Sota la lupa

Fresh Yeti

Analitzem l’etiqueta d’una beguda per a infants que es promociona com a “llaminadura”.
1 Abril de 2024

Fresh Yeti

Aquesta beguda està destinada al públic juvenil i es comercialitza com a nova perquè és una “llaminadura per beure” baixa en calories i sense cafeïna, amb sabors típics de les gominoles. Ara bé, la seva composició i el format la converteixen en poc recomanable per als més joves.

Els riscos per a nens i nenes

Aquesta beguda es dirigeix clarament al públic infantil i juvenil pel preu, per la manera de destacar que no té cafeïna, pels gràfics, pels sabors i, per descomptat, pel concepte candy drink i els reclams usats en la publicitat, com ara “no mengis més llaminadures, beu-te-les!” o “la teva llaminadura per beure”. La idea de beure llaminadures en lloc de prendre-les en format sòlid no suposa cap avantatge nutricional, més aviat al contrari: les calories líquides tenen menys efecte saciant i l’OMS relaciona el consum de refrescos ensucrats amb un risc més alt de càries, diabetis de tipus 2, sobrepès i obesitat i patologies associades, com ara malaltia cardiovascular, infart i alguns tipus de càncer. Un altre atractiu per als infants és l’efecte de pintallengües, que s’aconsegueix amb l’addició del colorant E133, conegut com a “blau brillant”.

Baix en calories

La declaració “baix en calories” està regulada i es pot fer en begudes que aportin un màxim de 20 kcal/100 ml, que és just l’aportació energètica d’aquesta beguda. És a dir, amb una llauna (500 ml) prenem 100 kcal. Aquest reclam no s’ha de confondre amb el dels refrescos “sense sucre”, on el sabor dolç s’obté exclusivament amb edulcorants i té una aportació calòrica al voltant d’1 kcal/100 ml.

Què és realment?

Tot i que la marca presumeix d’haver creat la categoria Candy drink i que en la publicitat fa servir frases com “la teva llaminadura per beure”, aquesta no es correspon amb cap categoria legal, sinó que és simplement un reclam de màrqueting. Legalment és un refresc amb gas que porta aroma, sucre i edulcorants.

Sucre per beure

Després de l’aigua carbonatada, el primer ingredient és el sucre, que suposa fins a 4,4 g per cada 100 ml i aporta el 88% del seu valor energètic. El 12% de l’energia restant es deu a la presència d’àcid cítric. Una llauna de 500 ml conté 22 g de sucres lliures. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els sucres lliures aportin un màxim del 5% de l’energia diària. Si considerem que els requeriments mitjans d’un adult són de 2.000 kcal al dia, amb una sola llauna arribaríem al 88% del màxim diari de sucres lliures que recomana l’OMS. En el cas dels adolescents i els infants superaria el 100% en una magnitud que dependrà de l’edat, el pes, la talla i l’activitat física dels menors.

Un altre perill: la mida

La mida és superior a la de la majoria de les llaunes de refrescos, ja que conté mig litre en lloc dels 330 ml dels formats més coneguts.

Habitualment la llauna es considera una ració, per tant amb una sola beguda prenem més quantitat de compostos perjudicials com el sucre.

Conclusió

Malgrat l’aparent innovació pel fet de tenir un sabor més propi de les llaminadures que no d’una beguda, és un refresc baix en calories nutricionalment equivalent a qualsevol altre que faci servir aquest ganxo. El reclam de ser una llaminadura per beure, lluny de ser un avantatge nutricional, és un inconvenient que s’accentua amb el format de venda, en mida de mig litre. El preu (1 €) és més competitiu que el d’altres refrescos baixos en calories, i això contribueix a atreure un públic jove.