Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Reciclar oli usat: per què i com

Evita l'alt poder contaminant d'aquest residu i serveix per a elaborar productes ecològics com biodièsel o sabons

/imgs/20100901/eco-domestica1.jpg
L’oli domèstic usat es pot reciclar i és una acció senzilla que afavoreix el medi ambient per partida doble. A més d’evitar que contamini els rius i els sòls o que perjudiqui les canonades, s’aprofita per a crear diversos productes ecològics, com biodièsel o sabons. Tot i que encara queda un llarg camí per recórrer, cada vegada més municipis a Espanya posen en marxa algun sistema de recollida de l’oli usat per al seu reciclatge posterior. Les possibilitats són diverses i, en alguns casos, originals, com quan es combina ecologisme, esperit empresarial i solidaritat. Els consumidors són essencials, tant per reciclar com perquè s’implantin als seus municipis aquests sistemes.

Per a què serveix reciclar oli usat

/imgs/20100901/eco-domestica2.jpg
Llançar l’oli domèstic usat per la pica causa un efecte negatiu en el medi ambient. A Espanya, s’estima que dos terços d’aquest residu acaba als embornals, de manera que ocasiona diversos perjudicis: embossos a les canonades, treball extra per a les plantes de tractament d’aigües residuals, augment de plagues urbanes, etc. S’estima que cada consumidor genera a l’any uns quatre litres d’oli domèstic usat. En total, Espanya mou uns 180 milions de litres d’oli vegetal usat anuals.

Si aquest residu arriba als rius, es forma una pel.lícula superficial que afecta l’intercanvi d’oxigen i perjudica els éssers vius de l’ecosistema. Els càlculs apunten que un litre d’oli pot contaminar mil litres d’aigua.

L’oli industrial, com ara el que s’utilitza en la maquinària pesada o en els automòbils, té encara pitjors conseqüències: dos litres són capaços de contaminar l’aigua d’una piscina olímpica o la superfície de dos camps de futbol. El seu contingut elevat en metalls pesants i la baixa biodegradabilitat el converteixen en una amenaça per als sòls, que poden perdre la fertilitat, i per a les aigües, tant superficials com subterrànies, on pot perdurar fins a 15 anys.

Aquesta contaminació es pot evitar amb el reciclatge, una pràctica ecològica que en el cas de l’oli usat té moltes possibilitats i beneficis. Per cada litre d’aquest residu es pot aconseguir un litre d’un biocombustible per a motors dièsel. L’avantatge és doble: s’evita l’impacte que té en la naturalesa i es crea una alternativa per a reduir l’ús dels combustibles fòssils convencionals.

/imgs/20100901/eco-domestica4.jpg
Diversos sistemes permeten fins i tot produir aquest biodièsel a casa, però se n’aconsella l’elaboració en plantes industrials específiques per consumir-lo amb plenes garanties, com les de Montmeló (Barcelona), Alcalá de Henares (Madrid), Rograsa (Mèrida, Badajoz) o Bionor (Berantevilla, Àlaba).

L’oli usat té moltes altres sortides. Indústries tan diverses com la química, la cosmètica o la farmacèutica s’aprofiten d’aquest residu per a elaborar adobs, vernissos, cera, cremes, detergents, sabons, lubrificants, pintures, ciris, etc. En alguns municipis, com a Montgai (Lleida), han posat en marxa un sistema de recollida d’olis usats per a la seva posterior transformació en sabons. No fa gaire anys s’aprofitava a les cases per a elaborar sabó casolà. Avui en dia, els partidaris d’una neteja ecològica a la llar adquireixen aquest tipus de sabons o els fan ells mateixos amb sosa càustica que es pot adquirir en qualsevol drogueria. Això sí, convé fer-ho amb precaució, perquè és una substància molt corrosiva.

Sistemes originals de reciclatge d'oli

/imgs/20100901/eco-domestica5.jpg
Altres municipis han posat en marxa accions ecològiques i solidàries. A la Universitat de Granada es lliura l’oli a dues associacions, Madre Coraje i Avalón, que l’utilitzen per a ajudar persones desfavorides i malalts de sida, respectivament. A Alhama (Granada), l’oli es recull per donar treball a persones en risc d’exclusió.

Alguns municipis utilitzen els serveis d’empreses espanyoles pioneres especialitzades en la recollida i el tractament d’aquest residu. L’ajuntament guipuscoà de Mondragón es basa en el sistema d’eko3r, una empresa creada a la mateixa població que integra tot el procés amb el suport de les noves tecnologies. D’altra banda, els sistemes d’empreses com Addom o Compalsa s’utilitzen en diversos municipis.

En qualsevol cas, la conscienciació dels consumidors és essencial. A més de portar a reciclar l’oli usat, es pot sol.licitar als responsables institucionals que implantin algun sistema de recollida, com els d’altres localitats espanyoles, o que millorin el sistema que ja s’utilitza. Una altra opció és donar suport a iniciatives ciutadanes, com les de l’associació de veïns FABZ de Saragossa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions