MANUAL DE LA VIDA MODERNA

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd"
1 Març de 2019
Img consejo del mes listado 125

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

NO TAN INOFENSIU. Un aneguet de goma pot generar fins a 75 milions de bacteris per centímetre quadrat

/imgs/20190301/GettyImages-86437860.jpg

Poques imatges inspiren tanta innocència com la d’un nen a la banyera amb un aneguet de goma. I, malgrat això, l’escena pot no ser inofensiva. Segons un estudi de l’Institut Federal Suís de Ciència i Tecnologia Aquàtiques i la Universitat d’Illinois, la humitat i les temperatures del bany afavoreixen el desenvolupament de bacteris potencialment patògens a l’interior de les joguines aquàtiques. El treball va analitzar 19 joguines diferents i va concloure que l’exposició a l’aigua del bany durant 11 setmanes provocava l’aparició d’entre 5 i 75 milions de cèl·lules bacterianes per cm2. La contaminació depèn de l’aigua i del polímer de què estan fets; aquest allibera compostos orgànics de carboni que serveixen com a nutrients per als bacteris. Per a minimitzar-ne els riscos, neteja les joguines en aigua temperada amb vinagre blanc, bull-los o introdueix-los al rentaplats.

EL SOSTRE DEL MÓN, CONVERTIT EN ABOCADOR

/imgs/20190301/GettyImages-619119998.jpg

El 2017 un grup d’escaladors del Nepal va recollir 25 tones d’escombraries de l’Everest. El 2018 en van ser més. La muntanya més alta s’enfronta a problemes greus derivats de la massificació dels seus visitants, cada vegada més nombrosos i inexperts. Tot i que hi ha multes per als qui no tornen amb almenys 8 quilos de deixalles, les rutes continuen estant plenes de tendes de campanya abandonades, ampolles d’oxigen i excrements congelats.

ALERTA MEDIAMBIENTAL: PEIX PER A ALIMENTAR ELS PEIXOS

/imgs/20190301/GettyImages-620959888.jpg

Les nombroses fàbriques de farina de peix que s’han instal·lat a la costa de l’Àfrica Occidental estan canviant el rostre del litoral. A la tradicional pesca local senegalesa, gambiana o mauritana que buscava en l’oceà peixos per a l’alimentació local, s’han anat sumant els últims anys grans flotes de vaixells que fan captures massives per a sustentar el negoci de la farina. Aquesta pols, rica en nutrients i elaborada a partir del peix picat, mou centenars de milions d’euros al món. Es necessita per a alimentar aviram, porcs, vaques o ovelles de granja. També per a alimentar altres peixos, els que es crien en aqüicultura, un sector que ja representa el 47 % de la producció pesquera del planeta, segons la FAO. La demanda de farina de peix és tan gran que el 20 % de la pesca salvatge del món ja no acaba al plat dels humans, sinó en grans plantes trituradores. A l’Àfrica Occidental, la sobrepesca de sardinel·la per a assortir les fàbriques està acabant amb els bancs nodrits que abans poblaven la costa. Els habitants locals la capturen sense fre, igual que els grans vaixells de la Xina o de Turquia. Les fàbriques, al seu torn, han augmentat l’escalfament de l’aigua i han obligat els peixos a desplaçar el seu hàbitat centenars de quilòmetres. D’aquí a poc temps, molts vaticinen que l’espècie desapareixerà d’allà.

ES QUEDEN SENSE ULLALS, ELS ELEFANTS?

/imgs/20190301/GettyImages-693964689.jpg

La caça furtiva o els conflictes militars han afectat la població d’elefants a Àfrica pel valor de l’ivori. Els elefants que neixen sense ullals, una minoria, han gaudit per tant d’un avantatge evolutiu i ara passen aquesta característica genètica a les noves generacions.

Idees per a un futur més net... i intel·ligent

SOSTENIBLE? SÍ, GRÀCIES El 40 % dels hotels de Guipúscoa fa servir energia renovable i productes eco

/imgs/20190301/GettyImages-1054731332.jpg

El 88 % dels allotjaments hotelers de Guipúscoa compra productes d’origen local subministrats per proveïdors pròxims, i el 40 % adquireix béns o serveis amb ecoetiqueta. Són algunes de les dades que es desprenen d’un estudi dut a terme el 2018 per la consultora mediambiental Margube en 77 hotels i cases rurals, encara que també en alguns càmpings i pensions. D’acord amb l’informe, el 40 % d’aquests establiments també fa servir alguna font d’energia renovable, sobretot la procedent de plaques solars. D’altra banda, més del 90 % disposa de sistemes d’estalvi d’aigua mitjançant sistemes de reducció del cabal d’aixetes i cisternes, mentre que el 34 % recull la pluja i la reutilitza per a feines no sanitàries, com el reg d’horts o jardins. Els hotelers guipuscoans també treuen bona nota en reciclatge, ja que més del 92 % separen en les escombraries paper i cartó, vidre, plàstics, restes i, de vegades, bioresidus.

EL CUIR DEL FUTUR ESTARÀ FABRICAT AMB FULLES DE PINYA?

/imgs/20190301/GettyImages-505623612.jpg

Es diu Piñatex, està en fase de proves i ja es fa servir per a elaborar bosses, motxilles, sabates o vestits. Aquest teixit, que aconsegueix una textura similar a la del cuir a partir dels residus de les fibres de fulla de pinya que es produeixen després de les collites, és una de les alternatives que planteja la indústria de la moda per a evitar fer servir pell d’animals en la roba. Firmes com Stella McCartney, Gucci, Hugo Boss o Ralph Lauren han anunciat recentment la seva decisió de rebutjar teles o pèl d’origen animal, i s’han sumat a un moviment que busca nous teixits respectuosos amb el medi ambient. La pell del futur podria ser substituïda per fibres sintètiques, com ara ampolles de plàstic reciclades, o vegetals, com les elaborades a partir de cactus. Les dues ja existeixen.

SILENCI, ES MENJA. Restaurants sense soroll

/imgs/20190301/GettyImages-518495027.jpg

Ni l’aldarull del carrer ni el de la televisió. Tampoc el de la campana extractora, l’enrenou de la cuina o la conversa del costat. Cada vegada hi ha més clients que volen gaudir d’un entorn silenciós i agradable quan acudeixen a un restaurant, per això ha sorgit una plataforma que aglutina els locals que garanteixen el silenci. Es diu “Menjar sense soroll” (comersinruido.org) i els hostalers que en vulguin formar part han de garantir que el seu local té aïllament acústic, una separació suficient entre taules o absència d’aparells audiovisuals. El que va sorgir com una iniciativa per a millorar la qualitat de vida per a les persones amb deficiència auditiva s’ha convertit en tendència.

MITES I VERITATS SOBRE LA CANYELLA

/imgs/20190301/GettyImages-157587756.jpg

És una de les espècies més populars i consumides del món però, també, protagonista de nombroses llegendes. Són totes certes?

  • És afrodisíaca. No hi ha cap prova científica que demostri que aquesta espècia afecta d’alguna manera la libido de les persones.
  • Ajuda en cas de diabetis. Sí, segons un estudi publicat en la revista Diabetes Care, la ingesta diària de 6 grams de canyella redueix els nivells de glucosa en sang fins a un 29 %.
  • Aprima. No. És antioxidant i antibiòtica, rica en minerals com el calci i el potassi, però no ajuda a perdre pes.
  • Digestiva. Sí. En infusió, ajuda a estimular les digestions lentes.

Vida digital per a les coses bones i per a les dolentes

L’HOSPITAL, AL MÒBIL. Una nova aplicació permet accelerar el pas dels pacients per urgències

/imgs/20190301/GettyImages-523338124.jpg

Convertir l’espera a la sala d’urgències en temps útil és l’objectiu d’una nova aplicació creada per la Fundació Jiménez Díaz. Mentre espera el seu torn, el pacient pot anar contestant al seu mòbil un formulari amb el seu cas que li arribarà directament al metge. Aquesta és una manera d’agilitar el procés d’atenció i l’ingrés. L’aplicació, que ja es pot fer servir en quatre hospitals madrilenys, ja té més de 300.000 persones registrades.

LA VIDA DELS ALTRES… DEPRIMEIX

/imgs/20190301/GettyImages-558175143.jpg

Comparar-se constantment amb els altres, sobretot quan només mostren la seva cara positiva, pot conduir a la depressió, la solitud i l’automenyspreu. Un estudi del Journal of Social and Clinical Psychology va constatar que els qui consulten il·limitadament Facebook, Instagram i Snapchat pateixen més aquests símptomes que els qui ho fan només 10 minuts al dia.

MÉS DRETS QUAN ES COMPRA A INTERNET

/imgs/20190301/GettyImages-153339870.jpg

Un acord segellat al gener entre el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea farà que comprar productes i serveis digitals sigui més segur. El client de béns digitals com ara telèfons, televisors o rellotges té dret a l’actualització de programes informàtics i pot triar sense costos entre reparar-lo o canviar-lo per un altre en cas de defecte. A més, no haurà de demostrar que hi havia una tara en origen, sinó que serà el venedor qui haurà de provar que no n’hi havia cap.

ALERTA AMB EL “PHISING”. Ni aquell vol és gratis ni Netflix necessita accedir al teu compte

Singapore Airlines no celebra aquest any el 70è aniversari. Tampoc no regala vols gratis. Últimament circula per WhatsApp un anunci fals que busca recollir dades bancàries de manera fraudulenta, així que, si t’ofereixen bitllets sense pagar, avisa la companyia i no piquis. Tampoc no et fiïs si reps un correu electrònic de Netflix que et sol·licita de nou la informació del teu compte per problemes sorgits en la facturació. No contestis. Es tracta d’estafes en les quals uns estafadors es fan passar per empreses conegudes per a poder accedir al teu compte. Encara que canvia de rostre, el “phising” sempre és una estafa.