Festes anticrisi a la carta

Festes de disfresses artesanes, reunions d'intercanvi i concursos de receptes casolanes són algunes modalitats de festes alternatives a les tradicionals de Nadal, amb un cost molt reduït, però en què s'assegura la diversió i l'ajustament del pressupost
1 Desembre de 2012
Img economia domestica listado 151

Festes anticrisi a la carta

/imgs/20121201/fiestas1.jpg
Hi ha qui encara el Nadal sense reparar en les despeses, però en el context de crisi econòmica actual la majoria de ciutadans no es poden permetre celebrar aquestes dates amb magnificència. Amb una taxa d’atur que frega els sis milions de ciutadans, el que està de moda a Espanya -per imperiosa necessitat- són les festes anticrisi. Trobades divertides on les despeses s’ajusten per adaptar-se a les butxaques més austeres. Per participar en aquest tipus d’esdeveniments d’escàs pressupost no cal ser especialment “fester”: n’hi ha prou de tenir esperit de diversió i ganes de fer meravelles amb aquests pocs euros de què es disposa. Aquest tipus de trobades demostren que l’enginy pot guanyar l’economia i, la imaginació, l’austeritat. Per a aquells que no s’hagin animat mai a organitzar aquest tipus de trobades o necessitin idees noves, aquí fem cinc suggeriments anticrisi per a celebracions de Nadal que es poden posar en pràctica en moments d’ajustament econòmic com aquest.

 • /imgs/20121201/fiestas2.jpg
  Festa “clàssica”, però “low cost” : és la festa casolana de tota la vida, recomanada per a fer en la nit i el dia de Cap d’Any. Amic convida amics a casa seva. L’amfitrió s’encarrega de comprar una petita quantitat de menjar i de beguda. Per ajustar el pressupost i ajudar-lo a sortir airós sense que noti un forat a la cartera, és aconsellable recórrer a marques blanques a l’hora de preparar el menú o l’aperitiu. Recórrer a productes del cistell bàsic de la compra, com ara pollastre, arròs, pernil dolç i formatge, pot ser de gran ajuda, igual que disposar de productes de temporada (més barats que en qualsevol altra època de l’any). Sempre es poden adornar els plats amb condiments peculiars i de baix cost, com ara olives, orenga o fideus de colors, en el cas de les postres.
 • Festa “compartim crisi”: aquesta opció s’ajusta més al perfil de festa anticrisi que l’anterior i resulta apropiada per a famílies nombroses o grans grups de gent. En essència, es tracta d’anar canviant d’amfitrió durant les festes, de manera que tothom comparteixi la responsabilitat i la despesa d’organitzar una festa, i sense que ningú carregui el pes de tenir sempre convidats a casa. Una idea original i socorreguda és fixar al calendari una data assenyalada, per exemple l’últim cap de setmana del mes, si són amics, o la nit de Nadal, si és una reunió familiar, en què tots s’ajuntaran a la casa d’un d’ells. Això es farà de forma rotativa: és a dir, es canviarà de casa mensualment. Per tal d’abaratir les trobades, una bona idea és que cada convidat porti un plat de menjar fet per ell mateix. Serà una forma original de comprovar les habilitats culinàries de cadascun dels convidats i pot donar motiu a divertides xerrades en el si de la reunió.
 • /imgs/20121201/fiestas3.jpg
  Festes “pares units”: si es tenen nens, el “xip” de les festes canvia per complet i els nens i les seves necessitats esdevenen els protagonistes. La veritat és que la celebració de les festes de Nadal amb els petits pot ser molt divertida, però no és difícil que provoqui un autèntic estrip al pressupost mensual. Una bona alternativa pot ser posar-se d’acord amb altres pares d’amics o companys de classe durant les festes de Nadal i organitzar petites celebracions a les diferents cases, de manera que es comparteixin les despeses. Com és normal, els petits passaran amb les seves famílies els dies més assenyalats de Nadal, però es poden fer altres festes alternatives durant les dues setmanes festives de què gaudiran. Aquestes trobades poden ser temàtiques i adoptar motius de moda entre els nens, com el dia de Dora l’Exploradora o la tarda de Pepa la Porqueta.
 • Festa “entre euros va el joc”: quan l’economia ens ofega, però no volem deixar de banda les relacions socials, proposar festes amb un component de competició pot ser una alternativa innovadora. Per exemple, una festa en què guanyi el convidat que hagi cuinat el plat més sorprenent i de menys pressupost. Les factures o tiquets de caixa poden servir com a garantia del que ha costat el plat i el premi pot consistir a anar amb les mans buides al proper esdeveniment que organitzi el grup. A més, es pot elaborar un cartell amb fotos dels participants en què s’apuntin les fites de cadascú. Servirà com a recordatori divertit de les festes del grup.
 • /imgs/20121201/fiestas4.jpg
  Festa “de l’intercanvi”: una altra manera innovadora de muntar una trobada amb amics i familiars i, a més, ajudar una mica a sortir-se’n de la situació actual és crear la festa de l'”intercanvi”. En aquesta, cadascú pot portar objectes de segona mà que no faci servir per canviar-los per uns altres. La temàtica es pot especificar una mica més. Per exemple, als Estats Units estan de moda les “Fashion Swap Party”, en què s’intercanvien roba i complements. Però la idea es pot estendre a qualsevol camp: intercanvi de receptes, de llibres, de complements, de roba de nen i accessoris de nadó, d’idees d’artesania… L’objectiu és gaudir, maximitzant els recursos de què es disposa per no deixar-se acovardir per la crisi.