Sexe amb salut

La salut sexual no és només una experiència física satisfactòria, és una expressió dels afectes i un indicador del grau de benestar de qualsevol persona en els diferents aspectes de la seva vida
1 Maig de 2014

Sexe amb salut

/imgs/20140501/salud1.jpg
La pràctica satisfactòria del sexe és un indicador que una persona es troba bé i que és capaç de gaudir d’aquesta faceta de la seva vida. I, a l’inrevés, l’absència de sexe pot indicar que la persona afectada no es troba en condicions òptimes ni física ni emocionalment.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut sexual com “un estat de benestar físic, emocional, mental i social relacionat amb la sexualitat” i no és només l’absència de malaltia, disfunció o incapacitat. Perquè la salut sexual s’assoleixi i es mantingui, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i exercits amb plenitud.

Una llarga llista de problemes físics

La salut sexual es pot veure amenaçada per diverses causes físiques, deficiències hormonals o del flux sanguini…

/imgs/20140501/salud2.jpg

Entre els homes, la disfunció sexual, és el problema principal. S’estima que entorn del 19% dels espanyols d’entre 25 i 70 anys la pateixen, segons diferents investigacions. En canvi, la falta de desig sexual o libido és el més comú entre les dones. N’afecta entre un 22% i un 50% i la pateixen un 10% i un 15% dels homes, segons dades de diversos estudis.

Però hi ha molts més problemes, com l’aversió sexual, alteracions de l’excitació sexual, alteracions en l’orgasme (encara que si una persona té desig sexual és més improbable que sofreixi anorgàsmia), dolor durant les relacions sexuals (disparèunia), comuna en les dones que han entrat en la menopausa i pateixen sequedat vaginal, que es pot pal.liar lubricant la vagina amb cremes hidratants.

Els problemes psicològics i socials també hi pesen

Els problemes de salut sexual en la consulta del ginecòleg o l’andròleg es poden abordar de nombroses maneres, des del punt de vista orgànic. Aquests professionals descarten l’existència de patologies prèvies. Però també pot ser convenient consultar un psicòleg expert en sexologia o un sexòleg amb la finalitat d’esbrinar si hi ha factors psicològics o socials que interfereixin en la salut sexual.

/imgs/20140501/salud3.jpg

En molts casos el detonant de la falta de salut sexual pot ser un problema psicològic o una malaltia mental, com la depressió. A Espanya, el consum d’antidepressius i ansiolítics a l’edat mitjana de la vida és molt alt i se sap que aquests fàrmacs relaxen la persona afectada en tots els sentits i, per tant, també calmen el desig sexual. Al marge dels factors psicològics que poden influir en la salut sexual, preocupacions com la incertesa socioeconòmica actual (per problemes laborals i econòmics) també dificulten les parelles a trobar l’equilibri per a gaudir de la seva vida sexual. Convé no oblidar que aquesta no té edat, es pot gaudir al llarg de tota la vida i no s’ha de centrar necessàriament en els genitals. En les primeres etapes preval el coit, però a mesura que es va madurant, s’aprèn a gaudir del sexe d’una altra manera. La dona, en la menopausa, sol sentir-se alliberada de la por a un embaràs no desitjat i pot gaudir d’un renaixement sexual.

Consells per a gaudir d'una bona salut sexual
  1. La salut sexual és un marcador de benestar i d’una bona salut física i psicològica.
  2. És imprescindible evitar la monotonia i l’avorriment en la parella amb un canvi d’actitud.
  3. El sexe requereix d’un aprenentatge i cada home o dona ha de seguir el seu propi ritme, ser conforme a la seva maduresa i no deixar-se influir per la pressió del grup.
  4. La sexualitat està per sobre de la genitalitat, de manera que les relacions sexuals no han de ser necessàriament coitals.
  5. La sexualitat no té edat i se’n pot gaudir de gran.

Font: Vicente González Navarro, ginecòleg i president de la Societat Espanyola de Contracepció (SEC).