Menys despeses a la llar, més salut en la natura

Portar un estil de vida ecològic permet estalviar diners i cuidar el medi ambient
1 Desembre de 2014
Img medioambiente listado 796

Menys despeses a la llar, més salut en la natura

/imgs/20141201/manos.jpg

Desembre: tancament de l’any, tancament de pressupostos domèstics. Mirar la xifra total de despeses fa por, especialment després que els excessos nadalencs els hagin inflat massa. És pitjor que una pel·lícula de terror. I és que, mes a mes, els consumidors afronten despeses i més despeses, algunes fins i tot s’encareixen en el transcurs de l’any. Les factures de l’energia, de l’alimentació, del transport o de la calefacció s’acumulen i poden convertir-se en esglaons d’una enorme escala difícil de pujar. No obstant això, amb una forma de vida ecològica, a més de contribuir a conservar la natura, es poden estalviar milers d’euros a l’any.

L’energia

El preu de l’energia, un dels consums principals en una llar, no deixa de pujar. Mantenir el confort i reduir aquesta despesa és possible si s’augmenta l’eficiència dels sistemes i aparells utilitzats, i també si se’n fa un ús responsable.

Les llars espanyoles gasten uns 990 euros anuals en electricitat, dels quals 546 euros corresponen als electrodomèstics, segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE). El que més consumeix és el frigorífic (més del 30%). Un model A+++, la classe d’eficiència energètica més alta del mercat, pot consumir un 80% menys que un de classe D. Es genera així menys contaminació i menys emissions de diòxid de carboni (CO2). Al llarg de la seva vida útil, un frigorífic de classe A+++ emetrà una tona i mitja menys de CO2 i estalviarà més de mil euros que un de classe D. Encara que els electrodomèstics eficients són més cars, s’amortitzen en poc de temps.

Una altra de les grans despeses energètiques domèstiques correspon a la il.luminació (suposa un 20%). Substituir cinc llums incandescents per altres de baix consum pot evitar a l’any fins a 60 euros i les emissions de 340 quilos de CO2. Encara que són més cares, la seva llarga vida útil i el seu consum més baix les fa molt més econòmiques i ecològiques a llarg termini.

Quant a la resta d’electrodomèstics, és recomanable apagar-los si no s’utilitzen, especialment, l‘stand by, que pot estalviar uns 50 euros anuals. Així mateix, convé prescindir de piles i bateries, i, en tot cas, utilitzar-ne de recarregables.

Alimentació

Un terç dels aliments produïts al món per al consum humà (uns 1.300 milions de tones anuals) es perden o es malgasten, segons Nacions Unides. Aquest malbaratament econòmic i ambiental es pot reduir amb mesures tan senzilles com són portar una llista a la compra d’acord amb el nostre consum, cuidar els productes peribles i organitzar els aliments per acabar-los o congelar-los a fi d’allargar-los la vida. D’altra banda, els productes locals i de temporada solen ser més econòmics i ecològics.

Climatització

Acomodar-se a la calor i al fred suposa un estalvi monetari important. Cada grau que s’apuja l’aire condicionat es consumeix un 7% més d’energia (l’ideal és mantenir una temperatura de 20ºC). El mercat ofereix nombrosos sistemes per a reduir el consum en climatització i ajudar al medi ambient. Un bon aïllament tèrmic en parets i sostres, o finestres de doble vidre, poden reduir el consum energètic en un 30%. Diverses institucions ofereixen ajudes per a fer-ho.

Transporte

Reemplaçar el cotxe per la bicicleta o anar a peu és més sa i pot estalviar en gasolina uns 1.300 euros anuals, sense oblidar les despeses associades, com ara assegurances, manteniment o impostos. Si no és possible, el transport públic és la següent opció ecològica i econòmica.

Si no hi ha més remei que utilitzar-lo, almenys, convé compartir-lo (la gran majoria dels cotxes porten un passatger de mitjana). Sistemes a Internet com BlaBlaCar o Carpooling faciliten aquesta tasca. Tenir el cotxe a punt pot estalviar uns 110 euros anuals i una conducció eficient redueix les emissions contaminants i la despesa en combustible entre un 10% i un 25%. Per a fer-ho, es recomana conduir sense accelerades ni frenades i a una velocitat prudent (a més de 100 km/h el consum es dispara), portar les finestretes tancades i no portar càrrega innecessària ni portaequipatges.

Aigua

Cada espanyol consumeix de mitjana al dia uns 120 litres d’aigua. Dutxar-se en comptes de banyar-se, utilitzar sistemes d’estalvi d’aigua, no deixar les aixetes obertes sense necessitat, tenir un rentaplats d’alta eficiència en comptes de fregar a mà, rentar la roba amb programes curts i en fred, o estendre-la en comptes d’utilitzar una assecadora redueixen aquest consum de manera important.

Consumir de forma responsable

/imgs/20141201/bombillas.jpg

Els consumidors responsables:

  • Compren només el que cal i no cauen en modes o publicitats agressives.
  • Comparen productes per aconseguir la millor relació preu-qualitat: no sempre el més car és el millor.
  • Assumeixen les “tres erres”: Reduir per a consumir el necessari, Reutilitzar els productes per a donar-los una major vida i Reciclar per a aprofitar els materials i que no acabin en abocadors.
  • Practiquen un consum col·laboratiu: en comptes de comprar productes per a ús exclusiu, comparteixen i redistribueixen (comprar i vendre productes de segona mà, intercanviar objectes, compartir cotxe, casa, menjar, etc.)
  • Són més actius i conscienciats. S’informen de les accions pel medi ambient i les reclamen, com ara més contenidors de reciclatge, carrils bici, etc.