Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Funeràries : Fins i tot els funerals més econòmics surten cars

Enormes diferències de preus entre les diverses ciutats i fins i tot entre les funeràries d'una mateixa ciutat

La possibilitat d'estalvi, enorme

/imgs/20031101/tema02.jpg
Però la disparitat de preus no es dóna tan sols entre províncies diferents. A Madrid, els funerals més cars per a aquest supòsit costen 2.227 euros, mentre que els més econòmics es queden en 647 euros, menys de la tercera part. I a Màlaga, el sepeli més car assoleix els 1.873 euros, també més del triple que els 495 euros del més barat. A Múrcia, la diferència entre el més car i el més barat és de 1.203 euros; a València, de 1.160 euros; a Biscaia, de 970 euros i a Alacant, de 925 euros. És obvi que en aquestes ciutats dirigir-nos a la primera funerària que se’ns ocorre o a la primera que se’ns ofereix en l’hospital pot significar un sobrecost onerós. I el fenomen ocorre en totes les províncies: les diferències entre la funerària més cara i la més barata de cada província (i recordem que en tots els casos es van demanar tarifes per al sepeli més econòmic de cada funerària) van superar els 500 euros en 10 de les 13 estudiades. Només a Almeria la possibilitat màxima d’estalvi en els funerals del supòsit va ser modesta, 71 euros, perquè a Cantàbria representava 254 euros i a Navarra 416 euros. A la Corunya i Guipúscoa vorejava els 600 euros.

Si la família de la persona morta desitja o necessita estalviar en alguna de les moltes despeses de l’enterrament, li serà útil saber que el 75% de l’import total correspon a la suma del preu del fèretre (36%), l’esquela (19%), el cotxe fúnebre (12%) i la corona de flors (8%), per la qual cosa els seus esforços haurien d’encaminar-se a reduir o eliminar el cost d’algun d’aquests conceptes, els més cars. Finalment, s’ha de lamentar que resulta molt difícil comparar entre els preus i els serveis de les funeràries, ja que moltes es mostren poc inclinades a facilitar informació o ho fan de manera poc clara i evitant desglossar els conceptes que inclouen les seves tarifes. Mostra d’aquesta falta de transparència és que CONSUMER va haver de posar-se en contacte amb més de 300 funeràries per a aconseguir dades de només una centena. El mateix va ocórrer en l’estudi de 1998, si bé almenys la meitat van acceptar de col·laborar-hi. Dit d’una altra manera, la competència i la claredat en els preus i els serveis tan assentada en altres sectors no ha arribat encara al de les pompes fúnebres, amb tot el que això suposa de perjudici per als usuaris, que, quan contracten uns funerals, no poden comparar i elegir amb coneixement de causa entre les diverses opcions que els ofereix el mercat.

Com es va fer l’informe

Es va contactar amb 306 funeràries (totes les que operen en les 13 províncies a estudi) però només 100 van accedir a respondre al qüestionari dels tècnics de CONSUMER que, identificats com a tals, van sol·licitar de l’11 al 21 de setembre les tarifes mínimes de cada funerària. Així, es van comparar els preus d’onze funeràries a València (quatre en la capital i set en la província), cinc de Cantàbria (una en la capital), sis a Almeria (dues en la capital), vuit a Guipúscoa (una en la capital), deu a Biscaia (tres en la capital), vuit a Madrid (dues en la capital), vuit a Barcelona (cap en la capital), nou a Màlaga (dues en la capital), cinc a Navarra (una en la capital), dotze a la Corunya (quatre en la capital), set a Alacant (dues en la capital), set a Múrcia (quatre en la capital) i quatre a Àlaba (tres en la capital). Després d’aconseguir les tarifes, es va calcular per a cada funerària el cost dels seus funerals més econòmics, que incloïa l’adquisició del fèretre, el condicionament sanitari del cadàver, el seu trasllat amb cotxe fúnebre, el servei religiós, la corona de flors més comunes, les despeses de gestió i tramitació de l’expedient, el certificat de defunció, l’esquela més habitual en el diari de major difusió de la província i la taxa d’inhumació.

Per les dificultats que presenta incloure el preu de la tomba (fossa, nínxol o columbari), el cost dels quals varia en funció del temps per al qual es fa la concessió – el més habitual és que no se cedeixin els espais en propietat, sinó en concessió-, i per haver optat a efectes del supòsit per la inhumació i no per la incineració, aquests dos conceptes no s’han tingut en compte en la comparació, encara que els seus preus han sigut igualment estudiats i l’informe en parla.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions