Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a conèixer els sistemes nacionals i internacionals de control i vigilància de la innocuïtat i qualitat dels aliments : Xarxes que salven vides

600 milions de persones al món emmalalteixen cada any per ingerir aliments contaminats, d'on ve la importància dels sistemes de control dels aliments

/imgs/20160401/pimientos.jpg

Només han passat 2 mesos des de l’última alerta alimentària. L’empresa multinacional Mars va sol.licitar la retirada d’alguns dels seus productes en 55 països (entre els quals Espanya), després que una consumidora alemanya va trobar un tros de plàstic de mig centímetre a l’interior d’una xocolatina Snickers, fabricada en una planta d’Holanda. Va ser la mateixa companyia la que va prendre la iniciativa de retirar aquests productes del mercat, per considerar que hi havia risc d’asfíxia; encara que, segons les autoritats alemanyes, tenia l’obligació legal de fer-ho.

Aquest tipus d’alertes generen inquietud en el consumidor. Cada vegada amb més freqüència, es pregunta de quina forma es produeixen, s’elaboren i es comercialitzen els productes que ingereix, així com el tipus de control que s’hi exerceix per a garantir-ne la innocuïtat i la qualitat, tant dels aliments exportats com dels que es produeixen a l’interior del país. I no és qüestió d’estar-se’n, ja que, segons dades de l’Agència Espanyola de Consum i Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), “els aliments que contenen bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques nocives causen més de 200 malalties, que van des de la diarrea fins al càncer”.

EROSKI CONSUMER ha volgut efectuar una anàlisi sobre el funcionament del sistema de gestió d’alertes alimentàries (tant a Espanya com a escala comunitària), la finalitat última del qual és protegir la salut pública, prevenir el frau i l’engany, evitar l’adulteració dels aliments i fomentar el comerç. Objectius que ho són tots de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per dur-ho a terme, s’han fet servir les fonts següents: OMS, FAO, EUFIC (Consell Europeu d’Informació sobre l’Alimentació, en les sigles en anglès), Comissió Europea, AECOSAN, FIAB (Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes), ELIKA (Fundació Basca per a la Seguretat Agroalimentària) i OCU (Organització de Consumidors i Usuaris).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions