Saltar el menú de navegación e ir al contenido

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canales de EROSKI CONSUMER


Estás en la siguiente localización: Portada > Edición impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: Un servei car i amb irregularitats

A més del pagament per desplaçament i per mà d'obra, moltes empreses de reparacions exigeixen un suplement de nocturnitat o un extra per urgències i fins i tot cobren pels dos conceptes

Informe

El trencament d’una aixeta que crea una via d’aigua que amenaça d’inundar la cuina, la caldera de la calefacció i l’aigua calenta que deixa de funcionar en ple hivern, les claus que ens hem oblidat a casa i que necessitem per a entrar-hi… són situacions problemàtiques en les quals normalment es requereix -a més de paciència i cert sentit comú- ajuda tècnica amb urgència. Si bé no són freqüents, gairebé ningú no pot presumir de no haver sofert aquest tipus de contingència alguna vegada en la seva vida. I cal estar-hi preparats. No poques vegades la solució passarà per trucar una empresa de reparació urgent o d'”atenció 24 hores”. Una solució que pot comportar algun problema afegit. El primer, que la rapidesa surt cara, ni més ni menys que 123 euros de mitjana, i si se sol·licita el servei a partir de les 10 de la nit -en alguns casos, fins i tot des de les 8 del vespre- el preu es pot incrementar un 40%. El segon problema és ja d’àmbit més general: aquests professionals de la reparació domèstica no sempre compleixen les obligacions establertes per la llei que regula la seva activitat. Deixem que continuïn parlant les dades, procedents d’un informe recent d’aquesta revista: només el 15% dels tècnics elaboren pressuposts previs i en la meitat de les factures no s’indica el període de garantia de la reparació; i només un de cada sis manyans van demanar el DNI al client per a comprovar que la porta que havien d’obrir era efectivament de la seva propietat.

L’estudi, elaborat entre setembre i octubre del 2008, va analitzar el funcionament de 41 empreses d’assistència domiciliària de Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Bilbao i la Corunya i va ser encarregat per HISPACOOP (Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris) perquè fos publicat a CONSUMER EROSKI. Es van analitzar, en cadascuna d’aquestes sis ciutats, dues empreses de reparació d’electrodomèstics, una de calderes, una de lampisteria i una de reparació de persianes. Al lampista i al persianer se’ls va trucar dins l’horari laboral normal, mentre que als especialistes en calderes i calefaccions se’ls va requerir després de les 10 de la nit. A la Corunya, només es van poder estudiar sis empreses: no es va trobar cap tècnic de calderes que treballés en horari nocturn.

Informe

El 2007 es van cursar a Espanya unes 8.000 reclamacions per deficiències relacionades amb la prestació d’aquests serveis a domicili; això, unit a les conclusions de l’informe de CONSUMER EROSKI, sembla indicar que quan ocorre una d’aquestes avaries a la llar, convé reflexionar sobre la dimensió real del problema i sobre el grau d’urgència que té la seva solució: pot esperar fins a demà? és la pregunta obligada. Marcar el número de telèfon d’una d’aquestes empreses que prometen una solució ràpida a qualsevol hora del dia o la nit pot no ser la millor opció. D’entrada, de vegades el cost del servei pot assumir-lo l’assegurança de la llar; i si es tracta d’una avaria en un electrodomèstic, potser la poden solucionar els serveis d’assistència tècnica de la marca. Si l’assegurança no cobreix la reparació i l’usuari no sap solucionar l’avaria, trucar diverses empreses i comparar pressuposts és el més convenient. Les empreses no estan obligades a donar pressuposts tancats per telèfon sense comprovar l’abast de l’avaria, però sí que han d’informar sobre les seves tarifes per desplaçament i mà d’obra, i indicar si cobraran extres (que poden ser molt onerosos) per nocturnitat o urgència a partir de les 8 o, en la majoria dels casos, de les 10 de la nit.

Abans de trucar una empresa de reparació 24 hores...

Informe

Abans de trucar un servei tècnic revisi a fons l’avaria i relativitzi la urgència. Nombroses avaries tenen una reparació fàcil (un plom que ha saltat, un fusible fos, una pica embossada…) o no són tan urgents com per a trucar un servei d’urgència. Si l’atenció dins l’horari considerat ordinari no és barata, en horaris especials pot arribar a duplicar el preu, ja que li poden cobrar un suplement de nocturnitat o emergència (i fins i tot els dos).

  • Comprovi si la seva assegurança de llar cobreix l’avaria. De vegades, l’assegurança contractada pot incloure serveis com els de manyeria o lampisteria. Ho pot comprovar llegint la lletra petita del contracte. En el cas d’avaries elèctriques o relacionades amb la calefacció, l’empresa subministradora del servei compta amb un departament de tècnics que efectuen als seus clients reparacions gratuïtes o amb tarifes més moderades.
  • Truqui diverses empreses i compari preus abans de decidir-se per alguna. Les diferències de preu són enormes entre les diverses empreses, i convé fer un sondeig previ de tarifes i serveis.
  • Comprovi si l’empresa contractada està adscrita al Sistema Arbitral de Consum, un òrgan de resolució de conflictes entre empreses i usuaris. Pertànyer a aquest organisme comporta acatar les seves decisions, que són vinculants per a consumidors i professionals.
  • Informi’s sobre l’empresa que contracta. No dubti a preguntar per la identitat de qui finalment farà la reparació al seu domicili i per les dades de l’empresa, sobretot el CIF, el nom complet i l’adreça. Aquesta informació és determinant en cas de reclamació.
  • Pregunti qualsevol dubte que li sorgeixi. Hi ha qüestions sobre la prestació d’aquests serveis que no estan regulades clarament i que depenen de l’acord entre el consumidor i l’empresa.
  • Desconfiï de la publicitat. No tots els SAT (Servei d’Assistència Tècnica) ofereixen servei 24 hores. Encara que s’anuncien com a tals, de vegades només donen servei en horari laboral. Les empreses que tenen telèfons especials per a urgències donen una major garantia de resposta immediata.
  • Protegeixi les seves dades personals. Amb un nom i un telèfon hi ha prou perquè l’empresa li torni la trucada i l’informi de les tarifes o del pressupost previ.

Paginación dentro de este contenido

Te puede interesar:

Infografías | Fotografías | Investigaciones