.