Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Funeràries : Fins i tot els funerals més econòmics surten cars

Enormes diferències de preus entre les diverses ciutats i fins i tot entre les funeràries d'una mateixa ciutat

El fèretre i el cotxe fúnebre

/imgs/20031101/tema03.jpg
El preu mitjà del fèretre més barat se situa en 517 euros. La província més cara respecte d’això és Múrcia, amb un cost mitjà de 715 euros; i la més barata, Barcelona, de només 184 euros. Aquest és un dels apartats que més repercuteix i explica l’enorme diferència entre els funerals d’unes funeràries i unes altres i entre les d’unes províncies i les altres. El segon fèretre amb preu mitjà més car es va trobar a València (692 euros). Encara que no tant, també resultaven onerosos, per sobre dels 550 euros de mitjana, a Madrid, Àlaba, Alacant i Almeria. Lleugerament per sota apareix Guipúscoa (549 euros). A més de Barcelona, els fèretres més barats es van oferir a Cantàbria (396 euros de mitjana) i Navarra (409 euros). I sortien també un poc econòmics, menys de 500 euros de mitjana, a Màlaga, Biscaia i la Corunya. Comparant totes les funeràries, el fèretre més barat (sempre parlant dels més econòmics que oferia cada una) es va trobar a Barcelona, només 26 euros (el més car en aquesta ciutat costava 461 euros), i el més car, a València, 1.284 euros (el més barat costava 321 euros).

D’altra banda, el cost mitjà del transport del cadàver amb cotxe fúnebre (el més econòmic de cada funerària) és de 243 euros. Només tres províncies s’hi situen molt per sobre: Múrcia (369 euros), Alacant (346 euros), València (310 euros). I en les tres més barates, és realment econòmic: a Cantàbria suposa de mitjana només 65 euros; a Màlaga, 138 euros i a Barcelona, 168 euros. En general, el cotxe fúnebre més barat s’oferia en una funerària de la Corunya (46 euros) i el més car, en una d’Alacant (487 euros), deu vegades més car.

Corona de flors, una despesa important

El preu mitjà de la corona de flors més comunes se situa en 112 euros. El més elevat s’ha trobat en les funeràries d’Àlaba (148 euros de mitjana) i el més barat en les de Múrcia (83 euros). El cost mitjà era també elevat a Navarra (135) i Barcelona (130 euros). A més de Múrcia, les corones més econòmiques, a menys de 100 euros de mitjana, es van trobar en les funeràries de Madrid, Màlaga i Almeria. La més barata es va trobar en una empresa de pompes fúnebres de Múrcia, a 58 euros, i la més cara (no oblidem que es tractava de la més comuna en cada funerària) en una d’Àlaba, a 203 euros. En aquesta província, una altra funerària oferia una corona per 102 euros.

Les despeses de gestió varien tant en el preu com en la forma de calcular-les, ja que algunes cobren una taxa percentual (entorn del 5%) del pressupost dels funerals. La mitjana d’aquest cost de les gestions és 89 euros, però s’hi han registrat diferències importants. Les més cares, a Àlaba, Biscaia i Guipúscoa cobren de mitjana al voltant de 120 euros; a Màlaga, la Corunya i Madrid, prop de 100 euros, i a Cantàbria, València i Navarra, al voltant de 80 euros. Les mitjanes més barates s’han trobat en les de Múrcia (57 euros) i Barcelona, Alacant i Almeria, estes últimes entorn de 65 euros.

Quant a les despeses pel certificat de defunció, una part d’aquest correspon a l’imprès i una altra al que cobra el metge per fer el servei. El preu de l’imprès és únic i fix, 3,48 euros. Sempre que el metge no exerceixi de forma privada, emplenar aquest certificat no ha de suposar un cost addicional. Si és la funerària qui facilita l’imprès i sol·licita l’assistència del metge, probablement el servei serà cobrat específicament. La mitjana, obtinguda per a les cent funeràries, de 5,67 euros demostra que el preu del certificat s’incrementa si recorrem a serveis privats. El preu mitjà més alt d’aquests gestions es va anotar a Màlaga, quasi 14 euros, seguides de Navarra (12,5 euros).

Quant al cost del condicionament sanitari del cadàver, algunes funeràries l’inclouen en el preu del fèretre. De totes maneres, la mitjana representa 75 euros, i en algunes províncies aquesta tasca representa una despesa mitjana important: Àlaba (139 euros), Alacant (112 euros) i Guipúscoa (104 euros) i València (95 euros). Els costs mitjans més econòmics es van registrar a Cantàbria (44 euros) i Barcelona, 40 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions