Telèfon mòbil en alerta

El nombre d'atacs a telèfons intel.ligents ha augmentat de forma notable els últims anys, però se'n poden minimitzar els riscos
1 Febrer de 2015
Img internet listado 867

Telèfon mòbil en alerta

Els delinqüents no descansen. Sempre busquen formes de delinquir adaptades als nous temps. En l’actualitat, són conscients que el nombre de telèfons mòbils que es connecten a Internet a Espanya és superior al d’ordinadors. Per això han posat la seva mirada en els telèfons intel.ligents, la pèrdua o sostracció dels quals posa en perill la privacitat i la seguretat dels usuaris, igual que ho fa un atac informàtic.

/imgs/20150201/SeguridadMovil.jpg

Per aquesta raó, és important seguir algunes recomanacions i consells per a fer més segur el telèfon mòbil. Encara que no existeix el 100% de protecció, es poden minimitzar riscos:

  1. Instal.lar aplicacions des de les botigues oficials. Els sistemes operatius Android, iOS i Windows Phone disposen d’aplicacions a les seves botigues. En general, aquestes botigues disposen de mecanismes diferents per a controlar aquelles aplicacions que inclouen codis maliciosos o que posen en perill la privacitat dels usuaris. Algunes vegades, s’han distribuït aplicacions malicioses en aquestes botigues, però no és freqüent i sempre se n’ha alertat els usuaris.
  2. Obviar els missatges d’alerta en pàgines web. Els usuaris d’Android han de tenir en compte que, per les característiques del sistema operatiu, la majoria dels atacs es dirigeixen a aquesta plataforma mitjançant enganys i missatges. Per aquest motiu, és important no fer cas dels anuncis en forma de pop-up o bàners de diferents pàgines web on, per exemple, s’alerta l’usuari que el seu telèfon mòbil està infectat i que ha d’instal.lar un arxiu amb extensió .apk (el format de les aplicacions d’Android). Quan ho fa, l’usuari instal.la sense saber-ho una aplicació maliciosa que pren el control del seu terminal.
  3. Compte amb el jailbreak i la instal.lació de ROM de fonts desconegudes. Alliberar el terminal, un procés conegut com jailbreak, només està recomanat per a usuaris que saben el que fan, ja que el seu ús indiscriminat i la instal.lació de ROM, o versions especials del sistema operatiu de fonts desconegudes, pot posar en perill la seguretat de l’usuari que desconeix les intencions dels desenvolupadors.
  4. Bloqueig del telèfon amb PIN. Permet que, en el cas que algú ens prengui el telèfon, no pugui accedir a les dades de l’usuari. És una mesura de seguretat essencial en el telèfon mòbil. En general, aquest número és de quatre dígits, però es pot fer més llarg a l’iPhone. Només cal anar a «Ajustos-General-Bloqueig amb codi» i deshabilitar l’opció «Codi simple».
  5. Xifrar el contingut del telèfon. D’aquesta manera, s’evita l’accés no autoritzat al terminal en el cas de connectar el telèfon a una Wi-Fi pública o mitjançant connexió a un ordinador, entre altres situacions. Les últimes versions tant d’iOS com d’Android disposen de mecanismes per a xifrar les dades dels usuaris en una opció activada per defecte. En el cas d’utilitzar targetes SD o versions anteriors d’Android, es poden xifrar des de l’apartat de seguretat dels ajustos generals.
  6. Verificació dels arxius allotjats al núvol. La sincronització d’arxius al núvol atorga molts avantatges als usuaris, ja que permet accedir a les dades des de qualsevol dispositiu i lloc. Tot i això, per a dotar de més protecció aquestes dades personals, és important millorar la seguretat en l’accés a les dades. En el cas de DropBox o iCloud és recomanable activar en les opcions generals la verificació en dos passos. D’aquesta manera, encara que algú aconsegueixi la contrasenya d’accés de l’usuari, caldrà incloure un codi de seguretat enviat mitjançant SMS al terminal.
  7. Activar «localitza el terminal». Tant iOS com Android tenen una opció per a localitzar el telèfon mòbil en cas de pèrdua o sostracció. Aquesta eina permet localitzar fàcilment un terminal extraviat si aquest està connectat a Internet i té activat el GPS. D’aquesta manera, es mostra sobre un mapa el lloc aproximat on es troba. Altres opcions molt interessants serveixen per a activar una alarma al telèfon o bé fer un esborrament remot del dispositiu. A iOS, aquesta opció s’activa en «Ajustos- iCloud-Buscar el meu iPhone». Per la seva banda, a Android, cal accedir a «Ajustos-Seguretat-Activar l’Administrador de Dispositius». En el cas de no tenir-la instal.lada, l’eina de localització es pot descarregar des de Google Play.
  8. Mantenir actualitzat el programari. És una de les millors maneres de minimitzar els riscos de seguretat. La majoria dels programes maliciosos distribuïts s’aprofita de vulnerabilitats no resoltes o d’algunes de disponibles en versions antigues.
  9. Compte amb les xarxes Wi-Fi lliures o de tercers en espais públics. Connectar-se a una xarxa Wi-Fi desconeguda posa en perill la seguretat i privacitat del dispositiu, ja que tot el trànsit que no vagi xifrat per les aplicacions pot ser capturat per un tercer, la qual cosa inclou contrasenyes, credencials a banca en línia o missatges personals. És aconsellable utilitzar un servei de VPN, ja que xifra tot el trànsit de l’usuari quan accedeix a Internet.
  10. Fer còpies de seguretat. Les còpies de seguretat de les dades del telèfon mòbil permeten recuperar-ne el contingut en cas de qualsevol problema. A iOS, aquestes còpies es poden fer automàticament mitjançant iCloud o iTunes. A Android, els usuaris disposen de diferents opcions per a fer còpies de seguretat, ja que no tots els mòbils amb el sistema operatiu de Google tenen aquesta opció per defecte.