Nadal sense deutes

Planificar i evitar les temptacions i les presses poden ajudar a controlar la despesa durant aquesta època irresistible de consum
1 Desembre de 2014
Img alimentacion listado 987

Nadal sense deutes

Qui pot resistir-se a consumir per Nadal? Les temptacions són al carrer, als mitjans de comunicació, a les marquesines dels mitjans de transport públics i en qualsevol suport imaginable. Però no hem d’oblidar que, immediatament després de l’època nadalenca, arriba la costa de gener. Els deutes poden convertir-se en una pesada llosa que impedirà quadrar qualsevol pressupost domèstic l’any següent. Les associacions de consumidors i publicacions com ara Gimnasia financiera, de Javier Rivero Díaz, desvetllen algunes pautes que ens impedeixen endeutar-nos per Nadal.

10 consells per a no endeutar-se

/imgs/20141201/MtjRegalos.jpg

 1. Planejar en què es gastaran els diners. És millor comprar alguna cosa útil i pràctica que no alguna cosa inútil encara que aparent. Per fer-ho, s’han de detectar les necessitats que es tenen i plantejar les despeses. És important evitar comprar per impuls. En aquest sentit, convé establir un límit de despesa i separar aquells diners que es necessitaran els dies posteriors al Nadal. Aquesta reflexió pot ajudar de forma considerable a les famílies a no ficar-se en problemes econòmics.
 2. No caure en el parany de la publicitat. L’encant de la publicitat ens arrossega a gairebé tots, encara que aquest poder es fa més palès en el cas dels nens. Convé adquirir productes i serveis que necessitem o que desitgem de debò, sense veure’s influïts per les modes o per les seves suposades virtuts.
 3. Comprar al llarg de tot l’any. Encara que sembli una idea desgavellada, avançar les compres és un consell molt útil. Es poden anar reunint els regals al llarg de l’any, aprofitant ofertes i rebaixes. Un avançament en les compres pot suposar més varietat en l’oferta, millors preus i, sens dubte, menys aglomeracions. Si no és possible fer-ho, també es poden trobar ofertes de Nadal.
 4. Fer un pressupost i una llista i ajustar-s’hi. És imprescindible saber exactament de quants diners disposem i, després, decidir en què i com els gastarem. És molt útil confeccionar una llista prèvia tan tancada com sigui possible amb les partides econòmiques que es destinaran a alimentació, regals i rebaixes, i no saltar-se-la. En el cas dels regals, es pot fer una llista de les persones, posar una xifra al seu costat i triar després l’obsequi sense sortir-se d’aquest pressupost.
 1. No comprar quan estem tristos, enfadats o molt eufòrics. Mai hem d’utilitzar les compres per a calmar l’ansietat, la tristesa o una enrabiada. Està demostrat científicament que els estats d’ànim influeixen de manera decisiva en les compres i que som més propensos a gastar de més quan tenim una punta emocional, ja sigui alta o baixa. El Nadal és una època en què les emocions pesen molt, per la qual cosa convé sortir a comprar amb el “cap fred”.
 2. Prohibides les compres d’última hora. Anar a un establiment sense tenir una idea exacta de què adquirirem o deixar-ho per a l’últim moment són males pràctiques. Les compres d’última hora, fetes amb presses i pressió, surten més cares, no sempre responen a les expectatives i poden provocar un desajustament de conseqüències lamentables per a l’economia familiar.
 3. Comprar el que es pot pagar. Convé recordar que mai hem d’adquirir una cosa que no puguem pagar o el pagament de la qual hagi de resultar molt difícil i entorpir durant tot l’any l’economia familiar. Cal ajustar les compres al que tenim.
 4. Adquirir sense finançament. Enllaçat amb el consell anterior, si paguem sense finançament adquirim d’acord amb la nostra capacitat adquisitiva i, a més, evitem pagar de més. De fet, finançar les compres redueix els diners disponibles per als mesos següents i, a més, afegeix una nova despesa: els interessos.
 5. Comparar en tres establiments abans d’adquirir una cosa. Quan estem decidits a adquirir algun producte o servei, hem d’assegurar-nos del seu preu i no pagar de més. El més convenient és comparar sempre el mateix producte en tres botigues diferents, una manera senzilla de no equivocar-se.
 6. La targeta, aliada o enemiga? La targeta de crèdit crea greus problemes d’endeutament, ja que es gasta sense visualitzar els diners que se’n van en cada compra. Una tècnica molt efectiva per a utilitzar-la, segons assenyala Javier Rivero, consisteix a fer servir la targeta només per a quantitats que es portin en efectiu a la cartera. Requereix certa disciplina, però evita endeutar-se.

Idees i alternatives

/imgs/20141201/estrella.jpg

No tot és comprar i aquestes festes de reunió familiar poden celebrar-se amb creativitat. La nostra imaginació pot aportar un valor afegit al Nadal. Aquestes són algunes alternatives:

 1. Decoració. A casa, amb les nostres pròpies mans, es poden elaborar cadenetes, postals, boles nadalenques i fins i tot arbres de Nadal. A més, en la nostra creació poden participar els nens de la casa.
 2. Regals alternatius. Es poden regalar sensacions (un sopar especial a casa, una sortida al cinema, etc.) i també fer regals manuals o personalitzats (bescuits, dolços casolans, etc.). Gastar més en un regal no és sinònim de més estima o afecte.
 3. Menús especials, però no cars. Per a sopar millor, no hem d’utilitzar necessàriament els productes més cars. Hi ha infinitat de receptes de Nadal basades en ingredients econòmics que formen plats originals i deliciosos. També és recomanable mesurar el que es consumirà durant el Nadal i cuinar (i comprar) per al nombre de persones concretes. A la web d’EROSKI CONSUMER ( HYPERLINK “https://www.consumer.es/recetas” www.consumer.es/recetas), es poden trobar moltes receptes.