Videoconferències contra la nostàlgia

Les noves tecnologies permeten comunicar-se amb les persones estimades que són lluny aquestes festes de Nadal amb sistemes de videotrucades senzilles
1 Desembre de 2014
Img internet listado 863

Videoconferències contra la nostàlgia

El Nadal, com a època de reagrupació familiar, pot tenir un gust amarg si algun dels seus membres es troba lluny per motius de treball o altres circumstàncies. En aquests temps de crisi, són molts els joves que han hagut d’emigrar i són moltes les taules que a les festes de rigor tindran un espai buit.

La tecnologia pot pal.liar en part l’angoixa de la distància. Una de les fórmules és utilitzar les videoconferències per Internet. Les videotrucades són senzilles, requereixen un equip informàtic assequible i poden mantenir-nos en contacte gairebé físic per un mínim cost. A continuació, es detalla què fa falta per a fer una videoconferència i els sistemes que més s’hi utilitzen: FaceTime, Skype i Google Hangouts.

Requisits mínims

Per a poder establir una videoconferència a distància mitjançant Internet es necessiten un mínim de prestacions. En primer lloc, una dotació informàtica a banda i banda de la trucada. És a dir, com a mínim, es requereixen dos telèfons intel.ligents amb capacitat per a connectar-se per Wi-Fi a la xarxa o un ordinador en un costat -sempre amb micròfon i càmera web habilitats a aquest efecte- i un telèfon a l’altre. Però es pot substituir tot per un parell de tauletes amb capacitat per a atendre videoconferències.

Hi ha altres mitjans amb què es pot sentir més a prop la persona que trobem a faltar. Per exemple, televisors intel.ligents (Smart TV) que puguin connectar-se a Internet i reproduir sistemes com Skype, Google Hangouts o FaceTime. O també es pot fer servir Apple TV mitjançant connectivitat AirPlay. Funcionen com a grans pantalles.

Finalment, es necessita una connexió a Internet propera al dispositiu o una xarxa Wi-Fi amb una potència mínima d’un megabit per segon, encara que com més gran sigui l’ample de banda, més estable serà la connexió.

També es pot utilitzar la tarifa de dades si s’hi accedeix des d’un mòbil, però cal tenir en compte que es gastarà el límit mensual amb rapidesa i llavors es perdrà ample de banda mòbil. En cas que un dels extrems de la conversa sigui a l’estranger, no es recomana en absolut aquesta opció. El millor és buscar un cibercafè i establir connexió des d’un dels seus ordinadors. També es pot fer servir la Wi-Fi de bars i cafeteries, si és lliure o té un preu per hora assequible.

Com a mesura preventiva, sempre cal comprovar abans d’iniciar la videoconferència que tant el micròfon com la càmera dels diferents dispositius estan activats.

FaceTime, per a usuaris d’Apple

/imgs/20141201/facetime.jpg

Els usuaris dels productes Apple tenen l’avantatge de poder accedir al servei de videotrucades FaceTime. De moment, només funciona mitjançant connexió Wi-Fi entre tot tipus d’aparells: d’iPhone a Mac, entre Mac, entre iPhone o entre tots ells i un iPad. Als Mac, aquesta opció es troba al menú “doc”; als iPhone, s’hi accedeix amb la funció de trucar a un contacte; i als iPad, és una de les aplicacions que porta per defecte. A més, si es combina amb Apple TV, es pot fer servir un televisor (necessita tenir connexions HDMI) per a veure la imatge de l’interlocutor en mida gran.

Finalment, la possibilitat de fer servir aquesta tecnologia en un dispositiu de butxaca facilita desplaçar-se amb més comoditat a un bar o a un cibercafè per establir-hi la connexió. L’única pega és que no es poden fer videconferències múltiples; és a dir, en què participin més de dos dispositius alhora.

Skype, el més popular

/imgs/20141201/skype.jpg

Skype figura com el programa més conegut per a fer videoconferències. En l’actualitat és propietat de Microsoft, i en el nou sistema operatiu Windows 8 ve incorporat per defecte, tant en ordinadors com en tauletes i telèfons.

La majoria de la gent l’ha fet servir alguna vegada i disposa d’un compte. Si no és així, cal descarregar-se el programa a l’ordinador o bé l’aplicació a una tauleta o telèfon intel.ligent. Després, es pot iniciar una sessió amb un compte de Facebook i utilitzar-lo des d’aquesta xarxa social. També es pot activar des dels comptes de Hotmail o Outlook.

Destaca per permetre establir videconferències a l’estranger per connexió de dades sense que resultin tan oneroses com en un roaming, encara que calgui pagar unes taxes. L’alternativa gratuïta sempre és connectar-se per una xarxa Wi-Fi. També admet converses múltiples amb un màxim de cinc contactes. En la majoria dels Smart TV, es pot descarregar aquesta aplicació que funciona igualment sobre dispositius d’Apple.

Google Hangouts, un tot terreny

/imgs/20141201/google.jpg

Aquesta opció es pot executar gairebé sobre qualsevol plataforma, cosa que inclou els telèfons i les tauletes amb el sistema operatiu Android. Google Hangouts és un sistema que permet videconferències múltiples i gratuïtes amb fins a dotze usuaris alhora.

Hangouts s’activa des del navegador, sempre que aquest sigui Chrome, l’usuari tingui un compte a Gmail i estigui posicionat a la xarxa social Google+. El motiu d’aquests requisits és que la conversa s’activarà sempre entre persones d’aquesta xarxa que es tinguin entre elles com a contactes. Abans d’iniciar un Hangout, cal permetre que Google comprovi tant la càmera com el micròfon del dispositiu.