Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 1.700 persones per a avaluar els hàbits alimentaris i les característiques dietètiques de la població en relació amb la seva salut : Només un 11% dels enquestats canvia la seva dieta per malalties cròniques

  • Els qui han modificat els seus hàbits alimentaris els últims 6 mesos solen reduir la ingesta de sal i d'aliments rics en greixos
  • Un 29% dels entrevistats sofreix una malaltia crònica: les més comunes estan relacionades amb nivells alts de tensió arterial i colesterol

Com és la nostra alimentació? Prenem decisions alimentàries correctes? O, per contra, posem en risc la nostra salut perquè triem malament? Malgrat la seva importància, els hàbits dietètics i l’estat nutricional de la població general encara són una incògnita. Tot i que s’han realitzat estudis variats sobre el tema, cap d’aquests no inclou la informació suficient per a crear un mapa fiable i representatiu que ajudi a dibuixar un panorama real sobre aquest assumpte. La Fundació EROSKI, preocupada per aquesta qüestió, va decidir elaborar una recerca completa sobre aquest tema amb els màxims estàndards possibles de qualitat i suport. Per això, va encarregar l’Estudi Nutricional de la Població Espanyola (ENPE), dirigit pel Dr. Javier Aranceta, professor associat del departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra, director científic de la Fundació per a la Recerca Nutricional (FIN) i president del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC). Aquesta recerca té com a finalitat avaluar, d’una manera exhaustiva, els hàbits alimentaris, les tècniques culinàries, l’estat ponderal i uns altres determinants de la situació nutricional en una mostra representativa de la població espanyola. Aquest treball es va iniciar al setembre de 2013 amb la previsió d’enquestar un total de 6.800 individus en tot el territori nacional (400 per comunitat autònoma). Per bé que el treball global encara no ha finalitzat, ara mateix ja és possible fer un avanç dels resultats obtinguts amb les dades proporcionades per 1.700 persones de tot el país.

Alimentació i salut

Els problemes de salut crònics estan molt relacionats amb el patró d’alimentació. Als països desenvolupats, les malalties cròniques suposen la primera causa de mort i de discapacitat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, el 2015, dels 64 milions de persones que preveu que morin, 41 milions moriran per una malaltia d’aquest tipus.

A Espanya, per la seva banda, les malalties cròniques estan darrere de vuit de cada deu consultes d’Atenció Primària i sis de cada deu ingressos hospitalaris. També són la primera causa de despesa sanitària al nostre país (representen dues terceres parts del total).

/imgs/20150201/PortadaTP194.jpg

Segons l’Estudi ENPE, un 29% dels entrevistats pateix alguna malaltia crònica. Les més prevalents són les relacionades amb la tensió arterial i el colesterol en nivells superiors als valors considerats normals (les dues malalties manifesten que les pateixen entorn del 10% dels enquestats).

En concret, un 12% de les dones i un 9% dels homes declaren que tenen nivells de tensió arterial elevada. En el cas de la hipercolesterolèmia, aquesta malaltia afecta el 9% de les dones i el 10% dels homes.

Per grups d’edat, un 31% de la població entrevistada per sobre dels 65 anys té nivells alts de tensió arterial i un 27% pateix hipercolesterolèmia. A més, un 13% presenta diabetis i un 12%, problemes cardíacs.

És comú pensar que les persones que pateixen un problema crònic de salut modifiquen el seu patró d’alimentació com a part del tractament o per prevenir problemes associats. Segons l’Estudi ENPE, només l’11% dels enquestats afirma que ha canviat la seva dieta habitual els últims 6 mesos com a conseqüència de problemes crònics de salut. Les dones ho fan en més gran manera que els homes. També els més grans de 65 anys.

I quins canvis són aquests? Tenint en compte que la variació d’hàbits nutricionals va d’acord amb els problemes de salut més prevalents (tensió arterial alta i colesterol alt), la major part de les persones entrevistades assegura que han reduït la ingesta de sal. També hi ha un alt percentatge d’enquestats que han modificat el contingut en greix de la seva dieta a partir de la reducció del consum d’aliments rics en greixos o de la reducció de la ingesta de greix animal. També és freqüent disminuir els aliments rics en sucre i la quantitat d’aliments consumits en general.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions