Amanida Florette Lleugera

LES AMANIDES COMPLETES A PUNT PER CONSUMIR ES PRESENTEN COM UNA ALTERNATIVA CÒMODA I SALUDABLE. NO OBSTANT AIXÒ, LA SEVA IDONEÏTAT NUTRICIONAL DEPENDRÀ QUE LA BASE SIGUI VEGETAL (ENFRONT DE LES OPCIONS DE PASTA), DELS INGREDIENTS QUE ACOMPANYIN LES HORTALISSES I DE LA COMPOSICIÓ DE L’AMANIMENT
1 Maig de 2020
Florette

Amanida Florette Lleugera

“Lleugera”, un cognom sense justificar

Tal com s’estableix en el Reglament 1924/2006, un producte amb la declaració “lleuger”, “light”, “lite” o qualsevol esment que pugui tenir el mateix significat per al consumidor ha de tenir un 30% menys d’energia o d’algun macronutrient (hidrats de carboni, proteïnes o greixos) que els productes similars. A més, ha d’indicar quina característica fa que l’aliment sigui “light”. En l’etiqueta no s’apunta aquesta característica i es desconeix, per tant, si el terme es refereix al fet que té un contingut reduït en energia o en algun dels macronutrients. Per això, és impossible comparar amb altres productes similars per a confirmar que hi ha una reducció real del 30%.

Hortalisses, i no vegetals

En l’envàs es destaquen les hortalisses mitjançant una fotografia. Està obligat a indicar-ne el percentatge (37% del pes total), per la qual cosa compleix amb la normativa. L’únic canvi respecte de la legislació és que, en la llista d’ingredients, s’ha substituït el terme “hortalisses”, previst legalment, pel de “vegetals”. La normativa preveu que, si les hortalisses s’utilitzen en proporcions que poden variar i es fan servir en una barreja com a ingredients d’un aliment, s’agrupin amb la designació “hortalisses en proporció variable” seguida de la llista d’aquestes hortalisses.

Compte amb la salsa vinagreta

Aquest complement, destacat amb text en el frontal de l’envàs, suposa el 23% del pes total del producte. Conté vinagre d’alcohol, conegut comunament com “vinagre blanc” (un producte obtingut per la fermentació alcohòlica i acètica de qualsevol alcohol agrícola destil·lat), menys aromàtic que el vinagre de vi utilitzat habitualment per a amanir. L’oli és refinat de gira-sol. Tant la salsa de mostassa (que forma part de la vinagreta) com la vinagreta mateixa porten sucre afegit en forma de sacarosa (identificada com a “sucre”) i de sucre caramel·litzat.

És una vinagreta elaborada amb matèries primeres de menys qualitat que els amaniments tradicionals (oli d’oliva verge i vinagre de vi).

York: l’ingredient que no existeix

Aquest ingredient es destaca tant amb paraules com amb una imatge, per la qual cosa se n’ha d’indicar el percentatge (12% del pes total del producte). Però ni “York” ni “espatlla de York” (tal com s’hi refereix la llista d’ingredients) constitueixen una categoria legal, ni la normativa caracteritza sota aquest nom cap derivat carni. És una denominació comercial que la marca fa servir per a descriure el que legalment hauria de denominar “carn freda d’espatlla cuita”, ja que incorpora fècula (midó). També conté altres ingredients sense interès nutricional, com ara sucres simples (sacarosa i dextrosa). És un carni processat, el consum del qual l’OMS recomana limitar.

Quins nutrients aporta aquest producte?

  • Calories. Té un valor energètic de 123 kcal/100 g, de les quals més de la meitat (un 53%) procedeixen dels greixos.
  • Greixos. Els greixos vegetals no tenen una bona qualitat nutricional (oli refinat de gira-sol). Els d’origen animal procedeixen de la carn de porc i el greix lacti del formatge, i aporten la majoria dels àcids grassos saturats de l’aliment, que no són elevats però en penalitzen la valoració nutricional (2,9 g /100 g).
  • Sucre. Els sucres simples (2,6 g /100 g) procedeixen fonamentalment dels sucres afegits de la vinagreta i de la carn freda d’espatlla de porc.
  • Fibra. Té una aportació de fibra moderat (1,9 g/100 g) i una quantitat important de proteïnes (5,8 g/100 g) procedents de la carn freda d’espatlla de porc (que, a més d’espatlla, incorpora proteïnes de soia, proteïnes de porc i proteïna làctia com a ingredients) i dels formatges.
  • Sal. El contingut és moderadament elevat (1,01 g/100g). Tot i això, el consum de tot el contingut de l’amanida suposa la ingesta de 2,2 g de sal, fet que hem de tenir en compte per a no superar la recomanació màxima de 5 g al dia que estableix l’OMS.

Conclusió

Tot i fer servir el reclam “lleugera”, no compleix els requisits legals per a fer aquesta al·legació, ja que es desconeix si ha reduït el valor energètic o algun nutrient. La paraula “York” és una denominació comercial que fa referència a una carn freda d’espatlla de porc, que no s’identifica en l’etiquetatge com a “carn freda” (de menys qualitat) sinó com a “espatlla”. La vinagreta està elaborada amb ingredients de poca qualitat. Malgrat que és una amanida, considerada un producte saludable, i que la base vegetal i la barreja de formatges poden ser opcions adequades, en conjunt no és un producte saludable.

Nutri-Score

La valoració obtinguda en el sistema Nutri-Score és C. La seva alta aportació de sal i el contingut en greixos saturats en penalitzen la qualificació i, malgrat que el contingut de fibra i proteïnes és adequat i que té certa quantitat de vegetals (37%), son atributs insuficients per a obtenir una bona nota.