Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Al·lèrgies alimentàries : Aliments que fan por

Estudis recents asseguren que les al·lèrgies alimentàries entre la població infantil i adulta s'han duplicat els últims deu anys

/imgs/20120201/alimentacion2-1.jpg
Ous, patates, verdures, peix, fruites i llet. Aquests aliments es caracteritzen perquè formen part de la piràmide nutricional recomanada per l’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), però també perquè són productes de consum diari i que causen entre la població una afecció que augmenta: l’informe “Alergológica”, elaborat per la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), ja advertia el 2009 d’aquesta tendència a l’alça. El 1992, el 3,6% de les persones que acudien a la consulta de l’al·lergòleg ho feien per aquesta raó i el 2005 la xifra ja era del 7,4%. No obstant això, encara que solament una minoria de les reaccions que refereix la població es confirmen amb un estudi al.lergològic, s’estima que l’al·lèrgia als aliments afecta, a dia d’avui, un 5% de la població infantil en edat escolar i el 8% dels adults. Així es constata en l’estudi “EuroPrevall”, presentat en el Simposi Internacional d’Al·lèrgia a Aliments, basat en l’estudi de prop de 100.000 persones.

Els aliments que causen més al·lèrgia

/imgs/20120201/alimentacion2-2.jpg
Tots els aliments poden ser sensibilitzants; és a dir, que després d’ingerir-los poden ocasionar una reacció adversa. Malgrat això, la majoria d’al·lèrgies són ocasionades per un nombre d’aliments reduït. Segons els resultats d'”EuroPrevall”, el 35% dels casos és provocat per les fruites fresques, el 22% per les fruites seques, el 14% per les verdures i el 8% pel cacauet. Els aliments concrets implicats en les al·lèrgies varien segons la zona. A Espanya s’identifiquen els següents, ordenats de major a menor freqüència: préssec, llet, ous, meló, gambes, peix, kiwi, plàtan, nous, síndria, cacauets, poma, tomàquet, peix i avellanes.

En els nens menors de quatre anys, els aliments més reactius són la llet de vaca, l’ou i el peix

Al centre i al nord d’Europa, els causants principals de les reaccions són la poma i l’api. En altres països com els Estats Units, la mantega de cacauet constitueix la tercera causa d’al·lèrgia en lactants. Això explica per què els aliments implicats en les reaccions al·lèrgiques són els més consumits i per què les diferents sensibilitzacions es detecten, sovint, en el mateix ordre d’incorporació dels aliments a la dieta del nen, molt variable entre els diferents països.

Per aquesta raó, en els nens menors de quatre anys els aliments més reactius són la llet de vaca, els ous i el peix. A partir de llavors, fins als 14 anys, ja que l’al·lèrgia als aliments evoluciona amb l’edat, és més freqüent cap a productes com la poma, l’avellana i el cacauet.

Al·lèrgia o intolerància?

Sovint, l’al·lèrgia als aliments es confon amb la seva intolerància. La diferència entre l’una i l’altra es troba en el fet que en l’al·lèrgia hi ha una reacció del sistema immunitari de l’individu contra el producte i en la intolerància, no. La intolerància als aliments és deguda a alteracions metabòliques (disminució o absència d’enzims) en la majoria de casos. Aquestes alteracions, d’origen genètic o adquirides amb els anys, impedeixen a qui les pateixen la digestió, l’assimilació i l’aprofitament de certes substàncies que contenen els aliments. Els símptomes que provoquen són diversos: molèsties gàstriques (flatulència, diarrea, còlic intestinal), cefalea, sensació de calor… L’al·lèrgia als aliments es dóna quan el sistema immune reacciona contra una substància concreta (al·lergogen) que la majoria de persones toleren. L’al·lergogen és principalment una proteïna d’un aliment amb què l’afectat entra en contacte per ingestió, contacte o inhalació. La reacció més comuna és la formació d’anticossos IgE (immunoglobulina E). El procés que segueixen aquest tipus d’al·lèrgies és el següent: la primera vegada que s’ingereix l’aliment causant d’al.lèrgia, l’organisme produeix les IgE específiques dirigides contra alguna proteïna d’aquest producte. La segona vegada, els anticossos reaccionen contra el menjar estimulant la fabricació d’histamina (substància que produeix el nostre cos en resposta a un dany produït en la pell o les mucoses, causat per un verí o toxina, i que dóna lloc a una reacció inflamatòria) i altres substàncies químiques (anomenades mediadors) que causen els símptomes de l’al·lèrgia.

Etiquetatge més segur per a al.lergògens

/imgs/20120201/alimentacion2-3.jpgLes persones que pateixen d’algun tipus d’al·lèrgia als aliments estan protegides per llei amb una directriu que inclou una llista amb els 14 al·lergògens alimentaris que desencadenen la major part de les reaccions. Segons les condicions de la normativa, és obligatori indicar en l’etiqueta dels aliments els grups responsables de la majoria de les al·lèrgies en la població. Per raons de seguretat en el consum, aquests al·lergògens s’han de declarar de manera obligada en l’etiqueta o en la identificació del producte. Són els següents: tramussos, cereals que continguin gluten (és a dir, blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides) i productes derivats, mol·luscs, marisc, ous i productes elaborats a base d’ous, peix i productes elaborats amb peix, cacauets i productes elaborats a base de cacauets, soja i productes que portin soja, llet i els seus derivats (inclosa la lactosa), fruites amb clofolla, api i productes derivats, mostassa i productes derivats, grans de sèsam i anhídrid sulfurós i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/litre expressat com SO2.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions