Els infants i la cuina

L'educació, també per l'estómac

Cal ensenyar-los una pautes alimentàries saludables al més aviat possible per a evitar trastorns de salut en l'edat adulta
1 Setembre de 2005
Img alimentacion listado 313

L'educació, també per l'estómac

Segons estudis recents efectuats per societats científiques com l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) o la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO), el 40% de la població infantil i juvenil té un pes superior al que s’aconsella. En aquests estudis es constata la tendència a l’alça en l’última dècada dels índexs d’obesitat en la població amb edats compreses entre els 2 i els 25 anys. En concret, el 14% presenta obesitat i el 26% sobrecàrrega, fet que s’associa a un risc més alt de desenvolupar en l’edat adulta obesitat i altres malalties com ara diabetis, hipertensió, malaltia cardiovascular, etc. Per a prevenir aquestes situacions o almenys canalitzar-les, cal començar els ensenyaments sobre nutrició al més aviat possible. Resulta molt útil explicar-los per a què serveixen els aliments i d’on procedeixen per a potenciar la salut com a meta màxima de tota bona alimentació. Tot el que fa referència a la compra, l’elaboració d’àpats, el parament de la taula, etc., és una oportunitat d’aprendre i de gaudir del menjar.

/imgs/20050901/alimentacion1.jpg
Quines són les causes de l’obesitat?
En l’adquisició dels hàbits alimentaris durant el període infantil i juvenil es produeixen influències evidents per part de la família, els mitjans de comunicació, els amics, etc., que generen costums pocs recomanables -excés de dolços, aperitius, aliments precuinats, etc.-, i això afecta el comportament i els hàbits alimentaris. S’abusa de productes de pastisseria i de refrescos ensucrats (rics en greixos, els primers, i sucres simples, els segons) i la ingesta d’aliments tan saludables com fruites, verdures, cereals i els seus derivats resulta insuficient.

Què es pot fer?
El Ministeri de Sanitat i Consum ha posat en marxa l’Estratègia per a la Nutrició, l’Activitat Física i la Prevenció de l’Obesitat, coneguda com a NAOS, que pretén promoure la salut a través del foment d’un estil de vida i uns hàbits d’alimentació saludables, en especial entre la població infantil. Es vol implantar no tan sols en l’àmbit sanitari, sinó també en l’entorn familiar, involucrar empreses del sector alimentari, i també els col.legis i els menjadors escolars. Algunes de les seues línies d’actuació són: regular la publicitat de menjars i begudes dirigida als infants, augmentar l’oferta d’aliments de les màquines expenedores dels col.legis per a afavorir una dieta més equilibrada, editar guies sobre alimentació, etc.

I des de l’àmbit familiar…?
Si en la infància i en l’adolescència s’instauren uns hàbits alimentaris incorrectes i un comportament sedentari, resulten molt difícils de modificar. La influència de la família en aquest sentit és decisiva: els infants aprenen per imitació, la família és qui fa la compra i decideix l’oferta d’aliments a casa, se’ls ofereix diners perquè compren “capritxos” com ara llepolies, refrescos, etc. Per a afavorir un estil de vida i d’alimentació adequats, la família ha de tenir uns coneixements bàsics que li permeten planificar i elaborar menús equilibrats, i no per això poc abellidors. D’aquesta manera, gràcies a l’educació dietètica, es pot ensenyar als “adults del demà” la importància d’una alimentació completa i variada.

Cuina fàcil i creativa per als més menuts de la casa

/imgs/20050901/tomate.jpg En general, els aliments que gaudeixen de menys estima entre els xiquets i xiquetes són les hortalisses i els peixos, per això només fem referència a aquests aliments.

Hortalisses i fruites
És preferible presentar els plats de verdures de forma atractiva, amb colors vius per a cridar la seua atenció i que resulten més abellidors. Els més petits poden participar en l’elaboració de les amanides, i també en la preparació de pizzes casolanes a les quals podem afegir una gran varietat de vegetals, amb un toc de creativitat -dibuixar una figura amb els ingredients, etc.

/imgs/20050901/verduras.jpgConvé començar el dia amb fruites: un got de suc, llesques de plàtan amb maduixes, macedònia de fruites casolanes, etc. Si es combinen amb cereals del desdejuni i llet, donaran un enèrgic i deliciós començament al dia. Els xiquets poden participar en l’elaboració de batuts de fruites amb iogurt.

/imgs/20050901/mar.jpg
Peixos
El peix és un aliment bàsic en la dieta però d’escassa acceptació pels més petits. Quan el problema són les espines convé triar peces com ara lloms o filets. La perca, el mero, el llenguado, l’halibut, l’emperador, el rap, la tonyina i el bonítol són una bona elecció perquè no solen presentar cap espina. Per a preparar el peix es pot recórrer a diverses tècniques i salses que en suavitzen una miqueta el sabor i l’olor, o els encobreixen lleument (salsa beixamel, maionesa, salsa rosa, salsa còctel, tàrtara, etc.). L’arrebossat amb pa o farina també pot millorar-ne l’acceptació. Si el que no agrada és la consistència, massa tova per a molts xiquets, també n’hi ha amb textura més dura: l’emperador, la tonyina i el bonítol, el salmó, el rap, el bacallà, el congre, la perca i el mero… Finalment, si es tendeix a triar només entre dues o tres varietats de peix (lluç, llenguado o gall) i es cuinen sempre igual, pot resultar avorrit i provocar rebuig. Convé variar el tipus de peix o les tècniques culinàries utilitzades per a cuinar-lo. A tall d’exemple, el lluç és un peix que permet múltiples preparacions: es pot assaborir arrebossat amb una amanida i unes salses; al forn amb patates; al forn sobre un fons de pastanaga amb ceba i gratinada amb formatge; en pastís o croquetes amb gambes…

Així mateix es pot:
  • Afegir fruites tallades finament o en puré als plats de carn (llom amb puré de poma, indiot amb pinya, pollastre a la taronja…).
  • Utilitzar petites quantitats d’hortalisses picades finament o ratllades per a barrejar-les amb la carn picada o amb els guisats de carn o peix, o bé per a espessir sopes…
  • Preparar amb ells postres dolces amb hortalisses (pastís de pastanaga, mossets de carabassa…), o amb fruites (bescuit farcit de fruites, pastís de poma…).
  • Tallar els aliments en formes curioses també els fa més abellidors. Es poden fer sandvitxos vegetals amb enciam, tomata, pastanaga ratllada, etc., amb formatge, pernil o tonyina, o col.locar aquests aliments en canapès tallats en formes originals com rombes o cercles.