Salut digestiva: malalta per Nadal

Perquè el sistema digestiu suporti el Nadal sense sofrir trastorns, és important aplicar el sentit comú i evitar els excessos d'alcohol i els aliments rics en greixos
1 Desembre de 2014
Img salud listado 964

Salut digestiva: malalta per Nadal

/imgs/20141201/MtjEstomagoNAdal.jpg

Sentim atracció per les taules farcides de delicioses menges. Els nostres ulls abasten més del que el nostre estómac és capaç de digerir. A l’època de Nadal, la felicitat dels nostres cors no es trasllada al nostre sistema digestiu. Tot el contrari, se succeeixen els estómacs inflats i pesats, i els dolors abdominals. Què podem fer per controlar i evitar la tristesa i la desolació en el nostre organisme? Els experts ho tenen molt clar: aplicar el sentit comú i evitar els excessos.

Els excessos del Nadal es resumeixen en un augment de la ingesta d’aliments rics en greixos i sucres no recomanats en una dieta saludable i també en l’abús de les begudes ensucrades i alcohòliques. Aquests excessos passen factura de diverses formes. Les més comunes són el malestar (dispèpsia) a la zona alta de l’estómac, derivada d’un empatx, i l’acumulació de gasos (meteorisme). I és que quan es menja de manera abusiva i s’empassa una gran quantitat d’aire al mateix temps, juntament amb la fermentació dels aliments a l’intestí, és fàcil que aquest s’ompli de gasos que provoquen forts dolors a l’abdomen i que tinguem la sensació que explotarem. Aquests excessos també poden desencadenar altres trastorns importants, com un còlic biliar per excés de greixos.

Alcohol i dietes grasses: els enemics

Prendre una cervesa o una copa de vi dinant o sopant no és el més normal. Per Nadal és fàcil perdre el control, de manera que els metges recorden que el més normal és no beure ni gota d’alcohol, un enemic del fetge.

Les dietes riques en greixos -com les que s’elaboren a l’època de Nadal- també són enemigues del fetge i poden provocar esteatosi hepàtica no alcohòlica (NASH, en les seves sigles en anglès). Aquest trastorn consisteix en l’acumulació de greix visceral al voltant del fetge. Cada vegada se’n donen més casos, per això es recorda contínuament la necessitat de seguir una dieta sana i de consumir les calories justes.

Sovint, la major part de la població no és conscient de menjar més del recomanat. La dieta d’una persona sana no supera les 1.800 quilocalories en el cas dels homes i d’unes 1.600 quilocalories en el de les dones. Així i tot, aquests límits poden variar també en funció de l’edat i de l’activitat física. Per Nadal, s’assumeix que la major part de la població cometrà excessos, però, així i tot, s’aconsella no superar les 2.000 quilocalories diàries.

Per no passar-se’n, és recomanable pesar els aliments sempre, no només per Nadal. I com podem fer-ho? D’una banda, s’ha de pesar la part comestible i en cru. De l’altra, cal pesar-ho tot: la carn, el peix, la fruita, el pa, les pastes, els llegums i fins i tot els grams de mongeta tendra en cru.

Reparar els excessos

/imgs/20141201/Montaje1A.jpg

Els dos principals problemes associats amb els abusos del menjar es poden compensar i reparar:

 • Empatxos passatgers: En un empatx, se sent que el menjar no es digereix, com una parada gàstrica (gastroparèsia). L’estómac està ple, amb aire acumulat i dolor. A fi d’alleujar aquests símptomes, hi ha tractaments farmacològics per a activar els moviments de l’intestí (peristaltisme). Mentre estigui inflat, la sensació de sacietat perdura i no s’ha de menjar. Quan aparegui la gana, cal començar per una dieta suau, amb cremes casolanes de verdures bullides (patates, pastanagues i mongetes tendres), carns blanques (pollastre i gall dindi) que són més fàcils de digerir, sense greix ni os, i peix blanc (més digerible que el blau). És molt important mastegar bé els aliments -un consell vàlid per a tot l’any-, ja que com més triturats estiguin a la boca, més fàcilment es podran empassar, digerir a l’estómac i absorbir per l’intestí.
 • Dieta per a l’excés de pes. Si s’ha engreixat de dos a tres quilos (la mitjana habitual), seguir una dieta normal de 1.500 quilocalories (les indicades per a aprimar i mantenir el pes) pot permetre perdre’ls en dos o tres mesos. Si l’excés de pes és superior, el més aconsellable és acudir a un professional de la salut que prescrigui la dieta més adequada i ho controli.

FONT: Enrique Peña Forcada, coordinador del Grup de Treball de Digestiu de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (SEMERGEN).

Deu regles per a evitar els excessos per Nadal

/imgs/20141201/despiece.jpg

 • La norma d’or per Nadal i, durant tot l’any, és aplicar el sentit comú.
 • Compensar un excés en el dinar amb un sopar més lleuger i sa, i viceversa.
 • Prendre una fruita o un iogurt a mitjan matí i per berenar, per no arribar als àpats principals amb molta gana.
 • Beure aigua abundant (2 gots) 20 o 15 minuts abans dels àpats, ja que produeix sensació de sacietat.
 • Controlar-se en els àpats i evitar en excés els greixos i sucres, així com els aliments flatulents, com l’enciam de fulla verda, la ceba, les carxofes, les cols o els llegums.
 • Decantar-se per verdures bullides, amb coccions suaus a baixes temperatures, i aliments lliures de greix cuinats al forn, a la planxa o bullits.
 • No enfocar les festes només al gaudi gastronòmic, sinó aprofitar-les per a estar en família, desconnectar del treball i practicar exercici.
 • Restringir els grans àpats als dies festius de rigor, en comptes d’allargar-los.
 • Abstenir-se o consumir una quantitat mínima de dolços nadalencs en finalitzar un àpat festiu.
 • No utilitzar el Nadal com una excusa per a descontrolar-se amb la beguda.