Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Assegurances mèdiques privades : Sanitat a la carta, amb pagament previ

Avantatges i inconvenients de la sanitat privada

/imgs/20050901/informe.jpg Una persona de classe alta o mitjana-alta amb professió liberal, que busca comoditat tant a l’hora d’anar al metge com quan ha de ser hospitalitzada, i que valora molt la possibilitat d’escollir el metge especialista. Aquest és, amb poques paraules, el perfil del client de les assegurances sanitàries privades. A Espanya, el 17% de la població, és a dir, al voltant de 7 milions de persones, tenen contractada una assegurança d’assistència mèdica privada, segons dades d’Investigació Cooperativa entre Entitats Asseguradores i Fons de Pensions (ICEA).

La saturació dels serveis sanitaris adscrits a la Seguretat Social, l’augment progressiu del nivell de vida al nostre país i un canvi gradual de mentalitat en la importància que s’atorga a tot allò relacionat amb la salut expliquen que, ara per ara, la sanitat privada siga un negoci a l’alça: l’any 2004, la contractació de les seues pòlisses va créixer un 4% respecte de l’any anterior, i es va convertir així en un dels sectors de les asseguradores que va mostrar un millor comportament.

La medicina privada ofereix, generalment, diversos tipus de pòlisses, però la més estesa -amb un 86% de la quota de mercat- és la de l’assistència sanitària completa (metges de família, especialistes…) amb serveis al territori nacional i a l’estranger i lliure elecció de metges dins dels quadres de la companyia. Ginecologia, pediatria i traumatologia són les especialitats més sollicitades pels usuaris de la sanitat privada. Juntament amb aquestes prestacions, les assegurances privades també cobreixen l’assistència hospitalària, intervencions quirúrgiques, urgències, parts, anàlisis, exploracions, tractaments, medicina general i especialitzada, assistència a domicili, etc.
Però no és or tot el que lluu. Les companyies d’assistència sanitària privada no són res més que empreses a la recerca de negoci, i exigeixen al nou assegurat una salut gairebé de ferro: abans d’acceptar un client, el sotmeten a un exhaustiu reconeixement mèdic després del qual es decidirà si és admès. Davant de la més mínima sospita que presente complicacions de salut en un futur immediat, podrà ser rebutjat: una persona amb moltes probabilitats d’emmalaltir no és el client ideal.

Un altre aspecte poc conegut d’aquestes empreses és el període de carència que apliquen: algunes cobertures de les pòlissa no són efectives des del principi, i això té la finalitat d’evitar clients que busquen beneficiar-se immediatament dels avantatges de la sanitat privada. Podran fer-ho, però després d’haver sigut usuaris ‘no problemàtics’ durant un cert temps.

Encertar en l'elecció

  • Abans de contractar una assegurança d’assistència sanitària, cal revisar-ne minuciosament les condicions i prestacions. Assegurem-nos que els serveis concertats cobreixen les nostres necessitats.
  • Fem números. A més del cost mensual de la prima, calculem amb quina freqüència acudim al metge i a quant ascendeix cada visita (el copagament).
  • Cal llegir amb atenció la lletra petita de les pòlisses. Prestem una atenció especial als possibles recàrrecs o a la cancel.lació per sinistralitat, als límits de cobertura per procés i any, als períodes de carència, a la possibilitat que s’anul.len en casos greus d’urgència, a la possible rescissió de pòlissa en edats avançades i a la cobertura geogràfica.
  • Assegurem-nos que no hi ha restriccions en la consulta amb un mateix especialista.
  • Comprovem si la companyia disposa d’una dilatada experiència en el sector, d’una àmplia gamma de metges i clíniques a disposició de l’assegurat, de consultoris mèdics propis i d’assistència mundial en cas d’emergència.
  • Informem-nos si els centres concertats ofereixen qualitat, i no tan sols a nivell hoteler, sinó també en assistència, instal.lacions i equips mèdics.
  • Demanem la llista de metges i fixem-nos on tenen les consultes: si estan massa lluny de casa, en més d’una ocasió ens farà mandra anar-hi.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions