Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Facilitats excessives per a vendre les dades personals

He rebut una carta d'una empresa que em comunica que volen vendre les meues dades personals de la seua base de dades. Si no hi dic el contrari en un termini d'un mes, l'empresa considera que els done el permís. Per a mostrar la meua negativa m'exigeixen un escrit a fi que en conste l'enviament i la recepció. Em sent desprotegit i agreujat. Haurien de ser ells els qui realitzessen totes les gestions sense que per a mi suposés cap cost de temps o de diners. A més, la petició ha arribat amb un mes i mig de retard sobre la data que figura en la carta.

/imgs/20050901/consultorio02.jpg La Llei 15/1999 de Protecció de Dades Personals regula el seu tractament per a garantir la privacitat de les persones. La cessió d'aquestes dades és una actuació potencialment perillosa per als drets i les llibertats de la persona. Per això, el consentiment del titular de les dades resulta essencial per a preservar els seus drets. Aquest ha de ser "inequívoc", terme amb què s'entén tota manifestació de voluntat, lliure, inequívoca, específica i informada mitjançant la qual l'interessat consent el tractament de dades personals que li concerneixen. És a dir, el terme inequívoc permet la possibilitat que el consentiment siga tàcit, o dit d'una altra manera, atorgat per omissió, mentre que aquesta possibilitat no és acceptable d'establir-se en el consentiment exprés.

Per tant, el problema que es planteja no és si és necessari o no el permís, perquè aquest permís és obligatori i això no es dubta. El que es discuteix és si és admissible el consentiment tàcit, encara que amb una interpretació restrictiva i amb totes les garanties. La clau està en com es pot provar que una persona ha donat el seu consentiment quan negue haver-ho fet, perquè no es pot considerar vàlid el consentiment si falta l'acreditació inequívoca.

En el cas presentat, se suggereix que es presente una denúncia contra l'empresa davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades o de la comunitat autònoma si n'hi hagués. També es pot al.legar l'absència de gratuïtat per a l'enviament i la confusió relativa a les dates i, si fos el cas, s'ha de tenir present que la llei diu que els interessats que, com a conseqüència de l'incompliment del que disposa la Llei pel responsable o l'encarregat del tractament, sofrisquen dany o lesió en els seus béns o drets, tindran dret a ser indemnitzats.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions