El glutamat és perjudicial per a la salut?

L’EVIDÈNCIA CIENTÍFICA N’HA DESCARTAT ELS EFECTES ADVERSOS
1 Maig de 2020
Equilibrio may

El glutamat és perjudicial per a la salut?

Durant el confinament ha augmentat el consum d’aliments ultraprocessats com els daus de brou, les sopes de sobre, els aliments precuinats (pizzes, crestes), les salses envasades, els snacks, la brioixeria o els carnis. Uns productes que destaquen per la presència de glutamat monosòdic. Aquest additiu es fa servir per a potenciar el sabor dels aliments i està compost per sodi (com el de la sal comuna) i àcid glutàmic, un aminoàcid que apareix de forma natural en aliments com els formatges, la salsa de soia, les nous, els xampinyons o els tomàquets.

L’evidència científica ha descartat la relació entre la ingesta de glutamat i símptomes com la feblesa, les palpitacions o l’asma. Però sí que es descriuen símptomes adversos (fogots, mal de cap i augment de la tensió) en persones sensibles a aquesta substància si en consumeixen en grans quantitats (3 grams al dia).

El 2017, l’EFSA en va reavaluar la seguretat i, com que l’alt consum d’aquests productes ens exposa a quantitats elevades de l’additiu, va establir-ne una ingesta diària admissible de 30 mg per kg de pes i dia (unes 3 bosses de snacks per a una persona de 70 kg). Aquest any es preveu que se’n revisin els nivells màxims.