Manual de la vida moderna

Manual de la vida moderna

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd".
1 Desembre de 2018
Img consejo del mes listado 119

Manual de la vida moderna

COM UN TRONC: 12 trucs contra l’insomni

/imgs/20181201/GettyImages-98162207.jpg

Si et costa dormir i sols passar nits en blanc, aquests consells et poden ajudar a agafar el son i a descansar millor.

 1. Converteix la teva habitació en un santuari. Ha de ser un espai ordenat, relaxant, silenciós i amb poca llum.
 2. Tingues el mòbil lluny. Apaga el telèfon i tots els aparells electrònics. Millor fes servir un despertador amb piles.
 3. Sopa aviat i no mengis res després de les 21.30.
 4. No beguis alcohol ni estimulants les dues hores abans d’anar al llit. És un amic de l’insomni i també dels malsons.
 5. Fes una mica d’exercici al llarg de la jornada, encara que no sigui intens.
 6. Viu amb ordre. Adopta horaris i rutines regulars.
 7. Limita la xerrada a temes agradables al final del dia. Evita picabaralles.
 8. Fes servir roba còmoda o, directament, no et posis res.
 9. Apunta les preocupacions que tinguis en un quadern si no et deixen dormir.
 10. No te’n passis amb la migdiada. Més de 30 minuts et passaran factura.
 11. El teu llit no és una oficina. No hi treballis ni hi miris la televisió.
 12. Si no agafes el son, és millor llevar-te del llit i fer alguna cosa en comptes de quedar-se mirant al sostre.

DESCONFIA DELS ANTICONCEPTIUS DIGITALS

/imgs/20181201/GettyImages-1013850268.jpg

Diverses aplicacions mòbils com Woom, Moody Month, Flo health, Clue o Natural Cycles ofereixen a les dones ajuda per a seguir el seu calendari menstrual i d’ovulació. Encara que cadascuna d’aquestes propostes té les seves peculiaritats, en general permeten a les usuàries conèixer els seus cicles hormonals, els seus canvis d’humor o els seus dies fèrtils. Tanmateix, i encara que possibiliten un millor coneixement del cos, aquest tipus de propostes s’han de prendre com una guia orientativa i no com un anticonceptiu a l’ús, ja que diferents dones afirmen que s’han quedat embarassades seguint les indicacions d’aquestes apps.

INTERNET HA CANVIAT EL PRIME TIME COMERCIAL

/imgs/20181201/GettyImages-800359124.jpg

Un de cada quatre espanyols compra en línia entre les 18.00 i les 22.00, segons es desprèn d’un informe de Nielsen Digital Consumer. El 25,8 % dels usuaris fa servir Internet com a canal per a adquirir articles en aquesta franja horària, mentre que el 19 % ho fa de 15.00 a 18.00 i el 13 %, en plena nit.

EL COMERÇ EN LÍNIA NO ÉS TAN CÒMODE… PER AL VENEDOR

/imgs/20181201/GettyImages-962559762.jpg

Espanya va facturar el 2017 30.000 milions d’euros en comerç electrònic, però el 24 % dels articles adquirits per aquest canal va ser retornat. Això va obligar les empreses a invertir en la seva recollida i emmagatzematge i, a més, en una nova presentació per als productes.

LA PANTALLA ENS TORNA FRÍVOLS: Quan llegim al mòbil o a l’ordinador retenim només detalls i perdem pensament abstracte

/imgs/20181201/GettyImages-488340519.jpg

Xarxes socials, premsa en línia, llibres digitals… Deixar de llegir en paper afecta el nostre cervell i modifica la nostra manera de processar la informació. Després d’estudiar dos grups de persones, científics dels EUA van demostrar que els qui llegeixen en pantalla tendeixen a retenir els petits detalls i les anecdòtes i a perdre la capacitat d’abstracció i d’anàlisi. Aclaparats per les dades, tenen més dificultats per a concentrar-se i desenvolupar un pensament profund. En canvi, els lectors de paper interpreten millor el contingut i el sentit de les narracions.

Alimentació i salut

EXCEL·LENT EN NUTRICIÓ: Al Japó, menjar bé és una assignatura que s’imparteix a l’escola

/imgs/20181201/GettyImages-865574084.jpg

Es va posar en marxa el 2005 i ja ha aconseguit que la taxa de nens amb sobrepès patològic sigui gairebé un 20 % més baix que fa 11 anys. Parlem del programa Shokuiku del Japó, que veu la nutrició com una assignatura de l’escola, a la mateixa altura que les matemàtiques o la història. Més de 6.000 professors nutricionistes ensenyen els nens a triar plats saludables, productes locals, mesurar racions i despeses o a reduir el desaprofitament d’aliments. A Espanya hi ha una iniciativa similar que va començar el 2012 impulsada per la Fundació EROSKI: el Programa Educatiu en Alimentació i Hàbits Saludables (PEAHS). Concebut per a frenar la creixent taxa espanyola d’obesitat infantil, l’objectiu principal d’aquest projecte és sensibilitzar els escolars sobre la importància de seguir una alimentació equilibrada i tenir un estil de vida saludable. Des que va començar a implantar-se, han participat en el programa 869.411 escolars de 3.968 escoles diferents, xifra que representa un 28,5 % dels centres de primària del país.

LES EMBARASSADES PODEN FER-SE TATUATGES?

/imgs/20181201/GettyImages-530068371.jpg

Encara que algunes dones volen tindre un record d’aquesta etapa gravant un dibuix en el seu cos, fer-se un tatuatge durant l’embaràs no és una bona idea. Per començar, la pell està més sensible durant la gestació, i això farà que sigui una experiència molt més dolorosa. D’altra banda, si et tatues els primers mesos de gestació, abans d’augmentar de pes, el més probable és que el dibuix s’acabi deformant, sobretot si és a prop del ventre o en una zona on puguin acabar apareixent estries. Amb tot, el perill de debò es troba en el fet que les substàncies químiques que porta la tinta poden afectar el desenvolupament del fetus durant les primeres dotze setmanes. A més, el sistema immunològic de les dones en aquesta etapa està més afeblit, per això es corre un risc més gran de contreure una infecció o una malaltia contagiosa. També s’ha demostrat que determinades complicacions en el tatuatge, gens greus per a un adult estàndard, sí que podrien posar en risc la salut del nadó. Finalment, es desaconsellen especialment els tatuatges a la zona lumbar, ja que la punció necessària per a aplicar l’anestèsia epidural no es podria dur a terme travessant pell entintada. Si vols lluir un tatuatge durant l’embaràs, millor que sigui d’henna.

GELATS DE VAINILLA QUE NO HO SÓN: A un de cada cinc li falta algun dels seus ingredients bàsics

/imgs/20181201/rec-GettyImages-148198898.jpg

El gelat de vainilla és el preferit dels britànics però, dels que es mengen, un de cada cinc no incorpora algun dels ingredients de la recepta canònica. Això vol dir que al 30 % dels gelats que es venen al Regne Unit els falta llet, nata o vainilla, un patró que presumiblement es repeteix en altres latituds. Els dos primers se solen substituir per llet desnatada en pols o per proteïna de sèrum. El tercer, per les seves versions sintètiques i saboritzants. Aquesta última dada és comprensible si tenim en compte que aquesta espècia, la més cara després del safrà, va aconseguir aquest any preus fins i tot superiors als de la plata.

AMANEIX-HO AMB PLÀSTIC: El 90 % de la sal de taula del món porta fragments diminuts d’aquest material

/imgs/20181201/GettyImages-149262883.jpg

No és agradable pensar-ho, però el 90 % de la sal de taula que es consumeix al món conté microplàstics. Així ho confirma un estudi publicat en la revista Enviromental Science & Technology, que ha analitzat 39 marques de grans productors de tots els continents i ha trobat aquest material en 36. Només tres mostres -procedents de Taiwan, la Xina i França- n’estaven netes.

Decisions assenyades per a defensar el futur

SI VOLS UN VISÓ, NO EL BUSQUIS A LOS ANGELES

/imgs/20181201/GettyImages-476490161.jpg

Vendre abrics o altres productes fets amb pells fines, com el mink o el visó, estarà prohibit a Los Angeles al gener de 2020. Així ho ha establert el Consell Municipal de la ciutat, que sí que permetrà el comerç d’articles elaborats amb pells d’animals capturats amb llicència de caça, els de segona mà o les peces religioses, com els barrets dels jueus.

VIATJAR GRATIS A CANVI D’AMPOLLES DE PLÀSTIC

/imgs/20181201/GettyImages-681852504.jpg

A la ciutat indonèsia de Surabaia, lliurar a la terminal d’autobusos 10 gots de plàstic o 5 ampolles d’aquest material permet viatjar gratis dues hores. La ciutat reutilitza així part de les 400 tones de plàstic que genera al dia, ho ven a empreses de reciclatge i inverteix el que guanya en la seva xarxa de transport.

ELS AIGUAMOLLS DEL MEDITERRANI DEMANEN AUXILI

/imgs/20181201/GettyImages-982378046.jpg

N’hi hagut prou amb 45 anys perquè desaparegui gairebé la meitat dels aiguamolls de la conca del Mediterrani. El 48 % dels enclavaments de la zona ha deixat d’existir, segons denuncia WWF, que recorda la importància d’aquests ecosistemes per al 40 % de les espècies del planeta i per al manteniment de mil milions de persones a tot el món. La creació de preses, la contaminació i l’extracció d’aigua destinada a l’agricultura i les centrals hidroelèctriques en són les principals amenaces.