Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Dietes en línia: analitzades les dietes que ofereixen 10 llocs web a quatre persones amb perfils diferents : Webs per a perdre pes: ni segures ni fiables

En la majoria de casos, els menús proposats suspenien l'examen dietètic d'EROSKI CONSUMER

/imgs/20120201/tema1.jpg
Per a fer la compra, contractar un viatge, comprar unes entrades… Internet s’està convertint en un gran aliat en la nostra vida. Fins i tot hi ha qui recorre a la Xarxa per a aconseguir perdre uns quilos. No obstant això, cal preguntar-se si és segur posar en mans d’un “suposat” professional sanitari la nostra salut, el nostre comportament alimentari i els nostres hàbits de vida i d’alimentació.

Per comprovar-ho, EROSKI CONSUMER va crear quatre perfils de persones amb característiques diferents interessades a sotmetre’s a un tractament d’aprimament en línia en deu pàgines web dedicades a fer-ho: dietadukan.es, dietasnet.com, aleadiets.es, dietasonline.com, dietamedica.es, dietaon.com, sanita-online.com, lediet.es, centrodenutricionydietetica.com i dietikus.com. Els quatre perfils corresponien a dues dones de mitjana edat amb obesitat i restrenyiment, una de les quals amb diabetis mellitus tipus 2 i hipertensió arterial; i dues persones (dels dos sexes) amb un pes saludable (ell amb la tensió una mica alta i al.lèrgia al tomàquet i ella amb colesterol elevat en l’última analítica). Per a crear aquests perfils es va tenir en compte l’Índex de Massa Corporal (IMC), la referència objectiva més utilitzada per a determinar on se situa el pes saludable (normopès) i el baix pes, el sobrepès o l’obesitat.

Una vegada creats, els quatre perfils es van registrar entre l’octubre i el novembre en aquestes pàgines web per sol.licitar un tractament d’aprimament. Després d’obtenir, en general amb pagament previ, un total de 38 dietes en línia (a dietadukan.es i a lediet.es no van plantejar cap dieta a la dona sense problemes d’obesitat per tenir un IMC adequat), es va comprovar si es consultava pels antecedents patològics, la possible medicació i els hàbits de vida i d’alimentació; si s’oferia a l’usuari una informació correcta sobre el seu estat nutricional; i si el tractament s’adaptava a les necessitats i circumstàncies de cada perfil, i es va fer una anàlisi dietètica de dues setmanes dels menús sota els criteris de la “Guia de l’Alimentació Saludable” (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària, SENC, 2004), que és el document de referència quant a racions d’aliments i freqüència de consum recomanada.

En línies generals, s’ha comprovat que no és segur ni fiable accedir a Internet per a aprimar-se per diverses raons. En primer lloc, perquè en tres de les deu pàgines web avaluades s’ofereixen dietes enganyoses (és a dir, que venen informació falsa) i, en segon lloc, perquè en la majoria de casos, els menús proposats durant dues setmanes suspenien l’examen dietètic d’EROSKI CONSUMER (tret de dietadukan.es i lediet.es, que no van plantejar cap dieta a la dona sense problemes d’obesitat per tenir un IMC adequat): un 35% amb un “regular”, la meitat amb un “deficient” i el 17% es va qualificar amb un “molt deficient”.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Dietes enganyoses »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions