No soc una joguina

Encara que t'ho supliqui un nen, pensa-t'ho dues vegades. Regalar una mascota és una mala idea si no et pots comprometre amb el seu benestar durant els pròxims 10 o 20 anys de la teva vida. Les protectores recorden que fins a un 40 % dels animals que s'abandonen van ser abans una sorpresa de Nadal.
1 Desembre de 2018
Img mascotas listado

No soc una joguina

/imgs/20181201/GettyImages-511576613.jpg

L’any passat es van abandonar almenys 138.307 gossos i gats a Espanya, segons l’estudi Abandó i Adopció de la Fundació Affinity. Aquesta trista xifra, que es podria repetir el 2018 si no canvien algunes tradicions, col·loca el nostre país entre els primers d’Europa amb la taxa més alta d’abandó d’animals de companyia. El 2016, entre el 30 % i el 40 % de les mascotes que va acabar al carrer havien estat abans un regal de Nadal o de Reis.

Per Nadal molta gent opta per obsequiar amb mascotes i, encara que darrere d’aquest gest sol haver-hi bones intencions, la majoria s’equivoca. Per molt que els nens vulguin tenir un gos o un gat, no són joguines ni mercaderies. “Adoptar una mascota implica una responsabilitat per a tota la vida”, afirma taxativa Carmen Ramírez, de l’associació Protecció Felina. “Requereix cures, un control de les vacunes i una inversió en alimentació saludable i en veterinaris, a més de molt de temps”, recorda.

Viure amb un gos vol dir comprometre’s aproximadament durant uns 15 anys. En el cas dels gats, el matrimoni es pot allargar fins i tot dues dècades. Per molt intens que sigui el capritx de tenir una mascota, un nen no està preparat per a assumir aquesta comesa ni per a calibrar el nivell de compromís que això suposarà en el futur. Tampoc ho està per a assumir els 500 o 800 euros a l’any de despesa que comporta, segons calcula el Ministeri d’Agricultura. És millor abstenir-se’n.

De fet, regalar animals de companyia com a premi o reclam, i també fer-ho a menors de 16 anys sense el consentiment dels pares, està prohibit a Espanya des del 2018. Així ho estableix el Conveni europeu sobre protecció d’animals de companyia, de compliment obligat, que a Europa ja s’aplicava des dels anys vuitanta però que al nostre país va entrar en vigor el febrer passat.

Tot i que les lleis autonòmiques ja perseguien aquesta pràctica a escala local, ara la norma es reforça. Així, Espanya se suma a altres països com Alemanya, França, Suïssa, Àustria o Portugal, que consideren els animals “éssers sentents” i no mers objectes. El Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil repeteix el mateix missatge cada vegada que ve Nadal: abandonar una mascota no només és irresponsable i cruel. També està penat per la llei.

Vuit reflexions necessàries abans d'adoptar una mascota

1. Assegura’t que hi ha consens familiar.

Tots els membres del clan han d’estar disposats a cuidar, estimar i responsabilitzar-se de l’animal. Cal evitar l’adopció impulsiva, per la qual cosa convé reservar un cert temps per a meditar la decisió de manera reposada.

2. Tota la família hauria de participar en el procés d’adopció.

Una opció fantàstica és acudir al centre per a conèixer l’animal i deixar-se assessorar pels professionals que hi treballen, que saben com és la seva personalitat.

3. Tingues clar que no sempre en tindrà cura el teu fill, sinó tu.

Si els nens no s’ocupen de la cura de la mascota, els tocarà fer-ho als adults. Viure amb un gos o un gat fomenta l’estima cap als animals i implica els petits en la responsabilitat de vetllar per un ésser viu dependent. Però no t’enganyis: la majoria dels passejos i tots els viatges al veterinari els hauràs d’assumir tu.

4. Avalua si el teu estil de vida és compatible amb el d’una mascota.

Abans d’adoptar, és indispensable reflexionar sobre la disponibilitat real que tens. T’agrada passar molt de temps a casa? Llavors un gat pot ser un company fantàstic. Si viatges molt, potser t’ho has de replantejar.

5. Pensa si estàs disposat a sacrificar-te.

Tenir un animal suposa limitacions i renúncies. No es pot quedar sol per vacances, així que en cada escapada haurà de viatjar amb la família, amb les complicacions de transport i allotjament que això pugui comportar, o quedar a càrrec d’una persona responsable.

6. El Nadal pot no ser el millor moment per a incorporar un gos o un gat a la família.

Recorda que en aquesta època hi ha moltes celebracions i moviment, i poca pau. I aquest no sempre és el millor escenari per a incorporar un nou membre a la casa. Durant les primeres setmanes, qualsevol animal necessita tranquil·litat per a adaptar-se.

7. Prepara’t abans de rebre’l.

L’arribada d’un gos o un gat necessita una planificació prèvia. Cal preparar una habitació tranquil·la per als primers dies o setmanes, sobretot en el cas dels gats. També necessitaràs aconseguir una menjadora, un bol d’aigua, rascadors, una sorrera o una corretja, depenent de cada cas.

8. La seva educació requereix molt de temps.

Un expert en comportament felí o caní titulat et pot ajudar si ho necessites, però així i tot l’animal no et farà cas a la primera.