Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Nova etiqueta energètica per a electrodomèstics

Els avanços tecnològics han fet necessària una classificació actualitzada sobre l'eficiència de refrigeradors, rentadores i rentaplats

/imgs/20120201/medioambiente5.jpg
Amb l’any nou s’estrenen també noves mesures relacionades amb la qualificació energètica dels electrodomèstics. La coneguda etiqueta amb set colors i set lletres que indica l’eficiència de cada aparell manté l’estructura bàsica, però afegeix noves escales per sobre de les actuals fins a arribar a la A+++ com a puntuació màxima. El disseny renovat es completa amb la introducció de pictogrames que substitueixen el text i amb la incorporació de nous paràmetres, com el soroll que fa l’aparell en funcionament o la despesa en mode d’espera. Encara que de moment conviuen amb l’antiga escala, conèixer les millores que aporta el nou etiquetatge pot ajudar a fer una compra més respectuosa amb el medi ambient. Des del 30 de novembre, els aparells que estiguin a la venda s’han de catalogar segons la nova legislació de la Unió Europea. Però també és possible que alguns establiments mantinguin l’antiga escala, ja que les màquines que es van posar a la venda abans de l’1 de desembre amb l’etiqueta anterior la poden incloure. Ja es pot veure, per tant, en rentadores, rentaplats i frigorífics el nou certificat energètic que classifica l’eficiència dels electrodomèstics.

Com és la nova etiqueta energètica

El nou etiquetatge conserva un disseny semblant a l’anterior. Manté set classes energètiques i els mateixos colors, des del verd per a simbolitzar els electrodomèstics més eficients fins al vermell que qualifica els que més consumeixen i contaminen.

 • En la part superior de l’etiqueta es pot veure el nom del proveïdor o marca i la identificació del model.
 • A sota figuren les classes energètiques, representades per lletres en fletxes de colors.
 • A la dreta d’aquesta informació, en blanc sobre fons negre, es destaca la qualificació de l’aparell amb una de les lletres, a l’alçada de la puntuació obtinguda. Si és A+++, se situarà la lletra en el lloc més elevat, mentre que si és A, se situarà en la meitat de l’escala. Això permet comparar en quin lloc es troba, si està en la millor posició de la classificació, la pitjor o intermèdia.
 • Després es mostra el consum anual d’energia.
 • En la part inferior es destaquen les característiques més importants de l’aparell per mitjà de pictogrames. A partir d’ara, s’ha d’incloure la declaració de soroll en els articles en què aquest sigui un factor determinant.

/imgs/20120201/medioambiente6.jpg
Entre les novetats, destaca la incorporació de tres classes energètiques per sobre de la A: A+, A++ i A+++, que correspon a l’electrodomèstic més eficient. L’etiqueta serà uniforme per als 27 països que formen la Unió Europea, amb independència de l’idioma, ja que els textos que figuraven fins ara se substituiran per pictogrames. Amb aquests dibuixos, el consumidor podrà conèixer les prestacions del producte, el rendiment i les característiques d’una manera més senzilla, sense que calgui traduir la informació a totes les llengües oficials de la Unió Europea. De fet, els consumidors que van participar en estudis que provaven la nova etiqueta consideren que aquesta és més fàcil de comprendre que l’anterior.

En general s’estableix una classificació de set colors i lletres. La màxima puntuació que pot tenir un electrodomèstic és A+++, en verd fosc, i anirà seguida de A++, A+… fins a arribar a la lletra D en vermell. Però els aparells amb l’etiquetatge antic tindran com a classificació superior la A+, i la classe menys eficient serà la F.

Qui compri un electrodomèstic, per tant, ha de saber si aquest disposa de l’etiqueta vella o la reformada, perquè no és possible comparar dos aparells del mateix tipus si tenen escales diferents.

Què simbolitza cada pictograma

Cada electrodomèstic porta un grup d’icones, que donen al consumidor una informació ràpida i comprensible. Són les següents:

 • El símbol d’una aixeta seguida d’un nombre (2.700) l/annum significa que l’aparell consumeix aquesta quantitat d’aigua cada any.
 • Si es veu un bric seguit d’una xifra (300L), vol dir que aquesta és la suma del volum d’emmagatzematge de tots els compartiments.
 • La capacitat de coberts en un rentaplats s’expressa amb un plat, una copa, culleres, forquilles i ganivets, al costat del nombre de peces que es poden dipositar en l’electrodomèstic.
 • Una estrella -com la que simbolitza la neu en un mapa meteorològic- seguida d’altres de més petites i una quantitat (120L) equival a la suma de volum d’emmagatzematge de tots els compartiments on es guarden aliments congelats.
 • L’emissió de soroll se simbolitza amb una icona similar a un altaveu de perfil i unes ones de so, amb un nombre a sota, i s’expressa en decibels.
 • El dibuix d’una samarreta amb el terme “kg” sobre un nombre informa sobre la capacitat de la rentadora per al programa normalitzat de cotó a 60º o 40º a càrrega completa.
 • Per donar a conèixer el consum anual d’energia no s’utilitzen dibuixos, sinó una xifra i a sota kWh/annum.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions