Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Enquestades més de 800 persones de 17 comunitats autònomes sobre els seus hàbits en la compra, l'emmagatzemament i la preparació dels aliments : Seguretat alimentària: s'arrisca en la compra i l'emmagatzemament

Els joves d'entre 18 i 34 anys cometen més infraccions que les persones més grans

Els aliments són la gasolina del cos. Els necessitem. Tanmateix, en la seva conservació i preparació convé ser previngut; en cas contrari, ens poden fer passar un de les estones més amargues de la nostra vida.

/imgs/20140501/tema1.jpg

A Espanya, es produeixen dos brots toxiinfecciosos al dia. Les malalties més habituals són la salmonel.la, la listeria (els símptomes s’assemblen als efectes gripals lleus i a la diarrea) i el campylobacter (és present sobretot en la carn de pollastre contaminada i provoca diarrea, dolor abdominal, febre, mal de cap i nàusees). Encara que sembli paradoxal, les cases són uns dels principals focus d’infecció. Aquí és on es produeixen almenys dos de cada cinc problemes alimentaris que causen aquestes intoxicacions. Els altres ocorren en llocs com restaurants, hotels, bars, instal.lacions sanitàries, escoles, guarderies o geriàtrics.

El consumidor té un paper fonamental en la seguretat alimentària: des de la tria del lloc de compra fins al consum dels aliments. EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer quines són les seves conductes durant la compra, l’emmagatzemament, la preparació i la conservació dels productes alimentaris. Si es mantenen les bones pràctiques. Per dur-ho a terme, al llarg del mes d’abril va enquestar més de 800 persones residents en 17 comunitats autònomes per mitjà d’un qüestionari en línia.

De cada quatre entrevistats, tres eren dones. I és que encara avui continuen sent majoritàriament les encarregades dels processos de compra i preparació dels aliments. Tenien una mitjana d’edat de 47 anys.

El 30% va admetre haver patit alguna vegada una intoxicació alimentària i d’aquests, el 81% va assegurar que li va passar fora de casa. El marisc, altres peixos cuinats i crus, la maionesa i altres salses, i l’ou van ser els productes que més van intervenir en aquestes infeccions.

Hi ha riscos

La responsabilitat d’aconseguir el nivell màxim de seguretat alimentària recau en els productors, els industrials, els distribuïdors i també en el consumidor. Aquests últims compren, emmagatzemen, manipulen, cuinen, conserven i consumeixen els aliments. Però ho fan de forma segura?

EROSKI CONSUMER va determinar mitjançant un sistema de puntuació (en una escala del 0 al 10) quin era el grau de seguretat alimentària en els diferents moments en què es produeix una interacció entre el consumidor i l’aliment: quan es planifica la compra, s’adquireixen els productes a l’establiment de compra, s’emmagatzemen a casa i en el moment de preparar-los per al consum.

Els enquestats van aconseguir una nota mitjana final de 6,4 punts. És a dir, el grau de seguretat alimentària a casa és bo, però encara es cometen algunes conductes de risc.

No va haver-hi pràcticament diferències per sexe i comunitat, encara que, per edat, els joves de 18 a 34 anys són més negligents (només van aconseguir 5 punts) que els més grans.

Així, mentre que la planificació de la compra es va valorar amb un “bé” i la preparació dels aliments amb un “molt bé”, el grau de seguretat alimentària en la compra de productes i en el seu emmagatzemament es va qualificar de “acceptable”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions