Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquesta sobre hàbits digitals a 1.220 persones : Gairebé un 10% dels joves d'entre 20 i 24 anys abusa o depèn en excés de les noves tecnologies

A més, un 78% dels adolescents d'entre 14 i 19 anys corre el perill de fer un ús obsessiu de les noves tecnologies en el futur

/imgs/20121201/tema1.jpg
Encara que resulta evident que l’avanç imparable de les noves tecnologies ha beneficiat en molts aspectes la societat, també ha donat motiu a comportaments problemàtics. L’Organització Mundial de la Salut assenyala que una de cada quatre persones sofreix problemes relacionats amb les noves tecnologies i un estudi de la Societat Espanyola de Psiquiatria revela que entre el 6% i el 9% dels usuaris d’Internet podria tenir problemes d’ús inadequat de la xarxa. L’abús o la dependència excessiva d’Internet i dels dispositius mòbils, o la incapacitat que experimenten moltes persones per allunyar-se dels seus telèfons intel.ligents o desconnectar-se de xarxes socials, fòrums i missatgeries instantànies, és conegut ja com “obesitat digital”. Per conèixer quin abast té, EROSKI CONSUMER va efectuar el mes de novembre una enquesta en línia a persones d’entre 14 i 39 anys i els va preguntar sobre els seus hàbits d’ús d’Internet, telèfon mòbil i videojocs, a més de comptabilitzar el nombre d’aparells digitals de què disposaven. Van contestar l’enquesta un total de 1.220 persones originàries de nou comunitats autònomes: Andalusia, Illes Balears, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Navarra i País Basc. Per analitzar les dades es va comptar, d’una banda, amb Enrique Echeburúa, catedràtic de Psicologia Clínica i expert en addiccions digitals, i Manuel Armayones, professor d’Estudis de Psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya. Però de l’altra, també amb l’assessoria institucional de Madrid Salud i de les associacions Pantallas Amigas i Adicciones Digitales.

La primera conclusió és que tan sols un 5% dels enquestats tenen símptomes de sofrir “obesitat digital”. La segona, que no hi ha diferències per sexe, però sí per edat: gairebé un 10% dels joves d’entre 20 i 24 anys depèn en excés o abusa de les noves tecnologies, i el 78% dels adolescents d’entre 14 i 19 anys corren el risc de tenir comportaments obsessius en el futur.

Per elaborar aquest estudi, EROSKI CONSUMER va prendre en consideració tres aspectes: el nombre d’aparells digitals de què disposaven els enquestats (alt, mitjà o baix segons el sistema de mesurament de l’expert en tecnologia Daniel Sieberg); l’ús del mòbil, d’Internet i dels videojocs (basat en el sistema de mesurament de Madrid Salud); i els símptomes físics i socials associats a les noves tecnologies.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions