Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Tocar un instrument, una simfonia de beneficis

La pràctica habitual desenvolupa la memòria, la creativitat i les habilitats del llenguatge, però és imprescindible la motivació de l'intèrpret

L'elecció de l'instrument, una decisió de l'intèrpret

/imgs/20100901/salud2-3.jpg
Unes maraques i un tambor. Aquests solen ser els primers instruments musicals amb què els més petits fan els primers passos en l’aprenentatge de la música. En aquest moment, la melodia i el soroll són el mateix: un simple efecte sonor. En aquest període, els instruments de percussió (tambor, pandero, xilòfon, sonalls, barres musicals…) són els seus preferits, i qualsevol objecte pot servir com a succedani. Després, si el nen continua el seu aprenentatge musical, el tambor es canvia per les corxeres i els pentagrames. És l’etapa en què estudien llenguatge musical o solfeig. Però arriba un moment en què el petit, si continua mostrant interès per la música, vol anar més enllà. Entre els 5 anys i els 8, l’aprenentatge se sofistica i comença a fer-se acompanyat d’un instrument “de debò”. A aquesta edat, el piano, la flauta i la guitarra continuen ocupant les primeres posicions en la llista particular de nens i nenes, encara que sempre hi ha qui es decanta pel violí, la trompeta o qualsevol altre instrument d’orquestra.

No és recomanable que els gustos i les preferències paternals s’imposin en l’elecció d’un instrument o d’un altre. És el mateix intèrpret qui ha d’escollir què és el que vol aprendre a tocar. No serà sobrer que els pares o el professorat assessorin i guiïn la decisió. Ara bé, els experts en pedagogia musical adverteixen que la primera relació de l’alumne amb l’instrument ha de venir motivada. Si no es recorre al mercat de segona mà, la compra d’un instrument musical suposa de vegades un desemborsament econòmic considerable. Per no lamentar despeses innecessàries, abans de llançar-se a adquirir-lo és preferible assegurar-se que realment el nen desitja aprendre a tocar-lo i que no es tracta d’un capritx passatger. Per això, abans de comprar-lo és convenient esperar que el nen mostri un veritable interès cap a un instrument determinat.

Consells per a pares

/imgs/20100901/salud2-4.jpg
Sovint, les activitats extraescolars són la taula de salvació perquè pares i mares conciliïn treball i família. La música destaca entre totes pels efectes tan positius que aporta per als nens, però en la majoria, totes les activitats fora de l’aula són beneficioses per al rendiment dels alumnes si s’organitzen amb mesura i d’acord amb els gustos i les capacitats dels nens. Tant si es tria la música com qualsevol altra activitat, per contribuir a la seva planificació convé considerar alguns aspectes.

  • Ni una sola, ni moltes: no centrar-se de forma exclusiva en un tipus d’activitat. És preferible combinar alguna pràctica esportiva amb una altra d’oci (música, pintura o ball) i acadèmica, com els idiomes o la informàtica.
  • Organització: cal planificar l’horari lliure dels estudiants d’una manera estructurada, però deixant-los sempre un temps per a jugar, per a estar amb la família o descansar. Així, s’eviten situacions de cansament, falta de concentració o estrès que poden patir els nens amb una jornada massa “atapeïda”.
  • Música, sí o sí?: no resulta aconsellable deixar-se endur per les modes ni per les preferències personals dels pares. El nen és el primer a qui ha d’agradar i atreure l’aprenentatge musical. Si finalment la música no resulta la triada, no hi ha per què dramatitzar.
  • Instrument: La decisió sobre quin cal tocar és exclusiva de l’intèrpret. Els pares i professors poden assessorar i canalitzar l’elecció però el nen hauria de tenir l’última paraula, sempre.
  • Professor: Una de les opcions a les quals s’acudeix freqüentment per aprendre a tocar un instrument és la de contractar un professor particular. És essencial que tingui experiència prèvia amb nens petits, ja que l’aprenentatge és diferent del dels adults. L’ensenyament més adequat a aquestes edats és la que aprofita la imaginació i l’espontaneïtat del menor, amb l’objectiu que les classes esdevinguin una sessió de jocs amb música i moviment, no una tasca obligatòria.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions