Els experts nutricionistes d'EROSKI Consumer responen

1 Maig de 2014

Els experts nutricionistes d'EROSKI Consumer responen

/imgs/20140501/nutricion-brocoli.jpg
ABC de la nutrició: crucíferes

Les crucíferes, també conegudes com “brasicàcies”, són una família de plantes entre les quals trobem unes delicioses hortalisses com la col, el bròquil, la coliflor, el nap o el rave. Solen créixer en àrees temperades i fredes (de fet, se les coneix com “hortalisses d’hivern”). A més de registrar un alt contingut en fibra dietètica, vitamines i minerals, s’han associat en diversos estudis a la prevenció de malalties tan rellevants com el càncer o els esdeveniments cardiovasculars. Tot i que es tracta d’un aspecte que encara és en estudi (les investigacions no són concloents), ningú no dubta de la importància d’incloure-les de forma freqüent en els nostres menús. Les crucíferes tenen mala fama en alguns entorns pel seu contingut en unes substàncies denominades “goitrògens”. Aquestes substàncies, que no només estan presents en les crucíferes sinó també en la soia i els seus derivats, s’ha cregut durant anys que podrien estar implicades en certs problemes tiroïdals. No obstant això, que la persona en qüestió sofreixi una deficiència de iode, els goitrògens no causen cap problema.

Suggeriments per a prevenir l’obesitat infantil

L’obesitat infantil és preocupant a Espanya. En determinats rangs d’edat, el nostre país encapçala la llista de països amb taxes més altes d’excés de pes del món. Tot i que alguns nens amb obesitat deixaran de ser-ho quan arribin a adults, en la major part de casos no passa així: s’estima que més del 80% dels menors d’edat que pateixen obesitat seguiran tenint-ne durant tota la vida. Per aquest motiu, l’eina que cal tenir en compte no s’anomena tractament, sinó prevenció. Els consells per a prevenir-la comencen fins i tot abans que neixi el nadó, ja que un dels factors que pot predisposar un nen a patir sobrepès o obesitat és el sobrepès de la mare abans de l’embaràs. Així, si la mare pateix excés de pes, ha de consultar-ho al metge, que valorarà el seu estat de salut, i el dietista-nutricionista, per a afrontar amb èxit una millora dels hàbits dietètics o dels relacionats amb l’activitat física. Altres consells útils són donar pit (se sap que pot protegeix de l’obesitat tant materna com infantil), no donar més de ¾ de got de suc a menors de 6 anys, o més de dos gots diaris a menors de 18 anys, allunyar els aliments superflus de l’abast i de la vista del nen (si no els veu no haurem de prohibir-los-els), practicar exercici diàriament i fins i tot menjar en família.

No caure en l'”operació bikini”
/imgs/20140501/nutricion-tenedor.jpg

Es coneix com “operació bikini” l’esforç obstinat que fan moltes persones per perdre pes els mesos previs a l’estiu, amb l’objectiu de lluir un bon cos a la platja. No obstant això, es tracta d’un esforç contraproduent, ja que perdre pes de forma ràpida augmenta de manera notòria les possibilitats que es produeixi l’anomenat “efecte rebot”, que consisteix en el guany ràpid de tot el pes perdut, més algun quilo “de premi”. L’efecte rebot té una altra característica negativa: se sap que les persones que perden pes de forma ràpida tenen menys possibilitats de tornar a perdre pes amb èxit en l’intent següent. Això és més pronunciat depenent del nombre de vegades que s’ha perdut pes en poc de temps. Algunes entitats arriben a relacionar les pèrdues ràpides de pes (acompanyades per recuperacions posteriors dels quilos perduts) amb un risc més alt de patir malalties greus anys després.

Així doncs, a l’hora d’abordar l’excés de pes convé no anar amb presses.

Atenció a la cafeïna

Cada vegada més entitats sanitàries fan advertiments relacionats amb el consum de cafeïna, sobretot arran de l’imparable increment en la ingesta de les anomenades “begudes energètiques” en menors d’edat. Un document publicat recentment per l’Agència de Salut Pública de Catalunya se suma a aquests advertiments. El text, anomenat “La seguretat de la cafeïna en l’alimentació”, conté les recomanacions següents:

  • Adults sans: moderar el consum de cafeïna. Es desaconsella utilitzar alhora alcohol i “begudes energètiques” amb cafeïna, ja que aquestes últimes emmascaren els símptomes d’embriaguesa, fet que representa en el consumidor una reducció de la sensació subjectiva del propi estat d’intoxicació alcohòlica.
  • Adults que practiquen activitats físiques intenses. Es desaconsella l’ús de “begudes energètiques” per restablir els líquids perduts en l’esport. S’ha de beure aigua o altres begudes dissenyades amb la finalitat de reposar líquids en esportistes.
  • Adults amb algunes malalties. Es desaconsella el consum de “begudes energètiques” si se sofreixen taquicàrdies, arítmies cardíaques, hipertensió severa, epilèpsia, insuficiència renal o malaltia hepàtica greu.
  • Embarassades i dones en període de lactància. Moderar el consum de cafeïna. Evitar el consum de “begudes energètiques” amb cafeïna.
  • Nens de fins a 6 anys. Evitar el consum de begudes amb cafeïna.
  • Nens d’entre 6 i 12 anys. Moderar el consum de cafeïna i evitar el consum de “begudes energètiques” amb cafeïna. Cal tenir en compte que la sensibilitat a l’efecte de la cafeïna en els nens i adolescents és superior a la dels adults.

/imgs/20140501/nutricion-pastillas.jpg
Tinc 60 anys, segueixo una dieta equilibrada i faig exercici. Des de fa un any estic prenent un suplement dietètic de col·lagen i magnesi perquè crec que em va bé. Consideren que és una opció correcta? Suposa algun risc per a la meva salut?

Els suplements de col·lagen s’anuncien com útils per a prevenir i fins i tot tractar una llarga llista de malalties articulars. No obstant això, després d’una anàlisi exhaustiva, la màxima autoritat europea en aspectes relacionats amb seguretat alimentària (EFSA) va emetre un informe en què concloïa que aquests reclams de salut estaven infundats. Això significa que ara com ara els suplements de col·lagen no es poden acompanyar de declaracions de salut que els atribueixin beneficis per a la salut articular. Quant al magnesi, la veritat és que es tracta d’un nutrient molt important per a la nostra salut. Necessitem ingerir magnesi a través de la dieta per permetre que el metabolisme energètic (el procés mitjançant el qual obtenim l’energia dels aliments) funcioni de manera adequada. Aquest nutrient també està implicat en el sistema nerviós, en la funció muscular normal, en el manteniment o el desenvolupament dels ossos i diverses funcions més. L’EFSA també ha avaluat el paper del magnesi en diferents funcions i malgrat que ha ressaltat la seva importància, insisteix que és molt fàcil cobrir les recomanacions d’ingesta d’aquest nutrient mitjançant una dieta saludable. Així, si la seva és equilibrada, no té sentit que ingereixi més magnesi en forma de suplement dietètic. Això només estaria justificat si una anàlisi sanguínia feta per un metge li detectés baixos nivells de magnesi (vostè probablement notaria símptomes, com ara cansament o fatiga).

He llegit que els menjars freds ajuden a aprimar. Fins a quin punt és cert?
/imgs/20140501/nutricion-granizado.jpg

No, en absolut. Les teories (no sustentades per cap estudi científic seriós) que postulen els defensors d’aquest tipus de propostes pressuposen que consumim una alta quantitat d’energia per elevar la temperatura dels aliments freds quan aquests entren al nostre cos. No obstant això, quan ingerim aliments freds, les parets de l’esòfag (per on descendeixen els aliments) i de l’estómac (on romanen durant bastant temps) els temperen a tota velocitat, sense invertir-hi més que unes poquíssimes calories. A més, molts dels aliments proposats pels qui hi ha darrere d’aquesta mena d’enganys dietètics presenten un perfil nutricional molt desaconsellable: refrescs, orxates, granissats, gelats o postres ensucrades de tot tipus. En molts casos, a més, suggereixen consumir begudes alcohòliques, la ingesta habitual de les quals es relaciona amb un risc més alt de sofrir patologies greus, com ara càncer de còlon. En suma, no té sentit seguir aquesta classe de recomanacions. Una dieta saludable no ha de basar-se en hipòtesis tan complicades de seguir i tan poc agradables al paladar (els aliments freds solen tenir menys sabor i aroma). Li recordem que per a tractar l’excés de pes (si de debò existeix), l’ideal és consultar un metge perquè faci una valoració prèvia del seu estat de salut, i a continuació sol·licitar hora amb un dietista-nutricionista, sense oblidar la importància d’incrementar la quantitat de temps dedicat a la setmana a la pràctica d’exercici físic.