Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Autobusos urbans: Servei analitzat en 13 ciutats : Un servei tan necessari com millorable

El pitjor dels autobusos urbans és la manera de conduir-los i l'adaptació per als usuaris discapacitats

/imgs/20031001/tema-de-portada.01.jpg
Ningú no discuteix la necessitat que tenen els usuaris d’utilitzar cada vegada més el transport públic urbà i de deixar el vehicle privat per a altres coses que no siguin els desplaçaments per la ciutat. Els arguments sobren: es redueix la contaminació atmosfèrica i acústica, disminueix el consum de carburant, millora la circulació a les ciutats i fins i tot la seva pròpia habitabilitat.

Però, tenim un transport públic a l’altura de les exigències dels usuaris d’avui? CONSUMER ha intentat respondre aquesta pregunta, i concretar-la pel que fa a l’autobús urbà, sense que això signifiqui qüestionar la conveniència i necessitat d’aquest sistema de transport ni, molt menys, donar argument a aquells que recorren en excés al cotxe privat per dins de la ciutat. Tècnics d’aquesta revista han analitzat el servei que dóna l’autobús urbà a Madrid, Barcelona, València, Bilbao, Màlaga, Saragossa, Sant Sebastià, Cadis, la Corunya, Vitòria, Pamplona, Múrcia i Logronyo, a partir de l’observació in situ de 140 línies de bus, que representen el 26% del total de les que hi havia a les 13 ciutats. I es va sol·licitar informació als responsables del servei en cada ajuntament. La prova es va dur a terme els dies 5, 8 i 9 de setembre (divendres, dilluns i dimarts), en dues franges horàries, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores. La primera conclusió és que l’autobús urbà és un servei tan convenient com millorable. Només el de Madrid ha aprovat (i sobradament) l’examen global de CONSUMER, mentre que 9 ciutats l’han suspès. Pamplona, València i Vitòria han obtingut un “regular”. I només 68 de les 140 línies estudiades han superat l’examen.

La gran assignatura pendent de l’autobús urbà és l’accessibilitat per a discapacitats. S’ha analitzat l’adaptació per a persones que es desplacen en cadira de rodes, per a invidents i sords: únicament aproven els autobusos de Vitòria, Madrid i València.

El millor és allò relacionat amb els instants previs d’agafar l’autobús: les marquesines (conservació i netedat, l’existència d’un banc per a asseure-s’hi i d’informació sobre horaris i trajectes) i la puntualitat de l’autobús quan arriba a les parades. Les qualificacions són bones; amb l’excepció de Pamplona, Bilbao i València, que només obtenen un “regular” .

Tot el que té a veure amb el viatge i el confort i la seguretat de l’autobús, ha obtingut qualificacions mediocres, i algunes vegades negatives: només han aprovat les línies d’autobús de Madrid (molt bé) i Pamplona (acceptable). El pitjor va ser la conducció: l’escàs respecte a les normes de circulació, el costum d’arrencar el vehicle abans que els passatgers hagin aconseguit asseure-s’hi o s’hagin agafat si viatgen drets, la conducció brusca amb frenades o accelerades excessives i amb sacsejades en les corbes; i, també, els hàbits d’obrir les portes abans d’aturar el vehicle i de posar-lo una altra vegada en marxa abans de tancar les portes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions