No curen, però alleugen i relaxen

SPA

A diferència dels balnearis, utilitzen aigua simple de l'aixeta a la qual afegeixen algunes sals o additius
1 Octubre de 2003

SPA

/imgs/20031001/informe.01.jpg
El negoci de la salut i la bellesa va ser un dels sectors de major creixement l’any 2002, propiciat per un concepte naixent del benestar que ha afavorit la creació o ampliació de nous balnearis i SPA. Al final de l’any 2002 es van comptabilitzar a Espanya més de 90 balnearis, 22 centres de talassoteràpia, 24 de salut i bellesa i uns 50 hotels amb SPA. Dins d’aquest context destaquen per la ràpida implantació i popularitat creixent els SPA, també coneguts com a balnearis urbans, amb l’enuig de l’Associació Nacional d’Estacions Termals.

Però, quines són les diferències entre un balneari i un centre SPA? La diferència principal és el tipus d’aigua que utilitzen en els seus tractaments. Mentre que les estacions termals basen la seva oferta en aigües mineromedicinals declarades d’utilitat pública, els SPA utilitzen aigua simple de l’aixeta a la qual afegixen algunes sals o additius. A diferència de l’aigua dels balnearis, la d’un SPA (les inicials del qual signifiquen salutem per aqua o salut a través l’aigua) no té cap tipus de propietat curativa ni estètica, encara que sí que té propietats relaxants. Si haguéssim de citar algun avantatge dels SPA enfront de les estacions termals, caldria mencionar la seva ubicació, normalment als nuclis urbans, la qual cosa permet que se’n faci ús de manera regular i contínua.

Un bany de benestar

Les bondats per al cos dels SPA se centren en els canvis de temperatura i en l’acció de l’aigua a pressió sobre el cos. Els contrasts de temperatura afavoreixen la circulació sanguínia, mentre que l’aigua a pressió provoca un micromassatge sedant que millora l’aparell muscular. Alleujar l’estrès i tonificar el cos són els objectius principals d’aquests centres. Al llarg d’un recorregut que pot oscil·lar entre una i dues hores, el client de l’SPA pot gaudir dels banys en piscines amb hidromassatge a raigs d’aigua, terma o bany turc de vapor, sauna, dutxa escocesa a pressió i l’anomenada dutxa vichy o llançadora, amb brolladors d’aigua i olis essencials. Tot un circuit termal al qual se sumen també altres serveix com massatges per a tractaments corporals i fisioterapèutics. I és que malgrat que no hi ha una normativa, qualsevol SPA que es digni ha d’oferir, almenys, quatre tècniques de tractaments amb aigua.

Preus assequibles

El tractament estrela d’un SPA és el circuit d’hidroteràpia, que, per un preu que oscil·la entre els 18 i els 35 euros per sessió d’aproximadament una hora, sol incloure l’ús del jacuzzi, la piscina d’hidroteràpia, el pediluvi, el pou fred i la sauna o el bany turc, i, en alguns casos, la dutxa escocesa. Alguns centres disposen de bons de 10 a 48 sessions, que suposen un estalvi de fins a 10 euros per sessió. També hi ha la possibilitat, sobretot si l’SPA està ubicat en un gimnàs, de fer-se’n soci, amb l’avantatge del seu ús il·limitat a preus que oscil·len entre els 24 i els 137 euros mensuals. En el cas que la dutxa escocesa no estigui inclosa en el circuit, se’n pot gaudir des de 9 euros per sessió. Gaudir d’una dutxa vichy o jet té un “plus” d’entre els 12 i els 25 euros, ja que la seva aplicació requereix dels serveix d’un professional. Altres tractaments com drenatges limfàtics, pílings, massatges, envoltaments en fang, reafirmants i anticel·lulítics, entre d’altres, costen entre 15 i 45 euros.

Tractaments més habituals

 • Sauna finlandesa o sueca. Cabina de calor seca amb ambient a 90º C i humitat del 55%, aproximadament. Millora la circulació, elimina toxines i relaxa la musculatura i el sistema nerviós. Desaconsellat per a persones amb tensió arterial baixa.
 • Bany turc. Cabina de calor humida, també anomenada terma, hammam o caldarium. Ambient a 45º C i humitat del 99%. Efecte hidratant, descongestiona les vies respiratòries, permet la neteja de la pell per obertura de porus i és sedant.
 • Dutxa escocesa. Dutxa a pressió que alterna aigua calenta i freda i que recorre tot el cos, des dels peus fins al cap. Activa la circulació, tonifica i descontractura els músculs, i descongestiona zones localitzades de nòduls de greix o cel·lulitis. No és aconsellable sobre zones vasculars fràgils.
 • Dutxa jet. Dutxa a pressió sobre diferents parts del cos projectada des d’una distància aproximada de 4 o 5 metres, aplicada amb una mànega i regulada en intensitat i temperatura pel terapeuta. Mobilitza el teixit conjuntiu i muscular, i desbloqueja, relaxa i tonifica l’organisme.
 • Dutxa vichy. Sessió de massatge general que es rep tombat en una llitera sota una dutxa amb microraigs d’aigua tèbia. Millora l’eficàcia del massatge, és antiestrès, sedant i eficaç contra el reumatisme.
 • Jacuzzi. Banyera d’aigua calenta de bombolles. Allibera tensions i relaxa la musculatura.
 • Pediluvi. Bany de contrast que alterna calor i fred, a les cames i als peus, mentre es camina per un camí de códols de riu. Activa la circulació sanguínia i recomanat en cas de cames cansades, varius, edemes i linfedemes.
 • Piscina d’hidroteràpia. Piscina d’aigua calenta amb diversos raigs d’aigua (llit d’aigua, bec d’ànec, cascada, banc de lumbars, guèiser, 4 alçades, etc.) a diferents pressions i temperatures, col·locats a diverses alçades per a tractar totes les zones del cos. Allibera tensions, activa la circulació sanguínia i té efectes relaxants
 • Pous/piles d’aigua freda. Petites piscines amb una temperatura que voreja els 10º C. Després de banys calents (jacuzzi, sauna, circuit hidroteràpia) millora la circulació de retorn i té un efecte termoregulador en l’organisme.
Indicacions
 • Artritis: Bany de vapor (terma), tractaments alterns d’aigua calenta i flotació (piscina d’hidromassatge).
 • Circulació: Sudoració (terma), tractaments alterns d’aigua calenta
 • Depressió: Piscina d’hidromassatge (flotació-relaxació) i banys calents als peus.
 • Mal d’esquena: Tot el circuit termal (terma, piscina d’hidromassatge, pediluvi, dutxa escocesa, vichy…) i fangs en la zona específica.
 • Reumatisme: Banys de bombolles més flotació
 • Estrès: Piscina d’hidromassatge, pediluvi, terma, dutxa vichy i massatges

Contraindicacions

 • Infeccions agudes de la pell, respiratòries, de l’orella, de l’aparell urinari, del sistema circulatori (flebitis/tromboflebitis), oculars.
 • Infart agut de miocardi recent.
 • Angina de pit recent.
 • Malalties cerebrals.
 • Estats de desnutrició importants (anèmia, anorèxia, sida).
 • Hipertensió arterial severa.
 • Tres primers mesos d’embaràs o embaràs complicat.