Trucs "salvavides" a la cuina

Passar-se amb la sal, oblidar-se del pa o veure's en la necessitat de donar de menjar a més comensals dels previstos són situacions habituals a la cuina que es poden solucionar seguint uns consells senzills
1 Desembre de 2012
Img alimentacion 4 listado

Trucs "salvavides" a la cuina

/imgs/20121201/trucos1.jpg
Amb les festes de Nadal es multipliquen les reunions familiars i les celebracions i també, sovint, els esforços per complir amb tant de compromís. Les compres i els regals es barallen en l’ordre de prioritats amb la planificació dels menús i l’organització sobre on se soparà, qui vindrà a casa, quants comensals serem… Encara que l’esperit d’aquestes dates està marcat per l’alegria i els bons sentiments, la veritat és que escapar de les situacions d’estrès no resulta tan simple. Menys encara per a qui cuina. En aquest context, encarregar-se dels fogons té molt de mèrit, ja que d’alguna manera a la llar conviuen dos mons paral.lels: el de la cuina… i la resta. Encara que qui no cuini tingui bona voluntat -s’ofereix a parar la taula, unta alguns canapès o col.loca els dolços típics en una safata-, és entre els fogons on “es cou” tota la resta i es treballa, sovint, a un ritme vertiginós. És habitual que la persona encarregada d’aquesta tasca tingui dubtes sobre el menú, les quantitats que ha de comprar o el moment en què ho ha de fer. I, per si això fos poc, és al cuiner a qui toca el difícil repte de controlar les despeses i aconseguir que tot estigui al punt en el moment exacte.

Els trucs i consells que donem a continuació estan pensats per als qui es responsabilitzen de cuinar en aquestes dates tan assenyalades i s’enfronten al repte de donar de menjar a molts convidats.

 • /imgs/20121201/trucos2.jpg
  Planificació. Cal saber quantes persones s’asseuran a taula i, en funció d’això, dissenyar el menú i fer la compra. Dedicar-se a això amb certa anticipació permetrà estalviar temps i dubtes, però també diners. Dos dels aliments estrella d’aquestes dates, el peix i el marisc, es poden comprar amb antelació i congelar ja nets, trossejats i llestos per a l’elaboració.
 • Començar abans. Anticipar-se a les dates clau és de gran utilitat, sobretot amb aquells aliments que es poden cuinar uns dies abans. Les salses es poden elaborar amb temps i congelar. El dia que s’hagin d’utilitzar només les haurem de treure de la nevera. Altres preparacions, com els fregits, els pebrots farcits, els calamarsons amb la tinta, els cargols o els guisats, es poden fer amb un o dos dies d’antelació i després desar-los a la nevera. Aquest procés, a més d’alleujar el treball el dia del sopar o del dinar, potenciarà el sabor d’aquests plats.
 • /imgs/20121201/trucos3.jpg
  Organització. Una altra manera de gaudir de la cuina és optimitzar la combinació de receptes per guanyar temps i comoditat. Per exemple, elaborar dos o tres entrants freds, que es puguin preparar molt abans, i un de calent, que es pugui fer al forn o fins i tot en una cassola perquè es pugui escalfar i servir en poc de temps. Convé evitar els fregits d’última hora: generen fum i olors intenses, i ens condemnen a estar a la cuina, en lloc d’asseure’ns a taula amb els convidats.

Trucs d’última hora

Encara que la planificació i l’organització són molt importants (i útils), no sempre eviten els problemes d’última hora. A problemes contrarellotge, solucions exprés i creatives:

 • Convidats inesperats. Per evitar que falti menjar, sempre està bé tenir un fons de nevera i de rebost.

  • Entrants. Unes torrades de pa, alguna conserva, una bossa d’enciams variats i una fruita seran més que suficients per a elaborar una amanida en un temps rècord, o uns canapès originals, com els de salmó, enciam i taronja.
  • Plats principals. Les guarnicions són grans aliades. Es pot afegir més salsa o més acompanyament perquè els plats rendeixin al màxim. Idea pràctica: tenir a casa una minestra congelada per a imprevists. Es cou en tan sols 15 minuts i, si la saltem amb una mica d’all i oli, combinarà molt bé amb els peixos rostits. Si el plat està fet a base de carn, la millor opció és tallar patates, cebes i pastanagues en làmines fines i coure-les al forn. També estaran fetes en un quart d’hora.
  • Plats extraràpids. Una altra manera d’inventar un plat ràpid consisteix a obrir o aixafar unes croquetes. Amb aquesta beixamel es poden farcir uns pebrots del piquillo i després es tanquen. N’hi haurà prou de coure’ls al forn amb una salsa de tomàquet i un toc de nata per a obtenir uns pebrots farcits amb una aparença fantàstica.
 • Oblidar-se del pa. És recomanable tenir pa congelat (sense coure o de mitja cocció). Cinc minuts de forn a 180º C seran suficients per resoldre aquest problema i obtenir pa acabat de coure i molt bo. Una altra opció és utilitzar el pa del dia anterior que es guardi a casa. Es talla en llesques, s’unta amb oli i es fica al forn durant un o dos minuts a 200º C i se serveix en forma de delicioses torrades.
 • /imgs/20121201/trucos4.jpg
  Ingredients congelats. La planificació sembla una via segura… fins que se’ns oblida descongelar els ingredients que s’usaran amb temps suficient per a la seva elaboració. Si es tracta de marisc, no n’hi ha cap problema, ja que es pot introduir en l’aigua de cocció encara congelat. Però, i si és peix? Sense treure el plàstic que el protegeix, el submergim en un recipient amb aigua i a sota del raig d’aigua freda -mai de la calenta-. Es descongelarà en uns deu minuts. Una altra manera de fer-ho és utilitzar la funció de descongelat del microones, però amb la precaució de fer-ho en petits intervals (primer, de 5 minuts; després, de 30 segons) per a evitar que es comenci a coure.
 • Passar-se amb la sal. El primer pas és determinar si amb una mica més de brou o d’aigua podem resoldre el problema sense fer malbé el plat. Si no és així, una solució pràctica és afegir dos o tres trossos de patata i deixar que es coguin amb el menjar durant uns minuts més, perquè la patata absorbeixi la sal. Una tercera opció és rescatar el producte principal -la carn, el peix, etc.- i alleugerir-ne per separat la salsa o, si és necessari, elaborar-ne una de nova.