Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Escoles infantils : Continuen faltant places a les guarderies públiques

La situació gairebé no ha canviat els últims 6 anys. Les públiques, en termes generals, són una mica millors que les privades. La dotació i qualificació del personal continua sent satisfactòria.

/imgs/20050901/guarde.jpg
Milió i mig d’infants de fins a 6 anys aniran aquest any lectiu (2005-2006) a les escoles infantils del nostre país, bona part de les quals integrades en centres escolars que imparteixen Primària i ESO. Si es manté la tendència del curs passat, i res no fa pensar que la situació haja canviat, només el 65% d’aquests xiquets i xiquetes seran atesos en una escola pública; els altres es matricularan en una de privada. Les guarderies o escoles infantils s’han convertit no tan sols en una opció recomanada per pedagogs i pediatres, sinó en una necessitat peremptòria per a pares i mares que -gairebé sempre per motius laborals- no poden cuidar dels seus fills menors de 6 anys, edat en què s’inicia l’ensenyament obligatori.

Després de comprovar que els són negades les places al centre públic que els correspon per empadronament, molts pares s’afanyen a buscar guarderies privades, sempre més cares. I és llavors quan més convé conèixer i fixar-se en les qüestions que defineixen una bona escola infantil: infraestructures (aules, lavabos, menjador, pati i/o jardí), nombre d’infants per aula, nombre d’infants que correspon a cada educador, amplitud d’horaris, professionalitat i preparació acadèmica dels educadors, seguretat de les instal.lacions, qualitat hostelera, tarifes (en concepte de matrícula, quota mensual, menjador, hores extra, transport, etc.), informació que transmeten sobre els xiquets i xiquetes o amabilitat i eficiència del personal.

CONSUMER EROSKI ha estudiat 200 escoles infantils no dependents de col.legis o centres escolars (76 de públiques, 113 de privades i 11 de concertades) de Madrid, Barcelona, Múrcia, Màlaga, Sevilla, Àlaba, Biscaia, Guipúscoa, la Corunya, Navarra, Saragossa, Cantàbria i València. Tècnics de la revista, fent-se passar per pares i mares que buscaven guarderia, van visitar els 200 centres i, posteriorment, van completar la informació mitjançant telefonades als responsables de les guarderies.

Guarderies privades, única opció de moltes famílies

La tarifa que cal pagar a les guarderies públiques és diferent en cada cas i depèn dels barems que s’apliquen, molt vinculats als ingressos i a la situació de la família. Les privades, per tant, són l’única opció que queda a molts pares perquè els seus fills passen el dia atesos mentre ells treballen. Els preus de les guarderies privades visitades (la mitjana és de 254 euros al mes per jornada completa, inclosos el dinar i el berenar) són molt diferents: des dels 390 euros al mes de la més cara fins als 117 euros de la més econòmica. I les diferències entre províncies no són menys cridaneres: a Múrcia, les privades cobraven de mitjana 198 euros al mes en aquest supòsit (jornada completa i menjador) enfront dels 309 euros de les navarreses. Però les diferències es donen també en la mateixa província: a Múrcia, la que hi ha entre la més cara i la més barata va ser de 193 euros al mes, mentre que a Madrid i Màlaga es disparava fins als 250 euros.

La seguretat de les instal.lacions va ser deficient en el 12% d’aquestes escoles, a causa de problemes en portes i finestres. D’altra banda, en va destacar la conservació i netedat, satisfactòria en el 90% dels centres estudiats.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 4]
  • Ves a la pàgina següent Qualitat i preu »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions