Targetes de prepagament

Una opció segura per a evitar el frau i controlar les despeses

Són una eina financera molt útil per als menors d’edat i els joves. Aquestes targetes no només ajuden a inculcar hàbits financers saludables, també permeten controlar les despeses i eviten l’accés a crèdit. També ofereixen una opció segura per a comprar en línia, ja que eviten l’exposició de dades personals i bancàries a internet.
1 Juny de 2023

Targetes de prepagament. Una opció segura per a evitar el frau i controlar les despeses

Les targetes de prepagament, també conegudes com targetes moneder o recarregables, són una alternativa per als qui volen fer compres i pagaments de manera segura i flexible. A diferència de les targetes de dèbit o crèdit tradicionals, no estan vinculades a un compte bancari i només es requereix que el titular de la targeta proporcioni les dades personals i carregui prèviament el saldo que vol fer servir.

Seguretat i control de les despeses

Per als menors d’edat són una opció interessant, ja que ofereixen una certa independència econòmica i alhora permeten a les famílies controlar les despeses. Aquestes targetes són ideals per a fer-les servir en els viatges nacionals i internacionals, ja que minimitzen els riscos associats amb el transport de diners en efectiu. Els joves també es poden beneficiar del seu ús, ja que moltes vegades no tenir ingressos fixos impedeix obtenir targetes de crèdit convencionals, fins i tot si tenen un compte corrent. A més, algunes targetes ofereixen descomptes i beneficis especials per a comprar en alguns establiments.

En general, són una opció segura per a qualsevol persona que vulgui controlar les despeses i evitar problemes associats amb la pèrdua o ús fraudulent de la seva targeta. Repassem els dubtes principals sobre aquesta eina financera.

Què són?

Les targetes de prepagament són un tipus de targeta de dèbit sense vincle amb un compte bancari. En altres paraules, el seu saldo correspon als diners que hi hagi carregat el titular prèviament. Una vegada s’esgota, la targeta deixa de ser operativa i cal fer una nova recàrrega per continuar usant-la. Aquestes targetes les pot emetre una entitat financera, els processadors de pagament com Visa o Mastercard o fins i tot un comerç.

On es poden fer servir?

Funcionen de manera molt semblant a les targetes de crèdit o dèbit convencionals i permeten pagar en botigues físiques i en línia tant nacionals com internacionals. A més, en algunes ocasions es pot retirar efectiu en caixers i fer transferències amb l’aplicació o el lloc web de l’emissor. Aquestes targetes també són ideals per a pagaments recurrents, com subscripcions a serveis de streaming de música o vídeo.

Qui en pot ser titular?

Menors d’edat. Les targetes moneder tenen una característica especial: no exigeixen que el titular sigui major d’edat, encara que sí que ho ha de ser el contractant. Per això, són una opció excel·lent per als pares o tutors que volen donar als seus fills una certa autonomia financera sense córrer el risc que portin efectiu. A més a més, poder controlar aquestes targetes per internet ens permet gestionar fàcilment saldos i moviments.

Joves sense compte bancari. Per als joves que no tenen ingressos fixos, contractar un compte bancari pot ser poc rendible. Tanmateix, molts volen tenir una targeta per poder fer les compres de manera còmoda i segura. En aquestes situacions, les targetes moneder són una opció molt convenient.

Persones que vulguin fer compres més segures. Les targetes de prepagament són una alternativa segura per als qui compren sovint per internet o viatgen amb regularitat, ja que el saldo carregat són els únics diners en risc en cas d’extraviament o d’ús fraudulent.

Com es poden obtenir?

Contractar una targeta prepagament és molt més fàcil i ràpid que una de convencional. Fins i tot es pot fer en línia des de qualsevol dispositiu mòbil. Per a sol·licitar una d’aquestes targetes només es requereix ser major d’edat, residir al país emissor de la targeta i proporcionar informació personal bàsica com el nom, el número de DNI del titular, l’adreça electrònica i el telèfon mòbil. No hi ha límit en la quantitat de targetes que es poden tenir.

Què passa amb el saldo no consumit?

El saldo d’una targeta es pot recuperar en qualsevol oficina del banc emissor o, si s’és client, traspassant-lo a un compte del qual sigui titular.

N’hi ha de diferents tipus?

Poden ser tant físiques com virtuals. Les físiques són impreses i s’assemblen a les convencionals, amb xip, banda magnètica i tecnologia de pagament sense contacte (contactless). D’altra banda, les virtuals són digitals i, en principi, només es poden fer servir per a pagar en comerços en línia.

D’altra banda, també es poden usar en operacions fetes amb un telèfon mòbil que tingui tecnologia NFC o que estigui vinculat a una aplicació de pagament, com Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay o l’aplicació del banc emissor. Per a obtenir informació sobre la numeració, la data de caducitat o el codi de seguretat d’aquestes targetes virtuals cal accedir a l’aplicació o pàgina web de l’entitat o a la companyia que hagi expedit la targeta.

Tenen algun cost?

Cada targeta de prepagament pot tenir les seves condicions i termes d’ús, per això és recomanable llegir atentament la lletra petita abans d’adquirir-ne una. Aquestes són les possibles comissions associades a les targetes moneder:

Emissió. Encara que la majoria no cobra per emetre una targeta prepagament, de vegades pot haver-hi un cost associat d’uns 5 euros.

Manteniment. Algunes targetes moneder poden tenir una comissió per manteniment, que es cobra anualment, semestralment o trimestralment. Si és el cas, la quantitat es descomptarà del saldo de la targeta.

Retirada al caixer. Igual que amb les targetes convencionals, retirar efectiu amb una targeta moneder pot ser gratuït als caixers de l’entitat emissora o en caixers associats, però pot haver-hi una comissió en altres caixers. A més a més, les targetes moneder solen tenir un límit mensual de retirades d’efectiu i, si se supera aquest límit, es pot cobrar una comissió addicional.

Recàrrega de saldo. En general, recarregar una targeta no té cost, però en alguns casos pot haver-hi una comissió per part de l’entitat emissora.

Ús en altres divises. Encara que són una bona opció per a fer-la servir en altres països, és important tenir en compte que pot haver-hi comissions associades a les operacions que es facin en una divisa diferent de l’euro, que es limiti el nombre de compres o que es restringeixin les retirades d’efectiu en caixers.

Com s’opera amb aquestes targetes?

Pràcticament totes les operacions relacionades amb les targetes moneder es fan en línia, tant si és amb una aplicació mòbil o des de l’oficina virtual de l’entitat emissora. És fàcil i immediat veure el saldo o els moviments. Pel que fa a les recàrregues, es poden efectuar de les maneres següents:

  • Virtualment, amb aplicació mòbil o a la pàgina web privada de l’entitat emissora de la targeta.
  • En un caixer automàtic, encara que aquesta opció no està disponible en tots els casos. La recàrrega només es pot fer als caixers que pertanyen al banc emissor.
  • En una oficina de l’entitat bancària, sempre que la targeta hagi estat emesa allí. La recàrrega es pot fer en efectiu o amb un càrrec al compte bancari del titular, si en té.

Què es pot fer si es perd?

Si es perd cal actuar de manera semblant a com es faria si es tractés d’una targeta convencional (de crèdit o de dèbit): cal avisar l’entitat emissora i bloquejar la targeta per extraviament, cosa que es pot fer per telèfon o amb l’aplicació que gestiona la targeta. Si el saldo no s’ha utilitzat –és a dir, no ens han robat el que hi havia precarregat–, es pot descarregar i bolcar a un compte bancari, a una nova targeta (demanant-ne un duplicat) o demanar el reemborsament en una oficina del banc.