Sota la lupa: llet Pascual Immune

Aquest lacti enriquit amb vitamines i minerals es presenta com una ajuda per a millorar l’estat del sistema immunitari. Però, és realment diferent d’altres llets del mercat?
1 Febrer de 2021

Sota la lupa: llet Pascual Immune

1. Denominació de venda

Es ven com a “Llet desnatada UHT amb vitamines i minerals”. Per a mantenir la naturalesa del producte, els canvis en la composició de la llet (reducció i addició de compostos) estan regulats, i la normativa permet que es continuï anomenant “llet” si està enriquida amb vitamines i minerals, com és el cas. Si s’hi fan altres modificacions, com ara afegir fibra o àcids grassos omega-3, legalment ja no es podria anomenar “llet”. La normativa estableix que les llets són desnatades si contenen un màxim de 0,5% de greix. És a dir, aquest producte és una llet desnatada enriquida amb vitamines i minerals, uns compostos que es troben en molts altres aliments.

2. Llista d’ingredients

Si la llet no portés cap altre ingredient autoritzat, estaria exempta d’indicar la llista d’ingredients. En aquest cas és obligatori incloure-la, per haver-la enriquit amb vitamines i minerals.

3. Una ajuda per al sistema immunitari?

En l’envàs es poden llegir diverses al·legacions que relacionen el consum d’aquest producte amb el sistema immunitari: “ajuda el teu sistema immunitari”, “les vitamines A, D, B12, B6, B9, seleni i zinc contribueixen al funcionament normal del sistema immunitari”… Aquestes declaracions estan regulades a la Unió Europea (UE) i es poden fer en qualsevol aliment sempre que aporti almenys el 15% (el 7,5% en el cas de les begudes) de les ingestes de referència recollides en la legislació per a algun dels nutrients següents: vitamines A, D, B12, B6, B9 i C, i els minerals seleni, zinc, coure i ferro. És a dir, només que en tingui un en una quantitat suficient, ja es pot incloure aquesta declaració.

Podem aconseguir la mateixa quantitat de vitamina A menjant només 5 g de pastanaga; de vitamina D, amb 3 g de tonyina; de B12, amb 100 ml de llet desnatada convencional o 3 g de sardines; de B6, amb 24 g de festucs; de B9, amb 15 g de mongetes vermelles; de seleni, amb 7 g de pasta integral, i de zinc, amb 42 g de tramussos, per exemple.

4. Origen de la llet

La informació del lloc d’origen és obligatòria al nostre país des de gener del 2018 per a la llet i els productes lactis (sempre que la llet suposi més del 50% del pes de l’aliment) que s’elaborin a Espanya i es comercialitzin al territori espanyol.

Puntuació Nutri-Score

Està lleugerament penalitzat pels sucres simples, però aquesta presència es deu exclusivament a la lactosa present naturalment en la llet. Obté la mateixa qualificació que qualsevol llet desnatada convencional.

Sota la lupa: llet Pascual Immune (II)

Informació nutricional

  • Proteïnes. Per cada 100 ml, l’aportació de proteïnes és de 3,2 g, igual que el de qualsevol llet convencional.
  • Sucres. Els 5 g de sucres que conté procedeixen de la lactosa present en la llet de manera natural.
  • Greix. Compleix la normativa de les llets desnatades, ja que conté 0,3 g de greix, menys del límit màxim, estipulat en 0,5 g.
  • Calci. El contingut en calci és de 110 mg, lleugerament inferior al de la llet convencional, que sol estar en 120 mg.

El contingut en macronutrients (proteïnes, hidrats de carboni i greixos) és igual que el de qualsevol llet desnatada. Pel que fa als micronutrients, si el comparem amb una llet desnatada convencional, sí que millora l’aportació d’algunes de les vitamines i minerals amb què s’ha enriquit (A, D, B6, àcid fòlic, zinc i seleni).

“Cap llet no cuida més el teu sistema immunitari”

La frase pretén diferenciar aquesta llet d’unes altres pel fet que està enriquida amb vitamines i minerals. Però, en una dieta saludable, la major aportació d’aquests compostos en comparació amb una llet desnatada convencional no suposa un avantatge per a la població general, ja que aquests nutrients es poden obtenir d’altres fonts dietètiques. Per exemple, trobem la mateixa quantitat de calci a partir de 45 g de sardines en oli, i 100 ml de beguda de soia o mig ou ens aporten la mateixa quantitat de proteïnes de bona qualitat.

Quants lactis es recomanen al dia?

El segell “3 lactis al dia” és part d’una campanya promocional d’INLAC, l’organització interprofessional làctia, amb l’objectiu de promoure la ingesta de lactis. Els lactis constitueixen una bona font de nutrients d’alta qualitat com proteïnes i calci, però no són imprescindibles en la dieta. No hi ha aliments imprescindibles, sinó nutrients imprescindibles que es poden obtenir de diferents fonts dietètiques. Si no fos així, les persones al·lèrgiques a la proteïna de la llet o els vegans tindrien deficiències nutricionals greus (i no és així).

Conclusió

L’addició de vitamines i minerals li permet fer la declaració “ajuda el teu sistema immunitari”. Aquestes vitamines i minerals es poden obtenir a partir de diferents aliments de consum habitual i, en general, no són deficitaris en la població espanyola. És un producte innecessari. Té un preu superior a la Llet Pascual Desnatada convencional, 1,09 €/l enfront de 0,89 €/l. A més, en el mercat podem trobar altres llets desnatades a un preu més baix, com la d’Eroski (0,70 €/l ) o la de Bomilk (0,58 €/l).