Les 7 bondats de la biomassa

Cada cop més ciutadans a Europa consumeixen biomassa com a combustible renovable per a calefacció i aigua calenta
1 Abril de 2016
Img medioambiente listado 814

Les 7 bondats de la biomassa

/imgs/20160401/pellets.jpg

La principal energia renovable per a calefacció i aigua calenta a Suècia, Alemanya, Noruega o Àustria és la biomassa. També a Espanya, cada cop més persones instal·len una caldera individual o un sistema col·lectiu amb aquest tipus de combustible procedent dels excedents i els residus forestals.

I què fa que la biomassa sigui un combustible tan atractiu? Com es pot observar a continuació, són moltes les raons ambientals i econòmiques per a instal·lar un sistema de calefacció i aigua calenta amb biomassa.

  1. Més ecològica. Si es fan servir les deixalles forestals com a energia renovable, es potencia la neteja de les muntanyes, fet que redueix les possibilitats d’incendis forestals i plagues. Ho explica Margarita de Gregorio, directora de la secció de Biomassa de l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA). Això encaixa en la denominada “economia circular” que tracta d’impulsar la Unió Europea per transformar els residus en recursos. Fer servir la biomassa com a combustible contribueix també a lluitar contra el canvi climàtic. Javier Díaz, president de l’Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa (AVEBIOM), aclareix que les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle són neutres. El diòxid de carboni (CO2) que emet en la combustió ja ha estat capturat durant el creixement dels arbres, per la qual cosa no s’introdueix més CO2 en l’atmosfera.
  2. Més barata. Els impulsors de la biomassa destaquen que és molt competitiva pel que fa al cost. Segons l’experta d’APPA, és més barata i té un preu estable, a diferència dels combustibles fòssils. Per aquest motiu, cada vegada més gent s’hi canvia. Segons dades de l’Observatori de la Biomassa (no hi ha dades oficials), a Espanya s’han instal·lat uns 3.500 megawatts (MW) en uns 45.000 sistemes de tot tipus. El responsable d’AVEBIOM afegeix que, fins i tot ara, amb els costos de petroli tan baixos, continua sent més barata. Quant a l’import de la instal·lació, Díaz explica que, depenent del tipus d’equip, els períodes d’amortització poden anar des dels 2 fins als 10 anys.
  3. Amb ajudes per a la seva instal·lació. El Govern central i moltes comunitats autònomes ofereixen ajudes econòmiques per a substituir equips de combustibles fòssils per altres de biomassa. En el primer cas, les gestiona l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), a través del seu programa “Biomcasa”. Una altra opció és contactar amb els mateixos distribuïdors o instal·ladors (l’IDAE ofereix una llista de les companyies acreditades). En aquest sentit, De Gregorio assenyala que, encara que col·locar una caldera de biomassa no comporta dificultat, contractar una empresa de serveis energètics (ESE) resulta una alternativa còmoda i senzilla: “No cal comprar la caldera ni preocupar-se per la instal·lació, aquestes empreses s’encarreguen de tot. Ells són els propietaris del sistema i el consumidor només paga la calor generada i el manteniment”.
  4. S’adapta a les necessitats dels consumidors. A APPA i AVEBIOM expliquen que ara per ara hi ha dos tipus bàsics de calefacció amb biomassa: per a ús individual i per a ús col·lectiu. En el primer cas, els habitatges unifamiliars poden fer servir una caldera o una estufa. En el segon, es pot instal·lar un sistema central per a un edifici i fins i tot per a diverses edificacions, la coneguda com calefacció de districte. Margarita de Gregorio recorda que, a mesura que el nombre de consumidors augmenta, els costos es redueixen. A més, l’experta estima que, a Espanya, hi ha uns 160 sistemes de districte, sobretot, a la zona nord.
  5. Molt utilitzada en altres països europeus. Els experts consultats assenyalen que el nostre país es troba entre el sisè i el vuitè lloc d’Europa en ús de biomassa per a calefacció. Tanmateix, De Gregorio sosté que el potencial de recurs disponible al nostre país li permetria ocupar el tercer lloc i atrapar països com Suècia, Alemanya, Noruega o Àustria, on és l’energia renovable que més produeixen. Díaz assegura que es creix “a bon ritme” i que, en uns anys, estarem més ben situats. D’això dependran diversos factors, especialment, un coneixement més gran per part dels consumidors i una aposta institucional real.
  6. El seu filtratge de gasos contaminants és cada vegada més restrictiu. Un dels reptes principals d’aquests sistemes és la seva emissió de gasos contaminants d’òxid de nitrogen (NOx). Les normatives ambientals són cada vegada més estrictes. En el cas de la biomassa, la integrant d’APPA esmenta un reglament que obligarà els fabricants a ser més restrictius en el filtratge d’emissions i que entrarà en vigor entre el 2018 i el 2020.
  7. Potencia l’economia local i rural. La biomassa es produeix de forma local, a diferència dels combustibles fòssils que, en la gran majoria, s’importen. Els experts consultats destaquen que és una manera més de potenciar l’economia nacional, que redueix a més la dependència energètica de l’exterior, i també de crear ocupació, especialment, a les zones rurals.