Llits amb convidats inesperats

Matalassos, coixins i llençols són l'hàbitat idoni per a multitud d'àcars, bacteris o fongs que poden suposar un risc per a la salut
1 Abril de 2016
Img salud listado 992

Llits amb convidats inesperats

/imgs/20160401/SabanasFondo.jpg

Passem un terç de la nostra vida al llit. Aquell lloc que sembla tan acollidor a primera vista amaga multitud d’hostes. Matalassos, coixins i llençols són l’hàbitat idoni per a àcars, bacteris o fongs, que suposen un risc per a les persones al·lèrgiques.

Pols domèstica

El dormitori és el lloc idoni per als àcars de la pols domèstica (Dermatophagoides), uns aràcnids gairebé microscòpics que habiten en els materials tèxtils -sobretot naturals- que acumulen pols i que, amb nocturnitat, surten a alimentar-se de les escates que es desprenen de la pell de les persones.

En realitat, el 70% de la pols domèstica són restes de pell humana. Per aquest motiu, tot allò que estigui revestit de tela esdevé el seu lloc favorit per a proliferar. Així, segons els seus anys, un coixí pot arribar a albergar 10.000.000 d’àcars.

Els factors ambientals principals que fomenten l’aparició d’àcars són una temperatura d’entre els 25 ºC i els 35 ºC i una humitat relativa d’entre el 50% i el 60%. També la presència de fongs facilita el seu desenvolupament.

Per això, no és estrany que matalassos, coixins i llençols siguin un hàbitat excel·lent per als àcars, ja que els proporcionen, com a mínim, vuit hores al dia, les millors condicions de calor (de la transpiració de la persona que dorm), humitat i menjar. A més, el mal costum de fer el llit immediatament, poc després de llevar-se i sense ventilar, pot allargar aquestes condicions fins a 16 hores més.

Fàcils de netejar

Per a fer front a aquest exèrcit d’aràcnids, la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) suggereix que les habitacions estiguin tan poc carregades d’objectes com sigui possible, perquè siguin fàcils de netejar, sobretot, si és el dormitori d’una persona al·lèrgica.

Insisteixen que escombrar i passar l’aspiradora comuna (que per la part posterior deixa anar l’aire aspirat) fomenta la suspensió d’aire amb les partícules dels àcars. Per això, recomanen fer servir aspiradores amb filtres HEPA, que els retenen al màxim.

Triar bé

També conviden a fer servir matalassos massissos, como els de làtex o viscoelàstics. Els que tenen buits, com els de molls o de llana, faciliten l’acumulació d’àcars. El mateix passa amb els coixins i la resta de roba de llit.

Per a frenar el contacte amb aquests perillosos hostes, és convenient fer servir una funda protectora antiàcars per als coixins i els matalassos.

Com cal rentar

Amb la finalitat de reduir la càrrega d’artròpodes, cal rentar els llençols i les mantes una vegada a la setmana amb aigua calenta, a una temperatura que voregi els 60 ºC. Tanmateix, això no els elimina, perquè on en realitat viuen és en matalassos i coixins. Per aquest motiu, cal aspirar-los a consciència una vegada al mes, com a mínim durant 10 minuts i exposar-los al sol durant 30 minuts, dues o tres vegades a l’any.

Una altra opció per als coixins és posar-los a la rentadora amb aigua calenta (abans és recomanable llegir l’etiquetatge per a evitar deterioracions). Al mercat hi ha esprais antiàcars per a ús domèstic, però la seva evidència no està demostrada, tal com assenyalen des de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). També és possible posar-hi fi mitjançant congelació, per bé que no resulta fàcil ficar els coixins al congelador domèstic.

Renovar

Com a norma general, es recomana canviar de matalàs cada 10 anys aproximadament, encara que això depèn del fabricant, de les prestacions del producte i, per descomptat, de les cures que se li hagin atorgat.

Quant als coixins, s’aconsella reemplaçar-los cada dos anys, no només pels àcars i la brutícia que poden contenir, sinó per les modificacions de la forma que pateixen per l’ús continuat i per la disminució del nivell de suport que ofereixen.

10 recomanacions per a dormir tranquil

/imgs/20160401/SabanasFondo.jpg

Els experts de les diverses societats científiques aconsellen:

  1. Ventilar l’habitació cada dia amb el llit sense fer; a l’hivern n’hi ha prou amb 10 minuts. Això ajuda que els àcars morin i els bacteris desapareguin, però no s’eliminaran la seva pell ni el seu exosquelet, ja que estan adherits als tèxtils.
  2. Afavorir que la llum del sol entri a l’estança.
  3. Minimitzar l’ús de cortines, papers pintats, moquetes i catifes, ja que faciliten l’increment de la població d’àcars. Si s’opta per les cortines, triar-les lleugeres, fàcils de rentar i fer-ho de forma freqüent.
  4. Fer servir fundes antiàcars per al matalàs i els coixins.
  5. Ventilar la roba emmagatzemada abans de posar-se-la.
  6. Mantenir el dormitori lliure de pols, posant una atenció especial al darrere dels mobles i als racons. Si es fa servir l’aspiradora, és preferible que porti filtres HEPA.
  7. Evitar les joguines de pelfa en els nens al·lèrgics.
  8. No emmagatzemar llibres o objectes al dormitori, ja que predisposa a l’acumulació de pols.
  9. Folrar amb materials sintètics o amb cuir els mobles entapissats amb tela i evitar els capçals folrats de tèxtil.
  10. Al dormitori, mantenir un nivell d’humitat que no excedeixi els 50% i una temperatura entre 18 ºC i 20 ºC, encara que l’Associació Americana de la Medicina del Son (AASM) aconsella que estigui una mica fresc. Està demostrat que l’ús habitual de deshumidificadors aconsegueix resultats significatius.