Sota la lupa

Nocilla llet i avellanes

Escrutem l’etiqueta d’una crema l’ingredient principal de la qual no és el que sembla.
1 Juny de 2023

Sota la lupa. Nocilla llet i avellanes

Aquesta crema assenyala la presència de llet i avellanes, però en realitat no són l’ingredient principal. A més a més, destaca la reducció de greixos saturats, i això ens pot fer pensar que és una opció nutricional més bona que altres productes semblants. Però ho és de debò?

Llet i avellanes, però molt més sucre

En l’envàs es ressalten la llet i les avellanes i, tanmateix, no són els ingredients principals. La llet, que realment ocupa el tercer lloc de la llista d’ingredients, és desnatada en pols i només suposa el 9,2% de la recepta. Les avellanes, d’altra banda, representen només el 3,7% del producte i són el sisè ingredient.

Llavors, de què està feta aquesta crema? Més del 60% d’aquest producte és sucre, que sí que és l’ingredient principal. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum d’aquest sucre lliure s’ha de restringir a un màxim de 25 g al dia. En la ració de 15 g establerta pel fabricant hi ha més de 9 g de sucre, que ja suposa el 36% del màxim diari establert per l’OMS.

Una comparació confusa

El missatge “-30% greixos saturats” significa que el producte conté, almenys, un 30% menys de greixos saturats que un producte similar. La normativa no obliga a especificar quin és el producte amb el qual s’estableix la comparació, de manera que no podem saber quina crema s’utilitza com a referència. Si la comparació es fa amb la Nocilla original, un producte de la mateixa marca, la quantitat de greixos saturats és només un 5% inferior en aquesta versió (5,6 g greixos saturats/100 g comparat amb un 5,9 g/100g). Si es compara amb cremes untables de cacau d’altres marques, el percentatge varia molt: hi ha marques que contenen menys greixos saturats que aquesta, mentre que d’altres en poden arribar a tenir un 47% més.

La pràctica totalitat dels greixos saturats d’aquesta versió de Nocilla procedeixen de la mantega de cacau.

Les vitamines i els minerals milloren el producte?

En la taula nutricional es declaren les quantitats de calci i de fòsfor, cosa que es pot fer de manera voluntària sempre que cada 100 g de producte contingui, almenys, un 15% dels valors de referència per a cada nutrient. Això es compleix en tots dos casos. La presència d’aquests nutrients no vol dir que sigui un producte saludable.

La quantitat de vitamines en una ració de 15 g és mínima (suposa un 3% dels valors de referència de nutrients). Podem aconseguir la mateixa quantitat de calci fent un xarrupet de llet (20 ml) i la mateixa quantitat de fòsfor menjant una pipa de carabassa (2 g).

Conclusió

La llet i les avellanes són ingredients que tenen bona fama nutricional, però en aquesta crema es troben en proporcions mínimes. Molt més de la meitat d’aquest producte (el 61%) és sucre. És una crema altament agradable al gust, molt calòrica, amb una quantitat de sucres lliures altíssima i el seu consum hauria de ser ocasional.