María Teresa Domínguez, presidenta del Fòrum de la Indústria Nuclear Espanyola

"Espanya necessitarà tres centrals nuclears més el 2035"

1 mayo de 2011
Img entrevista

Fukushima marcarà el principi de la fi de l’energia nuclear?

No. La fi la marcarà quan es trobin altres fonts d’energia. Cal avançar tot el que es pugui en renovables, però almenys fins al 2050 no es podrà prescindir de la nuclear. En països com els Estats Units, la Xina o, fins i tot, a Europa, el plantejament és perquè continuï.

El Japó tornarà a utilitzar centrals nuclears?

Els propers 20 anys no podran prescindir de l’energia nuclear, encara que desenvolupin les renovables. El Japó té més de cent milions d’habitants i no té energia fòssil o hidràulica. Ara bé, hauran de revisar els seus procediments i els seus emplaçaments i si alguna central no compleix hauran de tancar-la i abordar nous projectes.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha detectat “lleugers” augments puntuals de la concentració de iode i cesi en l’aire d’Espanya procedents del Japó.

Els nivells són mínims i no són perillosos. Aquest fet deixa en evidència l’enorme control internacional i que aquestes partícules es detecten molt ràpid i bé.

Abans de l’accident de Fukushima defensaven la necessitat de construir més centrals a Espanya i d’ampliar el període útil de les actuals. Pensen ara el mateix?

Sí. La tecnologia d’aigua lleugera ha demostrat que en una situació molt complicada es pot controlar de forma senzilla, amb aigua de mar. Des de Txernòbil s’ha treballat molt en seguretat. Les centrals nuclears espanyoles estan preparades, com crec que demostraran les proves d’estrès.

Quantes centrals més necessita Espanya?

Tenint en compte que els anys vinents el consum energètic augmentarà i que les centrals actuals es renovaran, necessitarem tres més cap al 2035 per mantenir el 30% de la producció total d’energia a Espanya. No s’hauria de trigar a elaborar els estudis de viabilitat, com ja fan altres països.

Quant temps més poden funcionar les centrals actuals?

Cada deu anys el CSN estudia les condicions de seguretat, i si els requisits es compleixen, es pot continuar deu anys més, com Garoña i Cofrents. Quan es van dissenyar es van incloure tants marges que podrien funcionar entre 60 i 80 anys. Però no s’ha d’oblidar els inversors: si el CSN imposés uns requisits que no valgués la pena abordar ja no es continuaria. En aquests moments s’inverteixen a l’any uns 300 milions d’euros en el parc nuclear espanyol, gairebé com construir una central de gas natural de 800 megavats.

Són segures les centrals espanyoles?

Sí, ho diu el CSN i pel que jo conec també. Les avaluacions internacionals han deixat l’organisme regulador espanyol molt ben catalogat.

Greenpeace ha entrat diverses vegades a centrals com Garoña. No falla la seguretat?

Els sistemes de control a intrusos són confidencials, i ni tan sols al Fòrum els coneixem. Les torres de refrigeració on van entrar no són vitals. Ara bé, s’estan revisant alguns procediments per millorar-los.

Des del sector de l’energia nuclear s’afirma que és barata en comparació d’altres energies. Es té en compte el cost d’accidents com el de Fukushima?

És la que té els costos més baixos de generació. Però més que barata o cara, diria que els seus preus són molt predictibles a llarg termini. Això ve molt bé a tots els esquemes econòmics. Tampoc dic que si hi hauria més centrals l’energia seria més barata, perquè hi influeixen altres factors.

Però es cobreixen els costos relacionats amb accidents?

Els costos de generació nuclear cobreixen tot el cicle de la central, l’emmagatzemament dels residus, el desmantellament, els impostos i les assegurances de responsabilitat nuclear. Quan tot això s’ha harmonitzat a Europa, resulta que les centrals espanyoles eren les que més altes tenien aquesta responsabilitat.

Les empreses d’energies renovables d’Alemanya han assegurat que podran ocupar el lloc de la nuclear el 2020.

A Alemanya s’esforçaran dins de l’objectiu de la UE de produir energia en un 20% amb renovables. Una altra qüestió és prescindir de la nuclear, que en cap cas no poden. I no s’ha d’oblidar que el gran problema actual és el canvi climàtic i que les nuclears no emeten CO2.

Ja no es parla del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus radioactius d’alta activitat. Es construirà? És segur?

És una instal.lació necessària i serà segura. El procés es va iniciar molt bé, però el tema de les competències autònomes ho ha complicat.

Què poden fer els consumidors?

No es pot malbaratar energia. L’energia és cara i complexa i no es pot actuar amb por, cal confiar en els organismes i en els tècnics de seguretat.