Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Assegurances mèdiques privades : Sanitat a la carta, amb pagament previ

Avantatges i inconvenients de la sanitat privada

Dones i ancians, els qui més paguen

Les primes d’aquestes asseguradores no són personalitzades, s’apliquen per grups. I aquests grups es confeccionen a partir d’estadístiques de les mateixes asseguradores que inclouen variables com l’edat, el lloc de residència i el sexe. Així, pel sol fet de ser una jove en edat fèrtil, una dona de 30 anys pagarà la mateixa tarifa mensual tinga o no fills, és a dir, faça o no un ús més freqüent d’algunes cobertures de la seua pòlissa (en aquest cas, ginecologia).

/imgs/20050901/embara.jpgPel que fa a l’edat de l’assegurat, com més avançada siga més augmenta la quota, i així la prima s’arriba a incrementar entre un 75 i un 100% en complir 65 anys. En els primers trams d’edat, entre 0 i 14 anys, són els homes els qui suporten els preus més elevats. A partir dels 14 anys, aquesta tendència s’inverteix i són les dones les que han de fer front a una quota més elevada. Passats els 60 anys, torna a canviar el sistema de tarifes i els homes tornen a ser els més perjudicats. Quant al lloc de residència, els usuaris catalans i els de les Balears són els més desfavorits en les primes. Els honoraris dels metges i els preus dels hospitals, més elevats en aquestes zones, fan que s’encarisquen les primes. Les diferents infraestructures amb què les asseguradores compten al territori nacional també influeixen en l’import de les primes. A més, les primes estan subjectes a una actualització anual. L’increment del cost dels serveis sanitaris, l’augment de la freqüència de les prestacions, la incorporació a la cobertura garantida d’innovacions tecnològiques d’aparició o l’ús posterior a la signatura del contracte i altres fets semblants, repercuteixen encarint les tarifes.

Lletra petita amb moltes limitacions

És freqüent que les asseguradores oferisquen informació insuficient sobre els serveis que no cobreixen i les limitacions d’algunes prestacions. Per a conèixer aquestes restriccions cal revisar amb atenció la lletra petita de les pòlisses.

Sida, drogodependència, alcoholisme, tractaments per a l’esterilitat o infertilitat i la interrupció voluntària de l’embaràs, danys causats per intent de suïcidi, cirurgia estètica i trasplantaments són les exclusions més generalitzades. Tampoc no cobreixen els danys físics ni l’assistència sanitària amb origen en la pràctica d’esports com a professional ni com a aficionat, ni en competicions de qualsevol tipus. En cas de guerres i epidèmies declarades oficialment, com també de danys nuclears o radioactius, les asseguradores també s’eximeixen de responsabilitat. De la mateixa manera, no cobreixen despeses mèdiques provinents de cataclismes meteorològics, sísmics i inundacions declarades com a catàstrofe nacional, ni el cost dels fàrmacs o medicaments, excepte en ingressos, amb la consegüent sagnia econòmica que això suposa per a alguns malalts.

Les limitacions en la prestació de serveis varien molt d’una asseguradora a una altra. Adeslas estableix un límit de quatre sessions de podologia a l’any, mentre que l’Igualatorio Médico Quirúrgico (IMQ) les limita a dues. DKV fixa en 60 dies anuals l’assistència en viatge, els mateixos que estableix com a màxim per a l’hospitalització psiquiàtrica. En aquest últim cas, els límits d’hospitalització per als assegurats d’Adeslas i de l’IMQ són de 50 i de 30 dies a l’any, respectivament. IMQ limita també a 30 dies l’hospitalització en unitat de neonatologia, l’hospitalització mèdica per a ingressos sense intervenció quirúrgica, la pediàtrica i unitat coronària i intensius, i redueix, a més, l’ingrés en els tres últims casos a 7 dies per procés.

Període de carència

Encara que en principi els serveis inclosos en la pòlissa es presten des del moment de la contractació, les asseguradores estableixen períodes de “carència” comptadors a partir de la data d’efecte de l’assegurança, durant els quals no són efectives algunes de les cobertures incloses dins de les garanties de la pòlissa. El seu fonament consisteix que les primes es calculen sobre les probabilitats que les persones sanes contraguen malalties: s’estableixen aquests períodes de carència per a excloure de la cobertura les malalties preexistents, de forma advertida o no. Els períodes de carència en les asseguradores són:

 • DKV
 • Intervencions quirúrgiques*: 6 mesos.
 • Assistència al part: 10 mesos.
 • Transplantaments: 12 mesos.

  SANITAS

 • Lligadura de trompes, vasectomia i tractament de psicologia: 6 mesos.
 • Assistència al part: 10 mesos.

  ADESLAS

 • Intervencions quirúrgiques*, hospitalització*, cost de les pròtesis (no la implantació), lligadura de trompes i vasectomia, laserteràpia, nucleotomia percutània, quimioteràpia i oncologia radioteràpica, electroradioteràpia, diàlisi i ronyó artificial i litotrícia renal: 6 mesos.
 • Assistència al part: 10 mesos.

  IMQ

 • Tècniques especials de diagnòstic, odontologia, hospitalització* quirúrgica o mèdica, pediàtrica, domiciliària i psiquiàtrica, unitat coronària i intensius, planificació familiar, electroteràpia, oxigenoteràpia, ventiloteràpia, i aerosolteràpia, hemodinàmica vascular, radiologia vascular intervecionista, radioteràpia i quimioteràpia ambulatòria i hospitalària, unitat del dolor: 6 mesos.
 • Embaràs i part: 10 mesos.
 • Litotrícia renal i vesical, logofoniatria: 12 mesos.
 • Transplantament de còrnia: 18 mesos.
 • Excepte en els casos d’urgència vital.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions