Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Enquestat gairebé un miler de persones d'entre 18 i 65 anys en 17 comunitats autònomes sobre els seus hàbits de compra a Internet : Compra en línia: un sistema molt utilitzat, però del qual encara es desconfia

El 94% dels consumidors enquestats adquireix productes i serveis per Internet, però el 46% prefereix el format tradicional de compra presencial

Un de cada tres espanyols va comprar productes o serveis per Internet el 2013, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En total, van ser 11 milions de persones. El comerç electrònic avança a passos de gegant malgrat la crisi. I és que les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) no només han canviat la forma d’interactuar entre les persones, sinó que també han suposat una revolució en el sector empresarial.

Encara que el comerç electrònic a Espanya se situa per sota de la mitjana d’altres països europeus com Dinamarca o el Regne Unit (on més de les tres quartes parts de la seva població va fer algun tipus de compra en línia el 2013), aquesta proporció s’ha incrementat 14 punts percentuals (del 18% el 2007 ha passat a ser el 32% el 2013). Es preveu que aquest creixement es mantindrà en el futur i que es desenvolupin noves tecnologies en aquest àmbit.

/imgs/20141201/portatilCredit.jpg

Davant l’evident importància del comerç electrònic i per conèixer els hàbits de compra en línia, EROSKI CONSUMER va efectuar al final d’octubre i la primeria de novembre una enquesta en línia a 956 persones de 18 a 65 anys residents a les 17 comunitats autònomes. D’aquests, un 51% eren homes. La mitjana d’edat era de 50 anys; de fet, el grup més nombrós corresponia als qui tenien entre 45 i 65 anys. Quant a la formació, un 47% comptava amb estudis universitaris i un 11%, amb postgraus. El 22% tenia formació professional; el 13%, educació secundària postobligatoria (fins als 18 anys); i el 7%, educació obligatòria.

Un sistema fiable?

Un 94% dels consumidors consultats utilitza Internet per adquirir productes i serveis. De manera més destacada, són homes i persones de 45 a 54 anys. Habitualment utilitzen ordinadors de sobretaula o portàtils per fer-ho i adquireixen especialment articles relacionats amb el turisme i la moda.

L’últim any, els entrevistats afirmen haver gastat una mitjana de 1.712 euros. Per fer el pagament solen utilitzar la targeta de crèdit o plataformes d’intermediaris com PayPal, Google Wallet o Amazon Payments. De fet, aquest últim mètode el valoren com el més segur.

El 97% diu confiar molt o bastant quan fan compres en línia. En canvi, en preguntar per les seves preferències en el tipus de sistema de compra, un 49% encara segueix preferint la que es fa de forma presencial. Sobretot, es tracta de dones, tenen una edat de 45 a 65 anys i compten amb una educació obligatòria o no tenen estudis. Un 72% d’aquests assenyala un motiu relacionat amb la desconfiança: por de donar dades personals a Internet, la compra presencial és més segura i recelen de les formes de pagament i de la informació subministrada per l’empresa.

Amb tot, els consumidors entrevistats també pequen d’excés de confiança a l’hora de prendre precaucions. Un 68% no sempre s’assegura de si l’empresa que ven en línia està adherida a un segell de confiança i només un 30% imprimeix i desa una còpia dels termes i les condicions de la compra que ha fet.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions